Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΟΣΑ: Η υψηλή αβεβαιότητα πλήττει την παγκόσμια ανάπτυξη - Οι επιπτώσεις των δασμών ήδη έχει αρχίσει να επηρεάζει αρνητικά

tags :
ΟΟΣΑ: Η υψηλή αβεβαιότητα πλήττει την παγκόσμια ανάπτυξη - Οι επιπτώσεις των δασμών ήδη έχει αρχίσει να επηρεάζει αρνητικά
Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να είναι 3,7% το 2018 και το 2019
Λιγότερο από 6 μήνες πριν, η παγκόσμια οικονομία γνώρισε υγιή συγχρονισμένη ανάπτυξη.
Τώρα, όπως το τοπίο έχει αλλάξει.
Η παγκόσμια ανάπτυξη έχει πληγεί, καθώς οι αβεβαιότητες αφθονούν και οι κίνδυνοι από τους εμπορικούς περιορισμούς και τις αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται σε ορισμένες χώρες.
Αυτό αναφέρει στη φθινοπωρινή έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία ο ΟΟΣΑ.
Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να είναι 3,7% το 2018 και το 2019.
Τα ποσοστά αυτά αντανακλούν επίσης τις ασθενέστερες προοπτικές από ό, τι αναμενόταν μόλις πριν από μερικούς μήνες, καθώς και ορισμένες αδυναμίες.
Οι επιδόσεις ανάπτυξης έχουν γίνει λιγότερο συγχρονισμένες σε ολόκληρο τον κόσμο: ενώ παραμένει ισχυρή στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ινδία και την Κίνα, έχει υποχωρήσει σε πολλές άλλες οικονομίες.
Η ανεργία εξακολούθησε να μειώνεται και τώρα βρίσκεται κάτω από το επίπεδο πριν από την κρίση, αλλά η αύξηση των μισθών παραμένει επίμονα ασθενής, αυξάνοντας τις αβεβαιότητες σχετικά με την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα παραμένει στην αγορά εργασίας.

Προβλέψεις ΑΕΠ
GDP projections 20-08-2018

Οι κίνδυνοι - το εμπόριο, η ευαισθησία των αναδυόμενων οικονομιών για τη σύσφιξη των οικονομικών συνθηκών, η πολιτική, η χρηματοδότηση - εντείνονται, πλήττοντας τις προοπτικές για τους επόμενους μήνες και χρόνια.
Οι συνέπειες των αυξανόμενων εμπορικών περιορισμών είναι ήδη ορατές.
Το παγκόσμιο εμπόριο αγαθών έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες, με επιπτώσεις στους άμεσα στοχευμένους τομείς.
Για παράδειγμα, οι τιμές των πλυντηρίων ρούχων για τους Αμερικανούς καταναλωτές αυξήθηκαν κατά 20% μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου του τρέχοντος έτους μετά την επιβολή των δασμών.
Οι αμερικανικές εισαγωγές χάλυβα από την Κίνα μειώθηκαν, όπως και οι κινεζικές εισαγωγές αυτοκινήτων από τις ΗΠΑ.
Οι υψηλότεροι δασμοί σημαίνουν υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές, λιγότερες επενδύσεις και λιγότερες θέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους, και τελικά απώλειες στην παραγωγικότητα και το βιοτικό επίπεδο.
Απλά θεωρήστε ότι 13 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και 8 εκατομμύρια στην Ιαπωνία εξαρτώνται, άμεσα ή έμμεσα, από την εξωτερική κατανάλωση.



Ένας άλλος κίνδυνος που έχει αρχίσει να επηρεάζει την ανάπτυξη είναι οι αναδυόμενες αγορές (EMEs), η επίδραση των αυξανόμενων επιτοκίων και της ανατίμησης του δολαρίου.
Η Αργεντινή και η Τουρκία, με σημαντικό μερίδιο του χρέους τους σε ξένο νόμισμα, μεγάλες ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης και υψηλό εγχώριο πληθωρισμό, ήταν οι πιο εκτεθειμένες σε αναταραχές στις αγορές συναλλάγματος.
Άλλες αναδυόμενες με υψηλά συναλλαγματικά διαθέσιμα, αξιόπιστη νομισματική πολιτική και συνετή φορολογική πολιτική, είναι καλύτερα εξοπλισμένες για να αντέχουν αλλαγές στο κλίμα, που αναπόφευκτα προκαλεί η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής σε όλο τον κόσμο.
Στην Ευρώπη, οι πολιτικοί κίνδυνοι θα μπορούσαν να βλάψουν την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.
Το Brexit είναι μια προφανής πηγή αβεβαιότητας.
Είναι ζωτικής σημασίας να επιτευχθεί μια συμφωνία που διατηρεί τη στενότερη δυνατή σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όσον αφορά την Ιταλία, τα δημόσια οικονομικά πρέπει να σέβονται τους κανόνες της ΕΕ, να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ παράλληλα προνοούν τις παραγωγικές επενδύσεις που χρειαζόμαστε για την αύξηση της ανάπτυξης.
Σε γενικές γραμμές, το πλαίσιο πολιτικής της ΟΝΕ πρέπει να ενισχυθεί κατά τη διάρκεια της δέσμευσης που έχει αναληφθεί μετά την κρίση στη ζώνη του ευρώ για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, της ανάπτυξης και της διασφάλισης της ευημερίας της ζώνης του ευρώ.

Υπό το πρίσμα των πολλών κινδύνων, τι θα πρέπει να κάνουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής;

Η άμεση προτεραιότητα είναι η διατήρηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και των επενδύσεων μέσω της μείωσης της πολιτικής αβεβαιότητας - συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης του διεθνούς διαλόγου για την αποφυγή της κλιμάκωσης των εμπορικών περιορισμών.
Η ενίσχυση της ανθεκτικότητας είναι επίσης καθοριστική για τον χρηματοπιστωτικό τομέα καθώς και για την Ευρώπη, ολοκληρώνοντας την τραπεζική ένωση που ξεκίνησε το 2012.
Σε περίπτωση που οι κίνδυνοι υλοποιηθούν περαιτέρω, υπάρχει ελάχιστος χώρος για να αντιδράσει η νομισματική πολιτική στις προηγμένες οικονομίες.
Ταυτόχρονα, για να προωθηθούν οι αναπτυσσόμενες κοινωνίες και να δοθεί διαρκής απάντηση στις πολιτικές εντάσεις, οι διαρθρωτικές πολιτικές πρέπει να επικεντρωθούν στην εξασφάλιση ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε καλύτερες ευκαιρίες.
Μακροπρόθεσμα, τα κλειδιά για την υγιή αύξηση της παραγωγικότητας και τα οφέλη που αποφέρουν όλοι στην ποιοτική εκπαίδευση, από την παιδική ηλικία έως τη διά βίου μάθηση, και στην παροχή καλύτερης υποστήριξης σε όλους τους εργαζομένους για την εξεύρεση καλών και ικανοποιητικών θέσεων εργασίας.
Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση της πολιτικής αβεβαιότητας με βιώσιμο τρόπο, καταλήγει ο ΟΟΣΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης