Διεθνή

Conte: Το έλλειμμα του ιταλικού προϋπολογισμού δεν θα υπερβεί το 2%

Conte: Το έλλειμμα του ιταλικού προϋπολογισμού δεν θα υπερβεί το 2%
Ο Ιταλός πρωθυπουργός διαβεβαιώνει πως το έλλειμμα του προϋπολογισμού δεν θα υπερβεί το 2%
Η ιταλική κυβέρνηση δε σκοπεύει να υπερβεί το 2% σε ό,τι αφορά στο έλλειμμα των κρατικών προϋπολογισμών, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της γειτονικής μας χώρας, Giuseppe Conte.
Μιλώντας από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ξεκαθάρισε πως ο προϋπολογισμός πρέπει να «θαρραλέος αλλά και αξιόπιστος για τις χρηματοπιστωτικές αγορές».
Όπως ανέφερε δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera, στις 17/9 ο υπουργός Οικονομικών Giovanni Tria επιθυμεί το έλλειμμα να μην ξεπεράσει το 1,6% του ΑΕΠ σεβόμενος απόλυτα τις δεσμεύσεις της Ιταλίας απέναντι στην ΕΕ όσον αφορά την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους της.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, απώτερος στόχος της συνάντησης αυτής είναι να αρχίσουν να αποτυπώνονται κάποιοι αριθμοί στο κείμενο του προϋπολογισμού καθώς και να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το τι είδους κονδύλια θα διατεθούν και για ποια από τα μέτρα που έχουν εξαγγείλει προεκλογικά οι επικεφαλής της Λέγκα του Βορρά και του Κινήματος των 5 Αστέρων.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται να αντιπαρατεθεί με τον υπουργό Οικονομικών, αν και θεωρείται πιο δύσκολο να τα «βάλει» με τους δύο αντιπροέδρους και τις απαιτήσεις τους.
Όπως λέει η Corriere della Sera, για να επιτευχθεί ο στόχος του 1,6% χρειάζονται περίπου 10 δις ευρώ είτε σε πρόσθετα μέτρα είτε σε μείωση δαπανών.
Σε κάθε περίπτωση, η ιταλική κυβέρνηση εισέρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο καθώς θα πρέπει αφενός να συγκεραστούν οι προεκλογικές εξαγγελίες των Salvini – Di Maio και αφετέρου να καταρτιστεί ένας προϋπολογισμούς που θα αίρει την οποία επιφυλακτικότητα των αγορών και των επενδυτών απέναντι στην ιταλική οικονομία.
Ήδη οι κλυδωνισμοί είναι αρκετοί στο εσωτερικό της κυβέρνησης με το Κίνημα των 5 Αστέρων να διατυπώνει κατά καιρούς έντονες επικρίσεις κατά του Giovanni Tria, με τους Salvini και Di Maio να επιμένει ο καθένας στην ανάγκη υλοποίησης των εξαγγελιών τους, με τον ΥΠΟΙΚ Giovanni Tria να καθιστά σαφές ότι δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθούν οι εξαγγελίες των δύο κυβερνητικών εταίρων εφόσον αυτές δημιουργούν πρόσθετο χρέος και με τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte να προσπαθεί να βρει την χρυσή τομή, ώστε η συγκεκριμένη κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της.

Διαβάστε: Conte: Η Ιταλία δεν σκέφθηκε ποτέ να εγκαταλείψει την ΕΕ και το ευρώ

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης