Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ενίσχυση του επενδυτικού προγράμματος της ΕΔΑ Αττικής για το διάστημα 2018 – 2022 σχεδιάζει η ΔΕΠΑ

tags :
Ενίσχυση του επενδυτικού προγράμματος της ΕΔΑ Αττικής για το διάστημα 2018 – 2022 σχεδιάζει η ΔΕΠΑ
Η αύξηση των κονδυλίων για την επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου θα γίνει μετά την αποχώρηση της Shell
«Χαμηλότερες των προσδοκιών» χαρακτηρίζουν υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΠΑ τις επενδύσεις που προβλέπονται στο πρόγραμμα της ΕΔΑ Αττικής για την περίοδο 2018 - 2022, υποστηρίζοντας ότι τα σχέδια της εταιρείας για την ανάπτυξη του δικτύου διανομής και τις νέες συνδέσεις - παροχές δεν θα ενισχύσουν αισθητά τη διείσδυση του φυσικού αερίου στο Λεκανοπέδιο.
Έτσι, όπως συμπληρώνουν, στόχος της ΔΕΠΑ είναι να αναθεωρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο προς τα πάνω τα ποσά που θα διατεθούν την τρέχουσα 5ετία, από τη στιγμή που η ΕΔΑ Αττικής θα γίνει 100% θυγατρική της.
«Σίγουρα δεν θα φτάσουν τα 100 εκατ. ευρώ που θα επενδύσει η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ωστόσο ο στόχος είναι να αυξηθούν αισθητά από τα σημερινά επίπεδα», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Οι ίδιοι κύκλοι προσθέτουν πως το κάθε άλλο παρά φιλόδοξο πρόγραμμα που καταρτίσθηκε οφείλεται στην παρουσία της Shell έως πρόσφατα στην εταιρεία διανομής, η οποία έβαζε «φρένο» στις επενδύσεις.
Εξάλλου, με δεδομένο ότι η πολυεθνική είχε επιλέξει να αποσυρθεί από τη διανομή και προμήθεια φυσικού αερίου, όπου δραστηριοποιείται ανά την υφήλιο, η στρατηγική της ήταν να κινηθεί στο μεταξύ όσο το δυνατόν πιο συντηρητικά.
Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα της ΕΔΑ Αττικής για την περίοδο 2018 - 2022 προβλέπει επενδύσεις στα δίκτυα 8,96 εκατ. ευρώ, από τα οποία μάλιστα η συντριπτική πλειονότητα (6,47 εκατ.) αφορά τεχνικά έργα, ενώ μόλις 2,51 εκατ. την ανάπτυξη του δικτύου κατά 35,5 χιλιόμετρα.

Μικρή επέκταση, μεγαλύτερη «πύκνωση» δικτύου

Στο ίδιο πλαίσιο, η στρατηγική της επικεντρώνεται στην «πύκνωση» του υφιστάμενου δικτύου, προβλέποντας την επέκτασή του μόλις σε 3 νέες περιοχές – τον δήμο Φυλής, τον Ασπρόπυργο και τον δήμο Παλλήνης.
Όσον αφορά την επιλογή των δήμων για την ανάπτυξη δικτύων χαμηλής πίεσης, η ΕΔΑ Αττικής βασίζεται σε έξι κριτήρια: την πυκνότητα της δυνητικής κατανάλωσης, το βαθμό κάλυψης του δικτύου σήμερα, το βαθμό διείσδυσης στις περιοχές που υπάρχει δίκτυο, τη μέση κατανάλωση αερίου στο υφιστάμενο δίκτυο από ιστορικά στοιχεία, οικονομοτεχνικά κριτήρια που σχετίζονται με απαιτούμενα νέα έργα υποστήριξης, καθώς και την εκδήλωση ενδιαφέροντος για σύνδεση με το δίκτυο διανομής από δυνητικούς καταναλωτές εκτός δικτύου.
Σε κάθε περίπτωση, η έμφαση στην «πύκνωση» του υφιστάμενου δικτύου σημαίνει πως, με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό, θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στις νέες παροχές και μετρητές, που όπως εκτιμά η εταιρεία θα αυξηθούν κατά 7.480 και 23.572 αντίστοιχα, μέσα από συνολικές επενδύσεις 11,13 εκατ. ευρώ.
Έτσι, όλα τα προγραμματισμένα έργα για την 5ετία μεταφράζονται σε μόλις 20,11 εκατομμύρια.

Πηγή: www.worldenergynews.gr 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης