Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βουλή: Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τον κατώτατο μισθό

Βουλή: Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τον κατώτατο μισθό
Βουλή: Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τον κατώτατο μισθό
Υπερψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία με τίτλο «Επανακαθορισμός προθεσμιών αναφορικά με την εκκίνηση της διαδικασίας διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για το 2018».
Στην ψηφοφορία, υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν τα κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας αλλά και η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Ένωση Κεντρώων. Κατά της τροπολογίας τοποθετήθηκε το ΚΚΕ. «Παρών» δήλωσαν το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή.
Η τροπολογία είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο για τη δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, για την ενίσχυση και αναβάθμιση υποδομών στην Υγεία, το οποίο ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής που δήλωσαν «παρών».
Η τροπολογία αλλάζει μόνο για φέτος το χρονοδιάγραμμα για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού που προέβλεπε ο νόμος Βρούτση του 2013 έτσι ώστε μετά από τέσσερεις μήνες, στα μέσα Ιανουαρίου η υπουργός Εργασίας κ. Εφη Αχτσιόγλου να είναι σε θέση να εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο το νέο ύψος του μισθού.
Από του χρόνου η διαδικασία θα αρχίζει το Φεβρουάριο κάθε έτους και θα καταλήγει  στη διατύπωση εισηγήσεων για το ύψος του μισθού το καλοκαίρι κάθε έτους.
Σημειώνουμε ότι στην τροπολογία δεν προβλέπεται η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους.
Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι ο   νέος μισθός θα ισχύει για όλους χωρίς ηλικιακές διακρίσεις.
Στην εισηγητική έκθεση αναφέρεται ότι «Δεδομένης της λήξης και του τελευταίου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής την 20ή Αυγούστου του 2018 και της συνακόλουθης θέσης του μηχανισμού διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου σε ισχύ, αλλά και της επιτακτικής ανάγκης για τον επανακαθορισμό τους σε επίπεδα που θα ανταποκρίνονται στα βελτιωμένα δεδομένα της οικονομίας και στις υφιστάμενες ανάγκες του εργατικού δυναμικού της χώρας, κρίνεται επιβεβλημένη η άμεση ενεργοποίηση της οικείας διαδικασίας.
Προς τον σκοπό αυτό, και για την εκκίνηση της διαδικασίας εντός του έτους 2018, με την προτεινόμενη διάταξη τίθενται ειδικά χρονοδιαγράμματα για την έναρξη και ολοκλήρωση της διαδικασίας, έτσι ώστε αυτή να ξεκινήσει εντός του τελευταίου δεκαημέρου του μηνός Σεπτεμβρίου του 2018 και να ολοκληρωθεί εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του μηνός Ιανουαρίου του 2019.
Ακολουθεί δε, κατά τα προβλεπόμενα στην περ. β' της παρ. 7 του άρθρου 103 του ν. 4172/2013, η έκδοση απόφασης του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μετά από τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργικού Συμβουλίου, με την οποία καθορίζονται ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο.

Συνοπτικά η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι η εξής

1.Η Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης αποστέλλει πρόσκληση την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου προς εξειδικευμένους επιστημονικούς φορείς, μεταξύ των οποίων, η Τράπεζα της Ελλάδος, η Στατιστική Αρχή, ο ΟΑΕΔ, το ΙΝΕ-Γ.Σ.Ε.Ε., το ΙΜΕ-Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., το ΙΟΒΕ, το ΙΝΣΕΤΕ, το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, ο ΟΜΕΔ, το ΙΝ.ΕΜ.Υ. - ΕΣΕΕ  με σκοπό να συντάξουν έκθεση για την αξιολόγηση του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου με εκτιμήσεις για την προσαρμογή τους στις επίκαιρες οικονομικές συνθήκες  έως την 31η Οκτωβρίου.
2. Σχηματίζεται φάκελος με τις εκθέσεις και αποστέλλεται προς τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων για την έκφραση της γνώμης τους, με υποβολή υπομνήματος.
Τα υπομνήματα διαβιβάζονται στους υπόλοιπους φορείς για προφορική διαβούλευση το αργότερο έως τις 15 Νοεμβρίου.
3.Όλα τα υπομνήματα και οι εκθέσεις των επιστημονικών φορέων διαβιβάζονται μέχρι 30 Νοεμβρίου στο ΚΕΠΕ προς σύνταξη του Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης, σε συνεργασία με επιτροπή 5 ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων.
4. Το σχέδιο πορίσματος  πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο έως την 31η Δεκεμβρίου και να υποβληθεί στον Υπουργό Οικονομικών και την Υπουργό Εργασίας.
5. Εως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου 2019  η υπουργός Εργασίας εισηγείται στο Υπουργικό Συμβούλιο, το νέο κατώτατο μισθό.
Ακολούθως, εκδίδει απόφαση καθορισμού του κατωτάτου μισθού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης