Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αμηχανία στην κυβέρνηση μετά την ψυχρολουσία του ΔΝΤ για τις συντάξεις - Το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων στο «Μακεδονικό»

Αμηχανία στην κυβέρνηση μετά την ψυχρολουσία του ΔΝΤ για τις συντάξεις - Το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων στο «Μακεδονικό»
Ο Ιανουάριος του 2019 ο «επόμενος σταθμός» για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Τα δύο κρίσιμα μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά για την κυβέρνηση, η οικονομία και κυρίως το θέμα της περικοπής των συντάξεων αλλά και το Σκοπιανό τροφοδοτούν τα σενάρια των εκλογών στο έπακρο, εντείνουν τη φημολογία για μετακινήσεις πολιτικών κι ενίοτε δημιουργούν αναταράξεις στην συγκυβέρνηση.
Μεγάλη ψυχρολουσία δέχτηκε η κυβέρνηση από τη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις ο οποίος τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της περικοπής των συντάξεων.
Ο κ. Ράις κατέστησε σαφές ότι το εν λόγω μέτρο ψηφίστηκε το 2017 και δεν αποτελεί κάτι νέο ενώ επισήμανε ότι η εφαρμογή του βελτιώνει την μακροοικονομική εικόνα και στέλνει μήνυμα στις αγορές.
«Υπενθυμίζω ότι αυτά τα μέτρα έχουν συμφωνηθεί από το 2017.
Δεν είναι νέα μέτρα.
Η άποψη μας είναι ότι οι περικοπές των συντάξεων, δεν θα βελτιώσουν μόνο τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αλλά θα δοθεί και καθαρό σήμα στις αγορές ότι η κυβέρνηση μένει εντός τροχιάς, όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η εν λόγω τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου του ΔΝΤ προκάλεσε έντονη αμηχανία στην κυβέρνηση που αναζητά πλέον συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να ανατρέψει αυτό το αρνητικό δεδομένο.
Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση παρά το «φρένο» που έχει βάλει το ΔΝΤ, θα συνεχίσει να πιέζει προς όλες τις κατευθύνσεις διότι το ζήτημα των συντάξεων κατά κύριο λόγο όπως εκτιμούν πολιτικοί και οικονομικοί παρατηρητές θα καθορίσει τον χρόνο των εκλογών.
Εν τω μεταξύ το Σκοπιανό συνεχίζει να αποτελεί αγκάθι για τη συγκυβέρνηση και να δημιουργεί τριγμούς χωρίς κανείς να γνωρίζει πως θα καταλήξουν.
Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ότι η συμφωνία με τα Σκόπια θα ψηφιστεί από ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι και μεμονωμένους βουλευτές «άναψε φωτιές» στον κυβερνητικό συνασπισμό προκαλώντας την έκρηξη  των ΑΝΕΛ.
Η διχοτόμηση των ΑΝΕΛ ναι μεν, έχει προκαλέσει αμηχανία στο κυβερνητικό στρατόπεδο αφού κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα αντιδράσει ο κυβερνητικός εταίρος όταν θα έρθει το ονοματολογικό στην ελληνική Βουλή ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν να μην ανησυχούν από τις απειλές του Πάνου Καμμένου.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές η συμφωνία θα περάσει με άνετη πλειοψηφία από τη Βουλή καθώς προσδοκούν ότι βουλευτές από το Ποτάμι, κάποιοι από τους ΑΝΕΛ, ανεξάρτητοι, καθώς και η Κατερίνα Παπακώστα θα υπερψηφίσουν όταν έρθει η ώρα.

Το χρονοδιάγραμμα για τη συμφωνία των Πρεσπών

Εν τω μεταξύ, και στη γειτονική χώρα οι διεργασίες είναι έντονες καθώς το χρονοδιάγραμμα σε ότι αφορά την πορεία της συμφωνίας των Πρεσπών σχεδόν έχει οριστικοποιηθεί.
Μόλις εννέα μέρες πριν τον πρώτο σταθμό του χρονοδιαγράμματος που αποτελεί το κρίσιμο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου στα Σκόπια το μπαράζ επισκέψεων διεθνών αξιωματούχων, Αμερικανών, Γερμανών, Ευρωπαίων, Νατοϊκών για τη στήριξη  αυτής της συμφωνίας κορυφώνεται ενώ δεν έχει προηγούμενο η έκτασή του.
Μένει να δούμε αν ο αγώνας δρόμου στον οποίο έχουν επιδοθεί το τελευταίο διάστημα τόσο οι δυτικοί ηγέτες όσο και οι Αμερικανοί θα φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα προκειμένου ο Ζόραν Ζάεφ να μπορεί να χρησιμοποιήσει στη συνέχεια υπέρ του το επιχείρημα της λαϊκής στήριξης και της μεγάλης συμμετοχής.
Σύμφωνα με το σύνταγμα των Σκοπίων για να είναι έγκυρο το δημοψήφισμα πρέπει να συμμετέχει σε αυτό, το 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων - 1,8 εκατομμύρια είναι στο σύνολό τους και απαιτείται να προσέλθουν στην κάλπη τουλάχιστον 900.000 πολίτες.
Ο επόμενος σταθμός είναι τον Ιανουάριο του 2019 όπως επιβεβαίωσε την Πέμπτη και ο Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.  
Εκτίμησε ότι η διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών στη γείτονα χώρα θα ολοκληρωθεί προς τα μέσα με τέλη του Ιανουαρίου με τη συνταγματική αναθεώρηση και την επίτευξη των δύο στόχων που απορρέουν από τη συμφωνία: την εξάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών από το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας και την αλλαγή του ονόματος σε Βόρεια Μακεδονία σε πάρα πολλά από τα άρθρα του Σκοπιανού συντάγματος.
Όταν η συνταγματική αναθεώρηση περάσει και λήξει επιτυχώς στη FYROM η σκυτάλη θα μεταφερθεί στη συνέχεια στο ελληνικό έδαφος.
Τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο αναμένεται να έρθει στην Βουλή προς κύρωση η συμφωνία των Πρεσπών καθώς επίσης, όπως διευκρίνισε και ο Νίκος Κοτζιάς και η συμφωνία εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.  

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης