Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τα χρονοδιαγράμματα σε συντάξεις και Μακεδονικό δίνουν τον τόνο της σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης

Τα χρονοδιαγράμματα σε συντάξεις και Μακεδονικό δίνουν τον τόνο της σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης
Από το Eurogroup του Δεκεμβρίου η απόφαση για τις συντάξεις
Οι συντάξεις και το Σκοπιανό παραμένουν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ καθώς όπως εκτιμούν κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση αυτά είναι τα δύο κρίσιμα ζητήματα που θα καθορίσουν και το χρόνο των εκλογών.
Και οι δύο πλευρές φαίνεται να επενδύουν τα μέγιστα η κάθε μία από τη δική της σκοπιά προκειμένου να αποκομίσουν τα οφέλη που προσδοκούν.
Στην κυβέρνηση παρά την «πυρκαγιά» που ανάβουν συχνά πυκνά οι ΑΝΕΛ με αφορμή το «Μακεδονικό» εκτιμούν ότι θα ξεπεράσουν κι αυτό το σκόπελο που αναμένεται να βρουν μπροστά τους το επόμενο διάστημα.  
Παρά το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να κλείσει το θέμα του Σκοπιανού την Τρίτη τονίζοντας ότι δεν κινδυνεύει η κυβέρνηση,  το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων συντηρεί το ζήτημα με δηλώσεις στελεχών του όπως ο κ. Κατσίκης που δήλωσε εκ νέου την επομένη ότι αν η συμφωνία των Πρεσπών έρθει στη Βουλή, οι ΑΝΕΛ θα ρίξουν την κυβέρνηση.
Στον αντίποδα βέβαια ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος εκφράζει διαμετρικά αντίθετη άποψη επιμένοντας στην διαφοροποίησή του από την κομματική γραμμή.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι η συμφωνία θα κυρωθεί από την ελληνική Βουλή μέχρι την άνοιξη - αν βέβαια ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που έχουν συμφωνηθεί από την πλευρά των Σκοπίων - και μάλιστα, όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικοί παράγοντες, με άνετη πλειοψηφία.
Στην κυβέρνηση προσβλέπουν, πέραν των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, στην θετική ψήφο 2-3 βουλευτών των ΑΝΕΛ, σε ανεξάρτητους βουλευτές που εμέσως έχουν ταχθεί υπέρ, όπως επίσης υπολογίζουν στη στήριξη που θα παρέχει τουλάχιστον ένας βουλευτής από το Ποτάμι αλλά και η Κατερίνα Παπακώστα που πλέον είναι μέλος του υπουργικού συμβουλίου και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει τη συμφωνία.
Έτσι, κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν την πεποίθηση ότι η προσδοκία της ψήφισης από 153 βουλευτές μπορεί να καταστεί εφικτή δίχως τη στήριξη του συγκυβερνώντος κόμματος.
Όλη αυτή η σεναριολογία, δημιουργεί εντάσεις και αναταραχή στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ με τον κίνδυνο της διάσπασης του κόμματος να ελλοχεύει καθώς όλα δείχνουν ότι οι απόψεις διίστανται και θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρχουν διαφορετικές ψήφοι, όταν η συμφωνία των Πρεσπών βρεθεί στο ελληνικό έδαφος.
Η αντιπολίτευση πάντως θεωρεί το σκηνικό ένα στημένο παιχνίδι των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.  

Από το Eurogroup του Δεκεμβρίου η απόφαση για τις συντάξεις

Το ορόσημο όπως φαίνεται για τη μείωση ή όχι των συντάξεων θα είναι τελικά το Eurogroup του Δεκεμβρίου καθώς οι θεσμοί φέρεται να έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο και στοιχεία.
Παρότι δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτησή τους οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να κρατά την πιο σκληρή στάση υποστηρίζοντας ότι το μέτρο είναι διαρθρωτικό.
Ωστόσο, από τη μεταφορά της οριστικής απόφασης για το τι μέλλει γενέσθαι με τις συντάξεις στο Eurogroup του Δεκεμβρίου περιπλέκονται ακόμη περισσότερο τα πράγματα και σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές προκύπτουν τα εύλογα ερωτήματα όπως, τι προϋπολογισμός θα κατατεθεί, ποια Βουλή θα τον ψηφίσει και ποια κυβέρνηση θα τον εφαρμόσει.
Σύμφωνα με όσα ορίζει το Σύνταγμα, εξηγούν οι ίδιες πηγές, την 1η Οκτωβρίου πρέπει να έρθει στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Εκεί, όπως έχει αφήσει να εννοηθεί η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, θα εμφανίζονται μειωμένες οι συντάξεις με στόχο την 15η Οκτωβρίου που θα λάβει στα χέρια της το προσχέδιο η Κομισιόν, να ανάψει το πράσινο φως για την αναβολή του μέτρου της περικοπής.
Σε κάθε περίπτωση όμως, τον τελευταίο λόγο θα έχει το Eurogroup του Δεκεμβρίου και ο δρόμος που απομένει μέχρι τότε  είναι μακρύς ενώ τα γεγονότα και οι εξελίξεις τρέχουν.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης