Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Σε ιστορικό υψηλό το AfD – Στη δεύτερη θέση με 18% - Σε πτώση το CDU/CSU

Γερμανία: Σε ιστορικό υψηλό το AfD – Στη δεύτερη θέση με 18% - Σε πτώση το CDU/CSU
Πρώτοι οι Χριστιανοδημοκράτες με 28% που είναι το χειρότερο ποσοστό τους από το 1997
Την πλήρη ανατροπή των ισορροπιών στη γερμανική πολιτική σκηνή, με το εθνικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) να αυξάνει και να ενισχύει συνεχώς τη δυναμική του την ώρα που οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις βλέπουν τα ποσοστά τους να βαίνουν μειούμενα, καταγράφει μια ακόμα δημοσκόπηση.
Συγκεκριμένα, σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του πρώτου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU) λαμβάνει στην πρόθεση ψήφου το 28%, καταγράφοντας μείωση μιας ποσοστιαίας μονάδας σε σύγκριση με την προηγούμενη μέτρηση αλλά και το χαμηλότερο ποσοστό της από το 1997.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το AfD με 18%, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 2% και συνολικά άνοδο της τάξης των 5 ποσοστιαίων μονάδων στον έναν χρόνο από τις εθνικές εκλογές στη Γερμανία.
Το ποσοστό είναι ιστορικό υψηλό για το AfD, το οποίο εκτόπισε στην τρίτη θέση το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα με 17% (μείωση 1%), από το οποίο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής το κόμμα των Πρασίνων με 15%.
Ακολουθούν το αριστερό Die Linke με 10% και οι Φιλελεύθεροι του FDP με 9%.
Είναι χαρακτηριστικό πως Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές μετρούν απώλειες 5 μονάδων από τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου καθώς και ότι δεν διασφαλίζει πλειοψηφία ο Μεγάλος Συνασπισμός των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών με τους Σοσιαλδημοκράτες, ο οποίος αθροιστικά συγκεντρώνει το 45% των ψήφων, δηλαδή 8 μονάδες κάτω από όσο έλαβαν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017.
Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει ότι πολύ κοντά σε αυτό το ποσοστό είναι μια συμμαχία Σοσιαλδημοκρατών – Πράσινων – Die Linke καθώς το ποσοστό του κινείται στο 42%.
Ένα ακόμα εξίσου αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι καμία συμμαχία δύο κομμάτων δεν μπορεί να διασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης