Σε βαθιά ύφεση η Αργεντινή – Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε 4,2% το β’ 3μηνο 2018

Σε βαθιά ύφεση η Αργεντινή – Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε 4,2% το β’ 3μηνο 2018
Στην ύφεση βυθίζεται η Αργεντινή
Σε βαθιά ύφεση οδεύει ολοταχώς η οικονομία της Αργεντινής, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 4,2% -σε ετήσια σύγκριση- το δεύτερο τρίμηνο του 2018, όπως γνωστοποίησε σήμερα (19 Σεπτεμβρίου 2018) η εθνική στατιστική υπηρεσία (Indec).
Πρόκειται για την υψηλότερη τριμηνιαία συρρίκνωση του ΑΕΠ που έχει παρατηρηθεί από το 2014.
Όπως ανέφερε η Fitch Ratings σε έκθεσή της νωρίτερα μέσα στον μήνα, το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2,5% το 2018, για να παραμείνει σε σταθερά επίπεδα το 2019.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να ξεπεράσει το 40% το 2018, υπερβαίνοντας σε μεγάλο βαθμό τον στόχο του προγράμματος, ήτοι 27%.
Η κυβέρνηση σκοπεύει να επιτύχει θετικό δημοσιονομικό ισοζύγιο έως το 2019, από έλλειμμα 3,8% του ΑΕΠ το 2017, αντί του αρχικού στόχου για το έλλειμμα 1,3%.
Το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης θα υπερβεί το 88% του ΑΕΠ το 2018, από 56,5% το 2017, επισημαίνεται.
Το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας (ύψους 50 δισεκ. δολαρίων) από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμβάλλει θετικά, ωστόσο δεν είναι αρκετό για να βελτιώσει το πιστωτικό προφίλ της Αργεντινής, συμπλήρωνε η Fitch Ratings.
Όπως σημείωνε χαρακτηριστικά, η επικείμενη οικονομική ύφεση και οι πολιτικές προκλήσεις σε σχέση με τις προγραμματισμένες περικοπές του προϋπολογισμού, θέτουν σε κίνδυνο την δημοσιονομική προοπτική και το πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Παράλληλα, οι αυστηροί όροι χρηματοδότησης που περιλαμβάνουν υψηλά επιτόκια και μείωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης, και η μείωση των πραγματικών μισθών, θα επιβαρύνουν σημαντικά την οικονομική ανάπτυξη.

Διαβάστε: Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «Β» η Αργεντινή - Υποβαθμίζεται σε σταθερό το outlook

ΔΝΤ: Πρόοδος στις συνομιλίες με την Αργεντινή για την επίσπευση της εκταμίευσης της δόσης του δανείου

Οι συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης της Αργεντινής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με θέμα την επίσπευση της καταβολής των δόσεων του δανείου στο Μπουένος Άιρες καταγράφουν πρόοδο, ανέφερε στις 17/9 το Ταμείο.
"Την εβδομάδα που πέρασε, μια ομάδα του ΔΝΤ με επικεφαλής τον R. Cardareli είχε εποικοδομητικές επαφές στο Μπουένος Άιρες με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας της Αργεντινής", σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Ταμείο στην Ουάσινγκτον.
"Σημειώθηκε σημαντική πρόοδος για την ενίσχυση του οικονομικού προγράμματος της Αργεντινής", πρόσθεσε.
Το ΔΝΤ υπενθύμισε ότι στόχος του είναι να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες αυτές το συντομότερο δυνατόν.
Στα μέσα Ιουλίου συμφωνήθηκε η χορήγηση ενός δανείου ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Αργεντινή.
Η χώρα, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, δεσμεύτηκε από την πλευρά της ότι θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.
Η πρώτη δόση, ύψους 15 δισ. δολαρίων αποδεσμεύτηκε αμέσως, όμως η χώρα βυθίστηκε ακόμη περισσότερο στην κρίση, με το peso να συνεχίζει την πτωτική πορεία του.
Η κυβέρνηση ζήτησε πρόσφατα από το ΔΝΤ να επιταχύνει την αποδέσμευση και των υπόλοιπων δόσεων, κάτι στο οποίο συμφώνησε κατ' αρχήν το Ταμείο, ζητώντας όμως σε αντάλλαγμα να ενισχύσει η Αργεντινή το οικονομικό πρόγραμμά της.
Οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις αφορούν τους όρους αυτού του αναθεωρημένου σχεδίου.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο κεντροδεξιός πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι ανακοίνωσε την εφαρμογή μιας σειράς νέων μέτρων λιτότητας με στόχο να πετύχει μηδενικό δημοσιονομικό έλλειμμα το 2019.
Όμως οι οικονομικοί δείκτες δεν είναι ενθαρρυντικοί.
Το πέσο έχει χάσει το 50% της αξίας του από τον περασμένο Ιανουάριο.
Το χρέος της Αργεντινής ξεπέρασε τα 300 δισ. δολάρια το 2017, φτάνοντας το 57% του ΑΕΠ της χώρας.

Διαβάστε: Forbes: Στις λάθος πολιτικές της Αργεντινής οφείλεται η κατάρρευση του pesos

www.bankingnews.grbankingnews.gr

BREAKING NEWS