Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Strategic Culture Foundation: Η Ινδία βασικός «παίχτης» στη νέα στρατηγική των ΗΠΑ

Strategic Culture Foundation: Η Ινδία βασικός «παίχτης» στη νέα στρατηγική των ΗΠΑ
Strategic Culture Foundation: Η Ινδία βασικός «παίχτης» στη νέα στρατηγική των ΗΠΑ
H Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας (NSS) των ΗΠΑ έχει επισημάνει τη Ρωσία και την Κίνα ως «ρεβιζιονιστικές» δυνάμεις που «προκαλούν την αμερικανική εξουσία, επιρροή και συμφέροντα», ομοίως αποδόθηκε ένας κεντρικός ρόλος στην Ινδία ευρύτερη περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.
Όπως αναφέρει το thin tank Strategic Culture Foundation για πρώτη φορά στην εποχή μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να «εισβάλλουν»  σε μια σχέση «δοκιμασμένη στο χρόνο» αυτή μεταξύ Ινδίας και Ρωσίας.
Η «κατεδάφιση» της ινδο-ρωσικής σχέσης υπάρχει στην κρυφή ατζέντα της αμερικανικής πολιτικής από τη δεκαετία του 1990, αλλά πλέον βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εξωτερικής πολιτικής της Ουάσιγκτον.
Αυτή η μετάβαση της Ουάσιγκτον σε μια παρεμβατική προσέγγιση μπορεί να φανεί στο πλαίσιο της επιδείνωσης των σχέσεων ΗΠΑ - Ρωσίας και της πιθανότητας ότι οι εντάσεις είναι απίθανο να μειωθούν στο μέλλον.
Οι αμερικανικές κυρώσεις εναντίον του ρωσικού αμυντικού τομέα έχουν τεθεί σε πλήρη γνώση ότι η Ινδία θα επηρεαστεί άμεσα.
Οι αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας ενεργούν όπως «η Δαμόκλειος σπάθη» για να φθαρεί η αντίσταση της Ινδίας και να οδηγηθεί στην απομάκρυνση των δεσμών της με τη Ρωσία.
Μια παρόμοια «επίθεση» των ΗΠΑ στην ενεργειακή συνεργασία Ινδίας-Ρωσίας αναμένεται σύντομα, η οποία είναι ένας άλλος πολλά υποσχόμενος τομέας για τις αμερικανικές εξαγωγές προς την Ινδία.
Εξάλλου, οι ΗΠΑ απειλούν επίσης να επιβάλουν κυρώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ρωσίας.
Είναι σαφές ότι αυτό που επιδιώκουν οι ΗΠΑ είναι η προνομιακή στρατηγικής εταιρικής σχέση μεταξύ Ινδίας και Ρωσίας να καταστεί «άδειο κέλυφος».
Η αποδυνάμωση των σχέσεων Ινδίας-Ρωσίας αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την Ουάσινγκτον, προκειμένου το Νέο Δελχί να γίνει ο βασικός της σύμμαχος στον Ινδο-Ειρηνικό.
Η NSS κατατάσσει τον Ινδο-Ειρηνικό ως μια στρατηγικά πιο ζωτικής σημασίας περιοχή από τη Μέση Ανατολή (η οποία ήταν ο κύριος τομέας μέχρι τώρα της στρατηγικής προσοχής των Η.Π.Α.).
 Η NSS δίνει προτεραιότητα στο «Quad» (τετραμερής συμμαχία των ΗΠΑ, Ιαπωνίας, Αυστραλίας και Ινδίας) πιο έντονα από ότι και η διατλαντική ηγεσία της Ουάσινγκτον ως πλατφόρμα των παγκόσμιων στρατηγικών της Ουάσιγκτον.
Η Ουάσινγκτον προσπαθεί να φέρει σε δύσκολη θέση την Κίνα, την οποία η NSS χαρακτήρισε ως ανταγωνιστή των ΗΠΑ, η οποία αποτελεί πρόκληση για την παγκόσμια ηγεσία και τη διεθνή τάξη.
Ένα ισχυρό τμήμα της ελίτ της εξωτερικής πολιτικής της Ινδίας παραμένει συνδεδεμένο με την ιδέα ότι ουσιαστικά οι ΗΠΑ συνέβαλαν στην άνοδο της Κίνας κατά την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και ότι η Ινδία είναι εξίσου καλά τοποθετημένη για να συγκεντρώσει τo αμερικανικό ενδιαφέρον στις αναδυόμενες συνθήκες του Νέου Ψυχρού Πολέμου.
Πριν από την ανακοίνωση της NSS, η κυβέρνηση Trump κήρυξε την Ινδία ως «σημαντικό αμυντικό εταίρο», ανοίγοντας την πόρτα για την πώληση πιο προηγμένων και ευαίσθητων στρατιωτικών τεχνολογιών στο Νέο Δελχί και την προώθηση της σύγκλισης των συμφερόντων με την Ινδία σε μια σειρά θεμάτων όπως η ασφάλεια στη θάλασσα.
Η υπογραφή μεταξύ των ΗΠΑ και της Ινδίας της Συμφωνίας Συμβατότητας και Ασφάλειας Επικοινωνιών (COMCASA) το επιβεβαιώνει.
Το COMCASA βασίζεται στις συμφωνίες που έχει η Ουάσινγκτον με τους σημαντικότερους συμμάχους του ΝΑΤΟ.
Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της «διαλειτουργικότητας μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ, των συμμάχων της και της Ινδίας, η οποία με τη σειρά της μετατρέπει την Ινδία σε κατάσταση πρώτης γραμμής στη στρατιωτική στρατηγική επίθεση των ΗΠΑ κατά της Κίνας στον Ινδο -Ειρηνικό.
Μια άλλη τέτοια «συμφωνία ιδρυτικού χαρακτήρα», η συμφωνία Logistics Exchange Memorandum (που υπεγράφη το 2016 και εγκαινιάστηκε το περασμένο έτος), έχει ήδη ανοίξει τις αεροπορικές βάσεις και τα λιμάνια της Ινδίας σε χρήση από τον αμερικανικό στόλο για ανεφοδιασμό και επισκευές.
Ινδία και οι ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν την πρώτη τους κοινή τους άσκηση που θα περιλαμβάνει και τα τρία σκέλη του στρατού της Ινδίας το 2019  και ότι δημιουργούν «ανοικτές γραμμές» μεταξύ των αντίστοιχων υπουργείων εξωτερικών και άμυνας» διατηρεί τακτική επικοινωνία υψηλού επιπέδου για τις αναδυόμενες εξελίξεις.
Παράλληλα δεσμεύει τις δύο χώρες να ενισχύσουν τη διμερή, τριμερή και τετραμερή συνεργασία στον τομέα της στρατιωτικής και της ασφάλειας.
Από την άλλη πλευρά, η COMCASA αναμένεται να προετοιμάσει το έδαφος για μια σημαντική ώθηση στις αγορές αμερικανικών όπλων από την Ινδία, η οποία πιθανότατα θα ξεκινήσει με την προμήθεια ναυτικών αεροσκαφών για την καταπολέμηση υποβρυχίων.
Όλα αυτά λειτουργούν θαυμάσια για τις ΗΠΑ.
Εν ολίγοις, εκμεταλλευόμενες τις γεωπολιτικές ανησυχίες της Ινδίας σχετικά με την άνοδο της Κίνας ως παγκόσμια δύναμη και παίζοντας έξυπνα τις μεγάλες φιλοδοξίες της Ινδίας, οι ΗΠΑ προωθούν, αφενός, τα επιχειρηματικά της συμφέροντα στην ινδική αγορά, ενώ, αφετέρου, το σύστημα συμμαχιών Ινδο-Ειρηνικού εναντίον της Κίνας, καθώς και τη σταδιακή υπονόμευση της σχέσης Ινδίας-Ρωσίας «δοκιμασμένης στο χρόνο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης