Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Κίνδυνος για νέα άνοδο στο δημόσιο χρέος των ΗΠΑ, εξαιτίας του ελλείμματος

Fitch: Κίνδυνος για νέα άνοδο στο δημόσιο χρέος των ΗΠΑ, εξαιτίας του ελλείμματος
H Fitch Ratings προειδοποιεί εκ νέου για το υψηλό χρέος των ΗΠΑ
Το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα αυξάνει τον κίνδυνο για περαιτέρω άνοδο στο δημόσιο χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών (ΑΑΑ, σταθερό outlook), προειδοποιεί σε έκθεσή της η Fitch Ratings, με αφορμή την επικείμενη λήξη του οικονομικού έτους, τον Σεπτέμβριο.
Όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, το έλλειμμα θα διευρυνθεί ως αποτέλεσμα των φορολογικών περικοπών και των αυξημένων δαπανών από την κυβέρνηση του Προέδρου Donald Trump.
Με βάση τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείο Οικονομικών, το ομοσπονδιακό έλλειμμα για το οικονομικό έτος θα ανέλθει σε 849 δισεκ. δολάρια ή 4,2% του ΑΕΠ, λίγο υψηλότερα από την προηγούμενη του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου.
Τα στοιχεία για τους πρώτους 11 μήνες του FY18 (οικονομικό έτος 2018) δείχνουν αύξηση των εσόδων κατά μόλις 1%, επισημαίνεται.
«Αυτό συμβαδίζει με την άποψή μας ότι ο νόμος περί φορολογικών περικοπών και απασχόλησης (TCJA) θα οδηγήσει σε υψηλότερα ελλείμματα και χρέος, παρά την επιτάχυνση της ανάπτυξης.
Οι υψηλότερες δαπάνες υπογραμμίζουν τη δημοσιονομική επίπτωση της αύξησης των υποχρεωτικών δαπανών και του νόμου για τον προϋπολογισμό του 2018, ο οποίος αύξησε τα όρια δαπανών για το οικονομικό έτος 2018 και 2019.
Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ, το οποίο ανέρχεται στο 101% του ΑΕΠ, είναι ήδη το υψηλότερο σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες που βαθμολογούνται με ΑΑΑ».
«Οι προηγούμενες διακοπές δεν επηρέασαν την αξιολόγηση των ΗΠΑ.
Όμως, οι ενδείξεις μεγαλύτερης δυσλειτουργίας στη χάραξη της δημοσιονομικής πολιτικής θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αρνητική πίεση στην αξιολόγηση, ειδικά καθώς τα ελλείμματα συνεχίζουν να διευρύνονται», καταλήγει ο οίκος.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης