Τελευταία Νέα
Οικονομία

Επιμένει το ΔΝΤ: Η μείωση συντάξεων είναι μέτρο που συμφώνησε η Ελλάδα το 2017 – Θα αποτελέσει θετικό μήνυμα για τις αγορές

Επιμένει το ΔΝΤ: Η μείωση συντάξεων είναι μέτρο που συμφώνησε η Ελλάδα το 2017 – Θα αποτελέσει θετικό μήνυμα για τις αγορές
Καμία αλλαγή στη στάση του Ταμείου αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις
Δυσάρεστα μηνύματα από την Ουάσιγκτον για την ελληνική κυβέρνηση, μέσω του εκπροσώπου Τύπου του ΔΝΤ, Gerry Rice, αναφορικά με τη μείωση των συντάξεων, μέτρο το οποίο το Ταμείο θεωρεί απαραίτητο.
Ο κ. Rice παρά το γεγονός ότι παραδέχθηκε ότι ο ρόλος του ΔΝΤ στην επίβλεψη της Ελλάδας, μέσω της ενισχυμένης εποπτείας μετά την τυπική ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης, είναι συμβουλευτικός, δεν παρέλειψε να ξεκαθαρίσει τη θέση του Ταμείου ως προς τις συντάξεις.
Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα, τόνισε ότι η Αθήνα έχει ψηφίσει το εν λόγω μέτρο το 2016 (σ.σ.: αναφέρεται στον επονομαζόμενο Νόμο Κατρούγκαλου) και ως εκ τούτου το ορθό να είναι να το εφαρμόσει, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα στείλει το μήνυμα ότι δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της.
«Το μέτρο για τις συντάξεις συμφωνήθηκε το 2017 και άποψη μας είναι ότι η εφαρμογή αυτών των μέτρων όχι μόνο θα βελτιώσει τις οικονομικές προοπτικές της χώρας αλλά θα στείλει το μήνυμα προς τους επενδυτές ότι η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ.
Κατά το ΔΝΤ η μείωση των συντάξεων θα βοηθήσει ώστε να δημιουργηθεί ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος ώστε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε φοροελαφρύνσεις.

Προσέθεσε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των Θεσμών στην Αθήνα συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον προϋπολογισμό του 2019 και το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί.
Εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα υποστηρίζοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε καλό δρόμο προκειμένου να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους» αλλά εκ νέου επανέλαβε ότι η Ελλάδα οφείλει να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική της προσπάθεια ούτως ώστε να επιτύχει υγιή και σταθερή ανάπτυξη.
Εκτίμησε ότι σαφώς θα πρέπει να εφαρμοστούν πολιτικές που θα στηρίξουν την οικονομία και μέσω αυτών μπορεί να δημιουργηθεί ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος ούτως ώστε να υπάρξουν ορισμένα «θετικά» μέτρα για τους πολίτες.
Αναφορικά με το Ταμείο και τις εκτιμήσεις του για την ελληνική οικονομία ο κ. Rice παρέπεμψε στην τελευταία έκθεση «Άρθρο 4» για την Ελλάδα, ενώ δήλωσε ότι η επόμενη θα δημοσιοποιηθεί στις αρχές του 2019, με δεδομένο ότι το ΔΝΤ δεν θα προχωρά σε ανακοινώσει μετά την επίσκεψη του δικού του προσωπικού στην Αθήνα, στα πλαίσια, πάντα της ενισχυμένης εποπτείας.
Υπενθυμίζεται ότι θετική ως προς τη μη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019 εμφανίζεται μόνο η Κομισιόν, η οποία, όμως δεν έχει συμμετάσχει με παροχή «ζεστού χρήματος» στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των τριών Μνημονίων, φυσικά γιατί δεν είναι αυτός ο ρόλος της στο οικοδόμημα της Ευρωζώνης.
Κυβερνητικές πηγές, παρά το γεγονός ότι τονίζουν πως κατά την επίσκεψη των κλιμακίων των Θεσμών δεν ελήφθησαν αποφάσεις, εμφανίζονται αισιόδοξες ότι αυτό το μέτρο τουλάχιστον θα αναβληθεί για ένα έτος, κάτι το οποίο εάν συμβεί θα είναι καθαρά για ψηφοθηρικούς λόγους, ούτως ώστε η κυβέρνηση να μην πάει σε εκλογές -όποτε και εάν γίνουν- έχοντας μειώσει για μία ακόμη φορά τις αποδοχές των πολιτών.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης