Τελευταία Νέα
Διεθνή

Από τη Μάλτα στην Πράγα - Χαρτογράφηση των φιλικών πόλεων για τα κρυπτονομίσματα

tags :
Από τη Μάλτα στην Πράγα - Χαρτογράφηση των φιλικών πόλεων για τα κρυπτονομίσματα
Από τη Μάλτα στην Πράγα - Χαρτογράφηση των φιλικών πόλεων για τα κρυπτονομίσματα
Τα κρυπτονομίσματα έχουν εισέλθει για τα καλά στη ζωή μας.
Πλέον οποιοσδήποτε μπορεί να κλείσει πτήσεις και ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο με το Bitcoin (BTC).
Παρόλα αυτά, ορισμένες πόλεις είναι πιο έτοιμες να δεχτούν το Bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα, ανάλογα με την τοπική υποδομή και τις πολιτικές που σχετίζονται με την κρυπτογράφηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Coinmap, σήμερα υπάρχουν περίπου 13.150 χώροι, καταστήματα και ATM ssupporting Bitcoin στον πλανήτη και ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς από τα τέλη του 2013.



Ωστόσο, καθώς η Gili Gershonok, ένας που έχει αποφασίσει σκόπιμα να μην έχει τραπεζικό λογαριασμό, δήλωσε στον Cointelegraph ότι το να αγνοεί κανείς τα χαρτονομίσματα ενώ ταξιδεύει, γίνεται όλο και πιο δύσκολο.
Παρακάτω παρατίθενται οι πιο δημοφιλείς περιοχές όσον αφορά τη χρήση κρυπτονομισμάτων.





Τσεχία -Πράγα

Υποδομές

Η Πράγα φιλοξενεί τους περισσότερους χώρους αποδοχής Bitcoin στον κόσμο, σύμφωνα με τα δεδομένα του Coinmap.
Εκεί, το Bitcoin μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ενοικιάσεις διαμερισμάτων, για φαγητό και ποτά σε διάφορα μπαρ και εστιατόρια ή ακόμη και για επισκέψεις σε φιλικό προς την κρυπτογράφηση κινηματογράφο.

Πολιτικές

Σε κρατικό επίπεδο, η Τσεχική Δημοκρατία προσανατολίζεται προς μια φιλελεύθερη προσέγγιση των κρυπτονομισμάτων.
Το 2017, η τοπική κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι τα κρυπτονομίσματα δεν αποτελούν απειλή για το συμβατικό τραπεζικό σύστημα.
Ωστόσο, μέχρι το τέλος του 2017, το υπουργείο Οικονομικών εισήγαγε ένα νόμο κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AML) που περιορίζει εν μέρει το Bitcoin.
Το νομοσχέδιο απαιτεί από τα τοπικά ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων να αποκαλύπτουν την ταυτότητα των πελατών, ώστε να μην είναι πλέον σε θέση να «κρύβονται πίσω από ψεύτικα ονόματα ή ψευδώνυμα».




Λιουμπλιάνα – Σλοβενία

Υποδομές

Η πρωτεύουσα της Σλοβενίας φιλοξενεί μια «πόλη Bitcoin», εύστοχα ονομαζόμενη πόλη BTC, μέσα σε αυτήν - ένα συγκρότημα με 500 καταστήματα λιανικής πώλησης σε 475.000 τετραγωνικά μέτρα.
Ένα ειδικό σύστημα κρυπτογραφικών συναλλαγών που ονομάζεται Elipay έχει οριστεί να ενσωματωθεί στην BTC City μετά από ένα γύρο δοκιμών.
Παρ 'όλα αυτά, αρκετές καφετέριες, ένα πάρκο νερού, καταστήματα πάνινα παπούτσια κλπ., έχουν ήδη αρχίσει να δέχονται κρυπτοσυχνότητες.
Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Δρ Miro Cerar, έχει επισκεφθεί και ενθάρρυνε την ιδέα της BTC City, η οποία φιλοξενεί επίσης το μεγαλύτερο ορυχείο εξόρυξης κρυπτονομισμάτων του έθνους.
Επιπλέον, υπάρχουν περίπου 20 χώροι υποδοχής της BTC στο κέντρο της πόλης της Λιουμπλιάνα, σύμφωνα με το Coinmap.

Πολιτικές

Δεν υπάρχει σαφής ρύθμιση για τα κρυπτονομίσματα στη Σλοβενία ​​αυτή τη στιγμή.
Το 2017, ωστόσο, το Σλοβενικό Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εξέδωσε προειδοποίηση στους Σλοβένους, συμβουλεύοντας τους να είναι προσεκτικοί όταν επενδύουν σε ICO και ψηφιακά νομίσματα, καθώς δεν υπάρχουν νόμοι που να ασκούν έλεγχο σε αυτούς τους τομείς.
Παρ 'όλα αυτά, η τοπική κυβέρνηση ενδιαφέρεται σαφώς για τις τεχνολογίες blockchain.
Τον Οκτώβριο του 2017, η κυβέρνηση της Σλοβενίας ανακοίνωσε τα σχέδιά της να τοποθετήσει τη χώρα ως τον κορυφαίο προορισμό της τεχνολογίας blockchain στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ παράλληλα θα μελετήσει τις πιθανές εφαρμογές της τεχνολογίας στη δημόσια διοίκηση.



Καραϊβική

Υποδομές


Τον Απρίλιο του 2018, ο Οργανισμός Τουρισμού της Καραϊβικής (CTO) συνεργάστηκε με την Bitt Inc. για την προώθηση της πιο αποτελεσματικής διαδικασίας πληρωμών για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που σχετίζονται με τον τουρισμό.
Η CTO θέλει να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να ασχοληθούν με τα κρυπτονομίσματα για να βελτιώσει την τοπική τουριστική βιομηχανία, η οποία αποτελεί μία από τις κυριότερες πηγές εισοδήματος στην Καραϊβική, ειδικά αφού οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες άρχισαν να αποσύρουν κεφάλαια από την περιοχή λόγω της πολιτικής «εκτροπής».
Ο Hugh Riley, γενικός γραμματέας της CTO ανάφερε σε δηλώσεις του ότι «η Καραϊβική έχει ως στόχο να εξετάσει πλήρως τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η νέα χρηματοπιστωτική τεχνολογία..
Ειδικότερα, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες blockchain έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν τους στόχους συγκεκριμένων προγραμμάτων και δραστηριοτήτων στον τομέα του τουρισμού.
Ο CTO έχει την ευθύνη εξ ονόματος των μελών μας να διερευνήσει πλήρως αυτές τις δυνατότητες».

Πολιτικές

Οι χώρες της Καραϊβικής προσεγγίζουν την υιοθέτηση της κρυπτογράφησης και σε κρατικό επίπεδο.
Τον Μάρτιο, η Κεντρική Τράπεζα της Ανατολικής Καραϊβικής (ECCB) ανακοίνωσε ένα εθνικό κρυπτονόμισμα που ονομάζεται Δολάριο Ψηφιακής Ανατολικής Καραϊβικής (DXCD), το οποίο προγραμματίζεται να εισαχθεί παράλληλα με τα χρηματικά ποσά σε οκτώ χώρες της Ανατολικής Καραϊβικής.
Ο Donaldson Romeo, πρωθυπουργός της Montserrat, δήλωσε νωρίτερα μέσα στο 2018 ότι «η απόφαση να πλησιάσουμε μια κοινωνία χωρίς μετρητά είναι σύμφωνη με τη γενική αναπτυξιακή στρατηγική μας, αλλά και με την ECCB».



Άμστερνταμ, Ολλανδία

Υποδομή

Το Άμστερνταμ είναι μια από τις πρωτοπόρες πόλεις από άποψη των κρυπτονομισμάτων.
Φημίζεται για την πρεσβεία Bitcoin, κοινοτικό κέντρο κοντά στο τοπικό μουσείο σεξ, όπου οι οπαδοί της κρυπτογράφησης συγκεντρώνονται για να παρακολουθήσουν και να οργανώσουν εργαστήρια ή να κάνουν κοινωνική δικτύωση στο τοπικό καφενείο.
Επιπλέον, υπάρχουν περίπου 40 ακόμη χώροι φιλικοί προς τη BTC, συμπεριλαμβανομένης μίσθωσης ποδηλάτων, μεταξύ άλλων.
Το ετήσιο φεστιβάλ Bitfilm αφιερωμένο σε όλα τα κρυπτογραφικά αντικείμενα φιλοξενείται επίσης εκεί.

Πολιτικές

Τον Μάρτιο, ένα ολλανδικό δικαστήριο χαρακτήρισε το Bitcoin ως «μεταβιβάσιμη αξία» αφού το δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ ενός ενάγοντος ο οποίος οφειλόταν σε 0,591 BTC.
Τον Μάιο, η κυβέρνηση δημοσίευσε μια έκθεση η οποία θεωρούσε ότι τα κρυπτονομίσματα είναι γενικά «χαμηλού κινδύνου» σε σχέση με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Ωστόσο, σύντομα, η ολλανδική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Αγορών (AFM) αμφισβήτησε κατά πόσο οι φορείς που ασχολούνται με κρυπτογράφηση είχαν συμμορφωθεί με τους νόμους αδειοδότησης, λόγω των υψηλών κινδύνων που ενέχονται.



Τόκιο, Ιαπωνία

Υποδομή

Το Coinmap δείχνει ότι υπάρχουν περίπου 80 επιχειρήσεις που δέχονται κρυπτονομίσματα στο Τόκιο, ένα από τα μεγαλύτερα ποσά στον πλανήτη.
Για παράδειγμα, το γνωστό για το σούσι του εστιατόριο Numazuko δέχεται κρυπτονομίσματα, καθώς και το μπαρ Hackers, το οποίο φιλοξενεί ζωντανές συνεδρίες προγραμματισμού, χωρίς να υπολογίζει αριθμό κρυπτογραφημένων ΑΤΜ.

Πολιτικές

Τέτοιο άνοιγμα όσον αφορά τα κρυπτονομίσματα δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι το Bitcoin και τα αλκοολούχα ποτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως νομικά αποδεκτο μέσο πληρωμής στην Ιαπωνία.
Οι τοπικοί παρατηρητές ρυθμίζουν τη βιομηχανία μέσω εμπεριστατωμένων ελέγχων συμμόρφωσης με τον πελάτη AML και Know Your Customer (KYC), ενώ ο οργανισμός ανταλλαγής κρυπτογραφημένων δεδομένων της Ιαπωνίας φροντίζει να συνεργαστεί με το κράτος.



Βερολίνο, Γερμανία

Υποδομή

Η δημοτικότητα του Bitcoin στην πρωτεύουσα της Γερμανίας τονίστηκε από το The Guardian το 2013, όταν η κυρίαρχη κουλτούρα απομάκρυνε το ψηφιακό νόμισμα ως ένα μόνο κρυπτοαναρχικό εργαλείο.
Στο Βερολίνο, το Bitcoin μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για να πιει και να τρώνε σε τοπικά μπαρ και εστιατόρια (περισσότερα από 50 μέσα στην περιοχή του κέντρου της πόλης δέχονται κρυπτογράφηση), αλλά και για πιο περίπλοκα πράγματα - για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Σχολή Διοίκησης και Τεχνολογίας στο Βερολίνο δέχεται την BTC ως μέσο πληρωμής από τον Δεκέμβριο του 2016.

Πολιτικές

Τα κρυπτονομίσματα δεν είναι νόμιμο χρήμα στη Γερμανία, αλλά έχουν αναγνωριστεί από το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών ως «ιδιωτικό χρήμα» από το 2013.
Είναι ενδιαφέρον ότι σύμφωνα με το γερμανικό νόμο περί φόρου εισοδήματος, εάν οι επενδυτές κατέχουν τα περιουσιακά τους στοιχεία (cryptos) για περισσότερο από ένα έτος, τα νομίσματά τους εξαιρούνται πλήρως από το φόρο, καθιστώντας τη Γερμανία ελκυστική για τους θεατές.



Zug, Ελβετία

Υποδομή

Παρόλο που η πόλη Zug μπορεί να μην είναι τόσο καλά εξοπλισμένη για τις συνήθεις τουριστικές δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται από BTC, όπως και άλλες πόλεις του καταλόγου, αντιπροσωπεύει μια ιστορική πόλη για τους θαυμαστές των κρυπτονομισμάτων.
Τα κρυπτονμίσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για δραστηριότητες που σχετίζονται με τις κοινότητες, όπως η πληρωμή ενοικίου ή ακόμη και η εγγραφή εταιρείας.

Πολιτικές

Στην Ελβετία, τα κρυπτονμίσματα δεν είναι ούτε χρήμα, ούτε ξένο νόμισμα ούτε χρηματοοικονομική προμήθεια για φόρους αγαθών και υπηρεσιών (GST).
Το ασαφές νομικό της καθεστώς, ωστόσο, δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να πειραματίζεται με blockchain, για δημοτική ψηφοφορία, για παράδειγμα.



Μάλτα

Υποδομή

Μόλις φτάσετε στη Μάλτα, κατευθυνθείτε στο Bitcoin & Auto Trader που βρίσκεται στο Qormi για να διεκδικήσετε τον υποχρεωτικό σας Lambo με την εξοικονόμηση κρυπτογράφησης - που έχετε λάβει, υποθέτοντας ότι έχετε αρκετά νομίσματα, προφανώς.
Μετά από αυτό, μπορείτε να οδηγήσετε σε ένα κρυπτο-φιλικό εστιατόριο σούσι για να γιορτάσετε τη νέα αγορά.
Ενώ η τοπική υποδομή για τη χρήση της BTC παραμένει κάπως ανώριμη, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει σύντομα μετά την εισαγωγή περισσότερων θετικών κανονισμών.

Πολιτικές

Τον Μάρτιο, η μεγαλύτερη εταιρεία κρυπτογράφησης στον κόσμο, η Binance, ανακοίνωσε ότι μεταφέρει την έδρα της στη Μάλτα.
Σε ανταπόκριση, ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Joseph Muscat, αποκάλυψε το σχέδιο του νησιού να γίνει ο «παγκόσμιος κόμβος για τη ρύθμιση των επιχειρήσεων που βασίζονται σε blockchain».
Στις 4 Ιουλίου, η τοπική κυβέρνηση ψήφισε τρεις νόμους οι οποίοι επιτρέπουν στις εταιρείες να εκδίδουν νέα κρυπτονομίσματα και να ανταλλάσσουν τα υπάρχοντα.
Το πιο σημαντικό, τη συγκεκριμένη ημέρα, η Μάλτα έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που παρείχε ένα συνεκτικό κανονιστικό πλαίσιο στον τομέα του blockchain.
Την εβδομάδα αυτή συνέχισε την πορεία της για να γίνει το «νησάκι μπλοκτχάιν», καθώς το πανεπιστήμιο της Μάλτας ανακοίνωσε ένα κεφάλαιο υποτροφιών ύψους 300.000 ευρώ και τεχνολογία κατανεμημένων βιβλιοθηκών (DLT) σε συνεργασία με τον ΜΙΤ της Μάλτας.



Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ

Υποδομή

Το Σαν Φρανσίσκο φιλοξενεί περίπου 120 φιλικές εταιρίες προς τα κρυπτονομίσματα.
Υπάρχει το διάσημο κάστρο Crypto, μια «Μέκκα» για τους εμπόρους κρυπτονομισμάτων που ονειρεύονται να πολλαπλασιάσουν τις επενδύσεις τους και να συμμετάσχουν στις τάξεις των εκατομμυριούχων των κρυπτονομισμάτων, καθώς και πολλές επιχειρήσεις που δέχονται BTC.
Στην πραγματικότητα, το Σαν Φρανσίσκο είναι τόσο προηγμένο όσον αφορά την κρυπτογράφηση που ακόμη και ένα τοπικό ομοσπονδιακό δικαστήριο δέχεται ομολογίες εγγύησης που καταβάλλονται στο BTC.

Πολιτικές

Τα κρυπτονομίσματα εξακολουθούν να βρίσκονται σε μια ασαφή ρυθμιστική ζώνη στις ΗΠΑ, παρότι παρακολουθούνται από διάφορες ρυθμιστικές αρχές όπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) και η Commodity Futures Trading Commission (CFTC), οι οποίες ορίζουν τα ψηφιακά νομίσματα ανάλογα με την εμβέλειά τους.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ έχουν επεξεργαστεί ένα σχέδιο για τους κανονισμούς κρυπτογράφησης, παρέχοντας τα δικαιώματα για το εμπόριο συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης της BTC και την έκδοση ειδικής άδειας διαπραγμάτευσης στη Νέα Υόρκη.



Μπουένος Άιρες, Αργεντινή

Υποδομή

Το Μπουένος Άιρες έχει ονομαστεί ανεπίσημα η πρωτεύουσα του Bitcoin στη Λατινική Αμερική.
Έχει ένα εκπληκτικό ποσό επιχειρήσεων κρυπτογράφησης - περίπου 140, σύμφωνα με το Coinmap.
Σύμφωνα με ένα τοπικό κατάστημα μέσων κρυπτογράφησης, το Μπουένος Άιρες διαθέτει έναν εκδοτικό οίκο Bitcoin και μια υπηρεσία ταξί μεταξύ των επιχειρήσεων που δέχονται τη BTC.
Επιπλέον, μεμονωμένοι επαγγελματίες, όπως οι φωτογράφοι, οι καθηγητές, οι σχεδιαστές, οι τεχνικοί και οι ψυχολόγοι, σύμφωνα με πληροφορίες, δέχθηκαν την κρυπτογραφία για τις υπηρεσίες τους εκεί.

Πολιτικές

Η επιτυχία της Bitcoin στην Αργεντινή θα μπορούσε να αποδοθεί στον πληθωρισμό του εθνικού νομίσματος και στις χειραγωγίσιμες συναλλαγματικές ισοτιμίες - τα οικονομικά προβλήματα οδήγησαν ορισμένους πολίτες σε αποκεντρωμένα νομίσματα.
Ο κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής ήταν υπεύθυνος να προτείνει την προθεσμία των κανονιστικών προτάσεων του Ιουλίου 2018 στη σύνοδο κορυφής της G20 τον Μάρτιο - ωστόσο, η ημερομηνία έχει αναβληθεί τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης