Τελευταία Νέα
Διεθνή

Praet (ΕΚΤ): Πάνω από τον δυνητικό ρυθμό η ανάπτυξη της Ευρωζώνης – Πολύ σταδιακή η αύξηση των επιτοκίων

tags :
Praet (ΕΚΤ): Πάνω από τον δυνητικό ρυθμό η ανάπτυξη της Ευρωζώνης – Πολύ σταδιακή η αύξηση των επιτοκίων
Πάνω από τον δυνητικό ρυθμό η οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον Peter Praet
Η Ευρωζώνη αναπτύσσεται οικονομικά με ρυθμό πάνω από τον δυνητικό, ανέφερε ο Peter Praet, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Μιλώντας από τη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της διάσκεψης SUERF (“Sustainable Policy Responses: EU and US Perspectives”), ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι επί του παρόντος οι συνθήκες επιτρέπουν την τρέχουσα χαλαρή νομισματική πολιτική, προσθέτοντας ότι η αύξηση των επιτοκίων, όταν γίνει η αρχή, πρέπει να είναι «πολύ σταδιακή».
Επί αυτού, ανέφερε πως η επικοινωνιακή πολιτική της ΕΚΤ μετά την αύξηση των επιτοκίων κρίνεται «άκρως σημαντική».
«Η δυναμική της οικονομίας υποστηρίζει την άποψή μας ότι η σύγκλιση του πληθωρισμού προς τον στόχο μας (2%) θα συνεχιστεί και θα διατηρηθεί, ακόμη και μετά από μια σταδιακή εκκαθάριση των -καθαρών- αγορών περιουσιακών στοιχείων.
Ταυτόχρονα, οι αβεβαιότητες που σχετίζονται με την αύξηση του προστατευτισμού, τα τρωτά σημεία στις αναδυόμενες αγορές και τη μεταβλητότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών, έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία πρόσφατα, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος βαθμός νομισματικής διευκόλυνσης παραμένει αναγκαίος.
Η σημερινή διάρθρωση των επιτοκίων της χρηματαγοράς, η οποία αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο για μια σταδιακή αλλά συνεπή επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο μας μεσοπρόθεσμα, ενέχει έναν πολύ μέτριο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων πέραν της αναμενόμενης ημερομηνίας (της πρώτης) αύξησης.
Η σύνεση, η υπομονή και η επιμονή εξακολουθούν να αποτελούν τις κατευθυντήριες αρχές της νομισματικής μας πολιτικής για να υποστηρίξουμε τη σταδιακή αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων και να επιστρέψουμε τον πληθωρισμό σε επίπεδα κοντά στο 2%», είπε μεταξύ άλλων.
Ο κ. Praet παρέθεσε και τα παρακάτω διαγράμματα:






www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης