Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Η bull market φθάνει στο τέλος της, λόγω αυξημένων επιτοκίων και υψηλού χρέους

BofA: Η bull market φθάνει στο τέλος της, λόγω αυξημένων επιτοκίων και υψηλού χρέους
Η Bank of America Merrill Lynch προειδοποιεί τους επενδυτές
Η «Μεγάλη Bull» (Great Bull) που ακολούθησε τη χρηματοπιστωτική κρίση και λαμβάνει χώρα ακόμη και αυτήν την περίοδο, φθάνει στο τέλος της, προειδοποιεί το επενδυτικό κοινό ο Michael Hartnett, αναλυτής της Bank of America (BofA) Merrill Lynch.
Σε σημείωμα προς τους πελάτες της αμερικανικής τράπεζας, επικαλείται τόσο την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης σε ορισμένες χώρες, τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής παγκοσμίως, αλλά και τα πολύ υψηλά επίπεδα χρέους, δημοσίου και εταιρικού.
«Η Μεγάλη Bull αγορά είναι νεκρή: τέλος της υπερβάλλουσας ρευστότητας = τέλος των υπερβαλλόντων κερδών», γράφει χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στη ρευστότητα, ο κ. Hartnett εννοεί τα μαζικά προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, τα οποία διοχέτευσαν συνολικά περίπου 12 τρισεκ. δολάρια στις αγορές, τη στιγμή που τα επιτόκια περικοπήκαν παγκοσμίως 713 φορές, από το 2008!
Μόνο ο ισολογισμό της Federal Reserve, ενδεικτικά, φθάνει τα περίπου 4,5 τρισεκ. δολάρια.
«Η χαλαρή νομισματική πολιτική ώθησε τον δείκτη S&P 500 σε άνοδο 335% από τα ιστορικά χαμηλά της κρίσης», σημειώνεται.
Σε αυτό το κλίμα, συνέστησε στους επενδυτές να επικεντρωθούν στην «ανισότητα, την καινοτομία και την αθανασία», που θα ωφελήσει τις φαρμακευτικές εταιρείες και όσες καινοτομήσουν στον τεχνολογικό κλάδο.
Επίσης, συστήνει μετοχές εταιρειών που θα ευνοηθούν από τον αυξανόμενο πληθωρισμό.
«Η Fed βρίσκεται τώρα στη μέση ενός κύκλου σύσφιξης, αγνοώντας τον διαρθρωτικό αποπληθωρισμό, εστιάζοντας στον κυκλικό πληθωρισμό.
Μέχρι να τελειώσει αυτός ο κύκλος, οι αποδόσεις από τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία θα παραμείνουν περιορισμένες και ευμετάβλητες».
Την ίδια στιγμή, υπογραμμίζει ο αναλυτής, τα χαμηλά επιτόκια και τα προγράμματα επιθετικής νομισματικής χαλάρωσης εκτόξευσαν το παγκόσμιο χρέος, από 172 τρισεκ. δολάρια προ κρίσης σε 247 τρισεκ. την τρέχουσα χρονική περίοδο.
Στην κίνα, το συνολικό χρέος αυξήθηκε κατά 460%, στα 40 τρισεκ. δολάρια, το παγκόσμιο δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 73% στα 67 τρισεκ. δολάρια και το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 82% μετά την κατάρρευση της Lehman, στις 15 Σεπτεμβρίου 2009.
Σε ό,τι αφορά τη σύσφιξη που έχει βάλει εμπρός από τον Δεκέμβριο 2015 η Τράπεζα, εκτιμά ότι θα εντείνει την αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων για το κρατικό 2ετές και 10ετές αμερικανικό ομόλογο.
«Ωστόσο, η Fed λέει τώρα ότι αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά και μία ανεστραμμένη καμπύλη δεν αποτελεί κίνδυνο», σχολιάζει περιπαικτικά.
Τέλος, ο κ. Hartnett αναφέρεται και σε λοιπούς παράγοντες που ενδέχεται να συμπαρασύρουν καθοδικά τις αγορές, όπως η έκρηξη στη «φούσκα» του Bitcoin αλλά και η χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής στις ΗΠΑ, από την κυβέρνηση του Donald Trump, που θα εκτοξεύσει το έλλειμμα και, επακόλουθα, το χρέος.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης