Πολωνία και παράγωγα θα επηρεάσουν την σημερινή συνεδρίαση στο χρηματιστήριο - Αναμένονται εισροές

Πολωνία και παράγωγα θα επηρεάσουν την σημερινή συνεδρίαση στο χρηματιστήριο - Αναμένονται εισροές
Η Πολωνία αναβαθμίζεται από τον οίκο FTSE Russell, σε ανεπτυγμένη αγορά development markets από αναδυόμενη emerging markets και αυτό σημαίνει ότι από 11 χώρες θα μείνουν 10 χώρες στην κατηγορία advanced emerging.
Σήμερα 21 Σεπτεμβρίου 2018 είναι ιδιαίτερης σημασίας για όσους παρακολουθούν την χρηματιστηριακή αγορά.
Είναι σημαντική για 3 λόγους.....
1)Στις 13:45 με 14:00 έχουμε τριπλή λήξη παραγώγων οπότε κάποια επίδραση στην αγορά θα έχει αυτό το γεγονός - βαθμός σπουδαιότητας χαμηλός
2)Στις δημοπρασίες αλλά και κατά την διάρκεια της συνεδρίασης στις 21 αλλά και 24 Σεπτεμβρίου θα συμβεί ένα σημαντικό γεγονός για την Πολωνία που έχει και ελληνικό ενδιαφέρον.
Η Πολωνία αναβαθμίζεται από τον οίκο FTSE Russell, σε ανεπτυγμένη αγορά development markets από αναδυόμενη emerging markets και αυτό σημαίνει ότι από 11 χώρες θα μείνουν 10 χώρες στην κατηγορία advanced emerging.
Θα αυξηθεί το ειδικό βάρος της Ελλάδος, οπότε αναμένονται εισροές - βαθμός σπουδαιότητας υψηλός
3)Αργά το βράδυ σήμερα 21 Σεπτεμβρίου η Moody's είναι πιθανό να αναβαθμίσει κατά 1 κλίμακα την Ελλάδα στην κατηγορία Β2 από Β3.
Η κίνηση αυτή θα είναι αδιάφορη εάν η αναβάθμιση θα είναι μόνο μια κλίμακας - βαθμός σπουδαιότητας υψηλός.

Η αναβάθμιση της Πολωνίας σε ανεπτυηγμένη αγορά στον FTSE Russell

Εισροές επίκεινται στο ελληνικό χρηματιστήριο λόγω της επικείμενης και εδώ και μήνες προαναγγελθείσας αναβάθμισης της Πολωνίας από αναδυόμενη – emerging markets – σε ανεπτυγμένη – development markets.
O FTSE Russell έχει ανακοινώσει ότι μετά από 10 χρόνια – και πρώτη φορά για αγορά της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης – θα αναβαθμίσει την Πολωνία από αναδυόμενη αγορά σε ανεπτυγμένη αγορά.
Η αλλαγή αυτή θα λάβει χώρα στο κλείσιμο των αγορών στις 21 Σεπτεμβρίου και επίσημα στις 24 Σεπτεμβρίου του 2018.
Επίσης οι μεταβολές του FTSE Global Micro Cap θα εκδοθούν μετά το πέρας της λειτουργίας των αγορών την Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2018.
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια σημαντική αναβάθμιση της Πολωνίας και επιβεβαίωση ότι με οικονομικούς όρους και χρηματιστηριακής αγοράς η χώρα ανακάμπτει.
Κάθε φορά που γίνεται τέτοια αναδιάρθρωση και μια χώρα μετακινείται από τις αναδυόμενες στις ανεπτυγμένες αυτομάτως μεταβάλλει τα ειδικά βάρη κάθε αγοράς.
Πρακτικά από 11 αγορές στην κατηγορία advanced emerging θα μείνουν 10 αγορές μεταξύ αυτών η Ελλάδα, η Τουρκία, το Μεξικό, η Τσεχία, η Ουγγαρία η Βραζιλία.
Από την στιγμή που αποχωρεί η Πολωνία από τις αναδυόμενες αγορές αυτό σημαίνει ότι το ειδικό βάρος της Πολωνίας μοιράζεται αναλογικά στις υπόλοιπες 10 αναδυόμενες αγορές.
Τα index funds εκ των πραγμάτων θα ακολουθήσουν μια αναδιάρθρωση – άπαξ και παρακολουθούν τους δείκτες – και αναλογικά θα αυξήσουν και επενδυτικές θέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Εκτιμάται ότι θα υπάρξουν εισροές 180 εκατ ευρώ αν και οι εισροές θα εξαρτηθούν από την αναλογία των ειδικών βαρών όπως τελικώς θα διαμορφωθούν στις αναδυόμενες αγορές μετά την αποχώρηση της Πολωνίας.
Για την Πολωνία δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι μια μεγάλη αναβάθμιση δικαιώνεται πλήρως η πολωνική κυβέρνηση η οποία έχει στοχοποιηθεί από την ΕΕ.
Όμως η αναβάθμιση της Πολωνίας θα ωφελήσει και άλλες αναδυόμενες αγορές αρκεί βέβαια την περίοδο της αναβάθμισης 21 και 24 Σεπτεμβρίου δεν ανακύψει κάποιο νέο κύμα κρίσης στις αναδυόμενες αγορές.
Η Τουρκία ως αναδυόμενη χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει να αποτελεί απειλή για τους επενδυτές. 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS