Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προς σύγκρουση Ιταλίας - ΕΕ για το έλλειμμα - Για μείωση πιέζει ο Moscovici, θα το αυξήσουμε απαντά ο Di Maio!

tags :
Προς σύγκρουση Ιταλίας - ΕΕ για το έλλειμμα - Για μείωση πιέζει ο Moscovici, θα το αυξήσουμε απαντά ο Di Maio!
Η Ιταλία πρέπει να μειώσει το έλλειμμα της, θα παρακολουθούμε στενά την κατάρτιση του προϋπολογισμού της είπε ο Moscovici
(upd) Σε τροχιά σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες βρίσκεται η ιταλική κυβέρνηση, με τον Luigi Di Maio να δηλώνει ότι η Ιταλία θα προχωρήσει σε αύξηση του ελλείμματος για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη, την ίδια ώρα, ο Pierre Moscovici στέλνει σαφές μήνυμα στη Ρώμη, ότι είναι προς το δικό της όφελος να περιορίσει το μέγεθος του ελλείμματος και του χρέους.
Σε δηλώσεις του ο Moscovici κάλεσε την ιταλική κυβέρνηση να διατηρήσει υπό έλεγχο το χρέος της και να παραμείνει στον πυρήνα της Ευρωζώνης.
«Η Ιταλία θα πρέπει να περιορίσει το χρέος της για να εξασφαλίσει την πιστοληπτική της ικανότητα.
Πρέπει να μειώσει το διαρθρωτικό της έλλειμμα»  υποστήριξε ο Moscovici, τονίζοντας ότι η Κομισιόν θα παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή και πολύ στενά τα σχέδια που πρόκειται να καταρτίσει η Ιταλία σχετικά με τον προϋπολογισμό της για το 2019.
Την ίδια στιγμή, το αδιέξοδο στο εσωτερικό της ιταλικής κυβέρνησης παραμένει.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας Il Messaggero, ο υπουργός Οικονομικών Giovanni Tria τοποθετεί το έλλειμμα στο 1,8% του ΑΕΠ για το 2019, ποσοστό που αναμφίβολα ικανοποιεί το αίτημα των Ευρωπαίων να μην ξεπεραστεί το όριο το 3% και που καθησυχάζει τις αγορές και τους επενδυτές για την πορεία της ιταλικής οικονομίας.
Ωστόσο, αυτό δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στο εσωτερικό των κυβερνητικών εταίρων, δεδομένου ότι ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας, Luigi Di Maio επιμένει στην ανάγκη να υλοποιηθεί η βασική προεκλογική του δέσμευση για το εισόδημα των πολιτών, υποστηρίζοντας πως αυτό που προέχει είναι οι Ιταλοί πολίτες και όχι οι αγορές.
Όμως η πρόταση του Di Maio και του Κινήματος των 5 Αστέρων δεν μπορεί να υλοποιηθεί μέσα στα δημοσιονομικό πλαίσιο που θέτει ο Tria και κατ'επέκταση η ΕΕ.
Και μέσα σε αυτήν την αντιπαράθεση Di Maio - Tria, ο Giancarlo Giorgetti από τη Λέγκα του Βορρά επισημαίνει ότι το έλλειμμα μπορεί να ξεπεράσει το 2% εφόσον υποβληθούν σοβαρές και αξιόπιστιστες προτάσεις από την ιταλική κυβέρνηση καθώς όπως είπε οι αγορές παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η επόμενη εβδομάδα θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη, μια και θα πρέπει η ιταλική κυβέρνηση να αρχίσει να αποτυπώνει τις οριστικές πλέον αποφάσεις της και στο κείμενο του προϋπολογισμού.

Di Maio: Θα αυξήσουμε το έλλειμμα για να χρηματοδοτήσουμε την ανάπτυξη - Γνωρίζουμε τις συνέπειες

Την αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος προκειμένου να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη και να βελτιώσει τη ζωή των Ιταλών, εξετάζει η ιταλική κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή πρωθυπουργού Luigi Di Maio.
«Γνωρίζω ακριβώς τι σημαίνει αύξηση του ελλείμματος και τι μπορεί να συμβεί στις αγορές.
Γι αυτό τον λόγο, δεν επιθυμούμε να αυξήσουμε το έλλειμμα για να δώσουμε μπόνους, αλλά για να χρηματοδοτήσουμε ένα αξιόπιστο αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη χώρα», εξήγησε ο Di Maio σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης