Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Θεσμικό πραξικόπημα - Χωρίς νομική έγκριση ο Στουρνάρας (ΤτΕ) θέλει να επιβάλλει διοικητικά πρόστιμα στα πρώην στελέχη της Πειραιώς

Θεσμικό πραξικόπημα - Χωρίς νομική έγκριση ο Στουρνάρας (ΤτΕ) θέλει να επιβάλλει διοικητικά πρόστιμα στα πρώην στελέχη της Πειραιώς
Εάν και εφόσον επιβληθούν διοικητικά πρόστιμα – λέγεται ότι θα ανακοινωθούν 24 ή 25 Σεπτεμβρίου – ο Στουρνάρας και η ομάδα του θα έχουν προβεί σε μια επαίσχυντη πράξη μίσους.
Σε μια πράξη που εύλογα μπορεί να χαρακτηριστεί θεσμικό πραξικόπημα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο διορισμένος δημόσιος υπάλληλος, Γιάννης Στουρνάρας επιχειρεί καταπατώντας θεσμικά τον ρόλο του να επιβάλλει διοικητικά πρόστιμα σε 13 πρώην στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς.
Σε μια χρονική συγκυρία όπου ο Γιάννος Παπαντωνίου ο πρώην υπουργός Οικονομικών βρίσκεται αντιμέτωπος με την δικαιοσύνη ο Γιάννης Στουρνάρας επιχειρεί αντιπερισπασμό για να θολώσει τα νερά και να δημιουργήσει νέο σκηνικό πόλωσης.
Ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν σύμβουλος στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, στενός συνεργάτης του Κ. Σημίτη και του Γ. Παπαντωνίου και σε αυτή την συγκυρία επιχειρεί μέσω ενός προκλητικού θεσμικού πραξικοπήματος να δημιουργήσει εντυπώσεις.
Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο διοικητής της ΤτΕ δεν έχει πάρει έγκριση από τις νομικές του υπηρεσίες, δηλαδή οι νομικές υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος δεν εγκρίνουν τα σχέδια Στουρνάρα.
Παρ΄ όλα αυτά προσπαθεί μέσω εξωτερικών νομικών συμβούλων να αποκτήσει το σχέδιο του νομική υπόσταση γιατί είναι διάτρητο θεσμικά και νομικά.
Τι ακριβώς έχει συμβεί για να παρουσιάσουμε το χρονικό της παρακμής, του δόλου και της εμμονής του Στουρνάρα κατά των πρώην 13 στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς;
Η ΤτΕ με εντολή Στουρνάρα και χρησιμοποιώντας τον επικεφαλής της διεύθυνσης Επιθεώρησης Γιώργο Πάσχα – είναι ο άνθρωπος που εποπτεύει το τραπεζικό σύστημα και επί χρόνια είχε αφήσει απλήρωτο δάνειο 485 χιλιάδων ευρώ – να συντάξει πόρισμα για την τράπεζα Πειραιώς.
Το πόρισμα πέραν της αναρμοδιότητας της ΤτΕ ήταν διάτρητο, κενό περιεχομένου που κατέληγε σε φανταστικά συμπεράσματα που διαψεύδονταν από τα γεγονότα.
Δεν είναι τυχαίο όταν εκείνη την περίοδο όταν ολοκληρώθηκε το πόρισμα η ΤτΕ και οι μηχανισμοί προπαγάνδας και λάσπης που διαθέτει ο Στουρνάρας διέρρεαν δεξιά και αριστερά ότι το πόρισμα είναι καταπέλτης…δεν είχαν την τόλμη να αποκαλύψουν το μέγεθος της ζημίας και ψέλλιζαν αμήχανα περί δυνητικών ζημιών.
Είχαμε αποκαλύψει ότι οι δυνητικές ζημίες που φέρεται να προκλήθηκαν από τις υποθέσεις που αναλύονται στο πόρισμα ήταν 150 εκατ αλλά υπό παραδοχές μειώνονταν στα 61 εκατ και τελικώς κατέληγαν στο μηδέν.
Η απόδειξη όλων αυτών η αντιστροφή πρόβλεψης της Τράπεζας Πειραιώς στο β΄ τρίμηνο του 2018 περί τα 64 εκατ ευρώ…η εκτίμηση μας δικαιώθηκε.
Στοχοποίησαν την Libra του εφοπλιστή Λογοθέτη ο οποίος στο τέλος όντας απηυδισμένος από την στοχοποίηση του έκλεισε δάνεια 500 εκατ ευρώ και ουσιαστικά ωφέλησε την τράπεζα Πειραιώς όπως και η ίδια αναγνωρίζει.
Η ΤτΕ όταν συνειδητοποίησε ότι έχει συντάξει ένα πόρισμα που η πραγματική του θέση είναι στο καλάθι των αχρήστων επιχείρησε συστηματικά να συκοφαντήσει τα 13 στελέχη της Πειραιώς και ειδικά τον Μιχάλη Σάλλα τον πρώην πρόεδρο του ομίλου και δημιουργό της Τράπεζας Πειραιώς.
Φθάνοντας γρήγορα στην τελευταία περίοδο.
Η Τράπεζα της Ελλάδος με εντολές Στουρνάρα προσπαθεί εδώ και πολλούς μήνες να επιβάλλει διοικητικά πρόστιμα στα πρώην στελέχη της Πειραιώς.

Όμως τα βασικά προβλήματα του Στουρνάρα ήταν 4.


1)Οι δύο υποδιοικητές είχαν διαφωνήσει με την διαδικασία, είχαν αντιληφθεί την εμμονή Στουρνάρα και είχαν διαγνώσει ότι έχει σχέδιο να εξοντώσει ανθρώπους που έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Εξυπηρετεί το παρωχημένο σχέδιο τύπου Olaf Glug του SSM ο οποίος ξεδιάντροπα παρενέβαινε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και…βρέθηκε εκτοπισμένος χωρίς να έχει ρόλο στις ελληνικές τράπεζες.
2)Για να μπορέσει το αρμόδιο όργανο της ΤτΕ η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων ή ΕΠΑΘ να επιβάλλει διοικητικά πρόστιμα θα πρέπει να έχει η όλη διαδικασία νομική κάλυψη.
Γιατί εύλογα μπορεί όσοι υποστούν κυρώσεις να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας να αθωωθούν και τελικά να κινηθούν με αγωγές και μηνύσεις κατά του Γιάννη Στουρνάρα και των μελλών της αρμόδιας Επιτροπής.
Οι νομικές υπηρεσίες της ΤτΕ, με βάση πληροφορίες δεν έχουν δώσει το πράσινο φως αποκλειστικά γιατί θεωρούν ότι νομικά δεν στέκουν τα διοικητικά πρόστιμα.
Η εμμονή του Στουρνάρα να χτυπήσει την παλαιά διοίκηση της Πειραιώς τον έχει τυφλώσει, το μίσος του είναι άσβεστο, οπότε προσπάθησε μέσω εξωτερικών νομικών συμβούλων να πάρει νομική κάλυψη, παρακάμπτοντας τις νομικές υπηρεσίες της ΤτΕ.
3)Η ΕΠΑΘ η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων απαρτίζεται από τα εξής στελέχη.
Τον Γιάννη Στουρνάρα διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και κατηγορούμενο για την υπόθεση της Novartis.
Τον υποδιοικητή Θεόδωρο Μητράκο.
Την Διευθύντρια Εποπτείας Πιστωτικού Κινδύνου Σπυριδούλα Παπαγιαννίδου.
Την Διευθύντρια Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης Ιωάννα Σεληνιωτάκη.
Τον Ευθύμιο Γκατζώνα της διεύθυνσης Εργασιών του Δημοσίου
Τον Γιώργο Πάσχα τον Διευθυντή Επιθεώρησης της ΤτΕ για τον οποίο έχει αποκαλυφθεί ότι είχε απλήρωτο δάνειο 485 χιλιάδες ευρώ στην Εθνική τράπεζα επί μια 10ετία και επί πολλά χρόνια εμφανιζόταν ως ο σκληρός επιθεωρητής προφανώς για τους άλλους όχι για τον εαυτό του.
Μάλιστα η Εθνική τράπεζα τέλη Απριλίου 2018 του έστειλε επιστολή ζητώντας να εξυπηρετήσει το δάνειο του…μετά από 10 χρόνια….
Η υπόθεση του έφθασε στον SSM καθώς ετέθηκαν πολλά ερωτηματικά για την αξιοπιστία του επιθεωρητή της ΤτΕ.
Επίσης μέλος στην ΕΠΑΘ είναι ο Σπυρίδων Παντελιάς της Διεύθυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ο οποίος είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Στην ΕΠΑΘ της Τράπεζας της Ελλάδος ένας κατηγορούμενος  εμμονικός, ένας άλλος κατηγορούμενος και ένας που χρωστάει χρήματα στην Εθνική και υποχρεώνεται να πληρώσει….θα κρίνουν τους δημιουργούς του σύγχρονου ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
4)Τα διοικητικά πρόστιμα θεωρητικά μπορεί να είναι ύψους 20.000 ευρώ ή 60.000 ευρώ ή 250.000 ευρώ δηλαδή οποιαδήποτε ποσό.
Το ύψος των προστίμων έχει μια αξία αλλά η κυρίως η αιτιολογία.
Με βάση ορισμένους κύκλους εάν το διοικητικό πρόστιμο είναι κάτω από 60.000 ευρώ δεν μπορεί το πρόσωπο που έχει υποστεί την διοικητική ποινή να καταφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Όμως από την άλλη η ΤτΕ θα αναγνωρίζει ότι η ζημία που έχει προκαλέσει το εν λόγω στέλεχος είναι αξίας 60.000 ευρώ….οπότε γελοιοποιείται η ΤτΕ.
Εάν είναι πάνω από 60.000 ευρώ μπορεί το πρόσωπο που του επιβάλλεται η διοικητική ποινή να εφεσιβάλει την απόφαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Το μόνο στοιχείο που μπορεί να επικαλεστεί η ΕΠΑΘ είναι πλημμελής εποπτεία όμως και αυτό το επιχείρημα είναι διάτρητο γιατί όλες οι ενέργειες της Πειραιώς του παρελθόντος ήταν σε πλήρη γνώση της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η ΤτΕ όχι ως θεσμός αλλά η μικρή ομάδα που την διοικεί εις βάρος των πολλών κωφεύει όταν προκαλείται να απαντήσει εάν ήξερε τα πάντα γιατί ήξερε τα πάντα, στην Πειραιώς υπήρχε διαφάνεια και ενημερωνόταν καθημερινά η εποπτική αρχή.
Εάν και εφόσον επιβληθούν διοικητικά πρόστιμα – λέγεται ότι θα ανακοινωθούν 24 ή 25 Σεπτεμβρίου – ο Στουρνάρας και η ομάδα του θα έχουν προβεί σε μια επαίσχυντη πράξη μίσους.
 Στην ΕΠΑΘ υπάρχουν στελέχη με υψηλό αίσθημα ευθύνης και άλλοι που απλά εκτελούν εντολές, πειθήνια όργανα.
Τα πρόσωπα που θα συμμετάσχουν στο πραξικόπημα, θα συμμετάσχουν στα δόλια σχέδια συκοφάντησης των πρώην στελεχών της τράπεζας Πειραιώς, όσοι ακολουθήσουν στα βρώμικα παιχνίδια εξουσίας θα πρέπει να είναι έτοιμοι να υποστούν τις συνέπειες της κριτικής και αύριο τις νομικές ευθύνες.
Όλοι έχουν καταλάβει ότι ο Στουρνάρας έχει μεθοδεύσει την όλη διαδικασία με στόχο να χτυπήσει τον Μιχάλη Σάλλα.  
Αυτός ήταν και παραμένει ο στόχος τους.
Προσπάθησαν με όποιο τρόπο μπορούσαν επί πολλούς μήνες να βρουν στοιχεία, να ενοχοποιήσουν και στο τέλος απλά θα γελοιοποιηθούν.
Η ΤτΕ πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην γίνει υποχείριο στα αλλότρια σχέδια του Στουρνάρα και της ομάδας των 2 κατηγορουμένων και του ενός επιθεωρητή που επί 10 χρόνια δεν πλήρωνε το δάνειο του στην Εθνική.
Αυτοί οι άνθρωποι με θράσος θα επιχειρήσουν να στιγματίσουν όσους δημιούργησαν το ελληνικό banking όσους προσέφεραν στην πρόοδο του συστήματος.

Υποσημείωση

Ο Στουρνάρας έχοντας χάσει τα ερείσματα του, παλαιά είχε τον Σαμαρά τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ που τον διόρισε, σήμερα δεν έχει κανένα και στην ΝΔ τον έχουν εγκαταλείψει.
Ένα στέλεχος του σκληρού παλαιού ΠΑΣΟΚ που όλη του η διαδρομή – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων – ήταν διορισμένος δημόσιος υπάλληλος – έχει αφεθεί ελεύθερα να παίζει ντροπιαστικά παιχνίδια και σκευωρίες βυζαντίου.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης