Ακόμη και τα 8 δισ. ευρώ ενδέχεται να φθάσει το πρόστιμο για τη Danske Bank

Ακόμη και τα 8 δισ. ευρώ ενδέχεται να φθάσει το πρόστιμο για τη Danske Bank
Βαριά «καμπάνα» αναμένει η Danske Bank
Αντιμέτωπη με πρόστιμο δισεκατομμυρίων ευρώ βρίσκεται αντιμέτωπη η Danske Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Δανίας, εν μέσω κατηγοριών για «ξέπλυμα» χρήματος.
Η πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη, μέχρι στιγμής, έχει εκφραστεί από τους αναλυτές της κύριας ανταγωνίστριας της Danske, της Jyske Bank.
Όπως αναφέρουν σε άρθρο τους στη στήλη «Breakingviews» του Reuters, με βάση την τρέχουσα νομοθεσία, ο δανικός κολοσσός ενδέχεται να τιμωρηθεί με πρόστιμο ακόμη και 53 δισεκ. κορόνων (περίπου 8 δισεκ. ευρώ).
Από την πλευρά της, υπενθυμίζεται, η Credit Suisse έχει προβλέψει «καμπάνα» το πολύ 15 δισεκ. κορόνων.
Η Danske έχει ήδη δεχθεί πρόστιμο για την ίδια υπόθεση, τον περασμένο Δεκέμβριο, ύψους 2 εκατ. ευρώ (12,5 εκατ. δολάρια)
Εχθές, ο Thomas Borgen, διευθύνων σύμβουλος της Danske, υπέβαλε την παραίτησή του, καθώς πλέον υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις εμπλοκής του στο σκάνδαλο «ξεπλύματος» μαύρου χρήματος.
Σύμφωνα με την έρευνα των αρχών, υπάρχουν σοβαρές "ενδείξεις" ότι το εσθονικό υποκατάστημα της Danske Bank χρησιμοποιήθηκε για σκοπούς νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Ο κ. Borgen δήλωσε ότι ήταν σαφές ότι η Danske Bank δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις ευθύνες της και εξέφρασε τη λύπη του.
Η δανική τράπεζα δήλωσε ότι δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει πόσα χρήματα πιστεύονταν ότι "ξεπλύθηκαν" μέσω του εσθονικού υποκαταστήματός της μεταξύ του 2007 και του 2015.
Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι παρακολουθούσαν «πολύ στενά» την υπόθεση για μεγάλο χρονικό διάστημα, «εξαιτίας της πολύ σοβαρής φύσης και του πεδίου εφαρμογής της υπόθεσης».
Αξίζει να σημειωθεί ότι, νωρίτερα μέσα στο έτος, ο Bill Browder, συν-ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Hermitage Capital, κατέθεσε μήνυση στην τράπεζα, κατηγορώντας την για «βαρεία αμέλεια, ξέπλυμα χρήματος και συναφή αδικήματα».
Σύμφωνα με τον Browder, η Danske αποτέλεσε κόμβο για οικονομικό έγκλημα από το 2007 έως το 2015, καθώς περισσότερα από 8 δισεκ. δολάρια από παράνομους πόρους σε Ρωσία, Μολδαβία και Αζερμπαϊτζάν διοχετεύτηκαν μέσω της εσθονικής επιχείρησης και στην Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS