Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πρεμιέρα στις 28/9 για το μεταβατικό μηχανισμό ευέλικτης ισχύος με δημοπρασία 4.500 MW

tags :
Πρεμιέρα στις 28/9 για το μεταβατικό μηχανισμό ευέλικτης ισχύος με δημοπρασία 4.500 MW
Στη διαδικασία θα συμμετέχουν οι κατανεμόμενες υδροηλεκτρικές μονάδες, οι μονάδες φυσικού αερίου ανοικτού και συνδυασμένου κύκλου, οι κατανεμόμενες ΑΠΕ-ΣΗΘΥΑ, αλλά όχι οι μεγάλοι καταναλωτές – βιομηχανίες
Την ερχόμενη Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η πρώτη από τις δυο δημοπρασίες ευέλικτης ισχύος που εγκρίθηκαν, στο πλαίσιο της επανεισαγωγής ενός μεταβατικού μηχανισμού που θα οδηγήσει την ελληνική αγορά ηλεκτρισμού στην πλήρη εφαρμογή του target model.
Πρόκειται για το μηχανισμό που θα αντικαταστήσει τα περίφημα προσωρινά ΑΔΙ που έληξαν τον Απρίλιο του 2017.
Η απουσία του μηχανισμού για περίπου ενάμιση χρόνο έχει προκαλέσει ισχυρές πιέσεις στις ιδιωτικές εταιρίες παραγωγής ηλεκτρισμού, γεγονός που δικαιολογεί και την ανυπομονησία με την οποία αναμένει η αγορά την έναρξη εφαρμογής του νέου μεταβατικού μηχανισμού ευελιξίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απουσία των ΑΔΙ σε συνδυασμό με τη μειωμένη ζήτηση ηλεκτρισμού το πρώτο εξάμηνο του έτους, λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών και την αυξημένη υδροηλεκτρική παραγωγή της ΔΕΗ που είχε ως αποτέλεσμα να συγκρατηθεί η Οριακή Τιμή του Συστήματος, ήταν από τους βασικούς παράγοντες που επηρέασαν αρνητικά τα αποτελέσματα όλων των εταιριών ηλεκτροπαραγωγής.
Το  γεγονός αυτό, εξάλλου, το επισημαίνουν και οι ίδιοι οι ηλεκτροπαραγωγοί.
Ο νέος μηχανισμός, που τίθεται σε εφαρμογή, προβλέπει δημοπρασίες ευέλικτης ισχύος με πλαφόν τα 39.000 ευρώ ανά εγκατεστημένο MW ετησίως και αναμένεται να βελτιώσει τις λειτουργικές επιδόσεις των εταιριών ηλεκτροπαραγωγής.

Στα 4.500 MW η δημοπρατούμενη ισχύς

Η πρώτη δημοπρασία του νέου μεταβατικού μηχανισμού ευελιξίας, που διενεργείται από τον ΑΔΜΗΕ, αφορά συνολική δημοπρατούμενη ισχύ 4.500 MW.
Οι πάροχοι που θα έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Παρόχων Ευελιξίας θα μπορούν να υποβάλλουν προσφορές μέχρι 10 βήματα ισχύος, με ελάχιστη διακριτή ισχύ 1 MW και θα πληρωθούν για την ισχύ που θα κατακυρώσουν με βάση την τιμή προσφοράς τους (pay as bid).  
Αν και ο ΑΔΜΗΕ δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τον κατάλογο των συμμετεχόντων στη δημοπρασία της 28ης Σεπτεμβρίου με βάση τις σχετικές αποφάσεις, σε αυτή συμμετέχουν οι κατανεμόμενες υδροηλεκτρικές μονάδες, οι μονάδες φυσικού αερίου ανοικτού και συνδυασμένου κύκλου, και οι κατανεμόμενες ΑΠΕ-ΣΗΘΥΑ για το μέρος εκείνο της ισχύος τους που δεν αμείβεται από τους μηχανισμούς που ισχύουν για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Δεν συμμετέχει το demand response (απόκριση στη ζήτηση), δηλαδή δεν συμμετέχουν οι μεγάλοι καταναλωτές όπως οι βιομηχανίες.
Σκοπός του μηχανισμού είναι η βραχυπρόθεσμη διασφάλισης της διαθεσιμότητας παροχής επαρκούς Υπηρεσίας Ευελιξίας στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Δύο χρονικά διαστήματα εφαρμογής του μηχανισμού

Πρέπει να σημειωθεί ότι η διάρκεια ισχύος του μηχανισμού χωρίζεται σε δύο περιόδους:
•    Η πρώτη ξεκινάει με τη δημοπρασία της ερχόμενης Παρασκευής και λήγει στο τέλος Μαρτίου του 2019
•    Η δεύτερη ξεκινά την 1η Απριλίου του 2019, ημερομηνία που προβλέπεται να λειτουργήσουν οι αγορές του target model, και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2019.
Η διάκριση σε δύο περιόδους γίνεται καθώς στη δεύτερη φάση ο μηχανισμός θα λειτουργεί παράλληλα με την αγορά Εξισορρόπησης Ισχύος.
Πάντως η μέγιστη διάρκεια ισχύος του μηχανισμού είναι το τέλος του 2019, εκτός κι αν εφαρμοστεί νωρίτερα ο Μακροχρόνιος Μηχανισμός Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας, δηλαδή τα μόνιμα ΑΔΙ .
Πάντως επί του παρόντος το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που προετοιμάζει τον μόνιμο μηχανισμό, δεν έχει προχωρήσει ακόμη στην προκοινοποίησή του στην Κομισιόν.
Επισημαίνεται, τέλος, πως η όλη υπόθεση είναι συνδεδεμένη και με το αίτημα της ΔΕΗ να λαμβάνουν ΑΔΙ και οι λιγνιτικές μονάδες ως μέσω στήριξης της δικής της παραγωγής, αλλά και για να καταστούν περισσότερο ελκυστικές οι υπό πώληση μονάδες της Μεγαλόπολης και της Φλώρινας.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης