Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακά κέρδη στη Wall Street μετά τα νέα ιστορικά υψηλά - Άνοδος +1,67% στο Λονδίνο, λόγω στερλίνας

Οριακά κέρδη στη Wall Street μετά τα νέα ιστορικά υψηλά - Άνοδος +1,67% στο Λονδίνο, λόγω στερλίνας
Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης την αναδιάρθρωση κλάδων στον δείκτη S&P 500
Μεικτές τάσεις επικράτησαν κατά την τελευαία συνεδρίαση της εβδομάδας στη Wall Street, αφού, όμως, τόσο ο Dow Jones όσο και ο S&P 500 κατόρθωσαν να επιτύχουν, ενδοσυνεδριακά, νέα ιστορικά υψηλά.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα 21/9 υπήρξε αναδιάρθρωση των δεικτών του S&P 500, με τους νέους δείκτες που δημιουργήθηκαν να τίθενται σε εφαρμογή από Δευτέρα 24/9.
Κέρδη 0,3% σημείωσε ο Dow Jones, παραμένοντας σε ιστορικό υψηλό, καθώς έφθασε στις 26.743 μονάδες.
Αντίθετα οριακές απώλειες 0,03% σημείωσε ο S&P 500 στις 2.929 μονάδες, ενω κατά 0,5% χαμηλότερα κινήθηκε ο Nasdaq στις 7.986 μονάδες.




Υπενθυμίζεται ότι ο Dow Jones έκλεισε την Πέμπτη 20/9 σε ιστορικό υψηλό, το πρώτο από τον Ιανουάριο, ενώ την ίδια ημέρα ο S&P 500 σημείωσε το πρώτο ιστορικό υψηλό κλείσιμο από τα τέλη Αυγούστου.
Οι εκατέρωθεν δασμοί που επέβαλαν αυτή την εβδομάδα Κίνα και ΗΠΑ θεωρήθηκαν από τους αναλυτές και τους επενδυτές λιγότερο επιθετικοί απ’ ό,τι φοβόντουσαν, επιτρέποντας στις μετοχές να ανέλθουν σε ιστορικά υψηλά.
Ωστόσο, τα σημερινά κέρδη των αμερικανικών δεικτών παραμένουν περιορισμένα, εν μέσω απαισιοδοξίας σχετικά με την επίτευξη μιας συμφωνίας ΗΠΑ - Καναδά για την αντικατάσταση της Βορειοαμερικανικής Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών (NAFTA).
Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Kevin Hassett, δήλωσε σήμερα πως οι ΗΠΑ πλησιάζουν «πολύ, πολύ κοντά» στο να υποχρεωθούν να προχωρήσουν την εμπορική τους συμφωνία με το Μεξικό χωρίς τον Καναδά.
Ελάχιστα περισσότερο από μια εβδομάδα πριν από την προθεσμία της 1ης Οκτωβρίου για τη δημοσίευση του κειμένου μιας συμφωνίας για την ανανέωση της NAFTA και οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει στους όρους, δήλωσε ο Hassett, μιλώντας στο «Fox News Channel».
Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης την αναδιάρθρωση κλάδων στον δείκτη S&P 500, που θα στείλει την Alphabet, μητρική της Google, τη Netflix, το Facebook και το Twitter στον κλάδο των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.
Ο κλάδος αυτός θα μετονομαστεί επίσης σε «υπηρεσίες επικοινωνίας» από τη Δευτέρα.
Η Disney και η CBS θα προστεθούν επίσης στον νέο κλάδο.
Οι κινήσεις αυτές θα οδηγήσουν σε μείωση κατά 21,4% της κεφαλαιοποίησης στον καταναλωτικό κλάδο και σε μείωση κατά 19,5% στη χρηματιστηριακή αξία της τεχνολογίας, ανέφερε σε υπόμνημά του ο Lindsey Bell, στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων στην CFRA.
Εν τω μεταξύ, ο νέος κλάδος της επικοινωνίας θα αντιπροσωπεύσει το 9,8% του S&P 500, από το σημερινό μέγεθος του 2%.

Ανακούφιση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια 

Με κέρδη έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,43% υψηλότερα, στις 384,29 μονάδες.
Όλοι οι κλάδοι έκλεισαν σε θετικό έδαφος, με τις πρώτες ύλες να πρωταγωνιστούν, σημειώνοντας άνοδο 1,7%, καθώς βρήκαν στήριξη στα ισχυρά κέρδη που καταγράφουν οι τιμές του ψευδάργυρου, του νικελίου και του χαλκού.
Η μετοχή της Kaz Minerals «εκτοξεύτηκε» κατά 10%, ενώ οι εισηγμένες στο Λονδίνο Antofagasta, Glencore, Anglo American και BHP Billiton όλες έκλεισαν με άνοδο τουλάχιστον 3,5%.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε κατά 0,85% κι έκλεισε στις 12.430,88 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε άνοδο 0,78% κι έκλεισε στις 5.494,17 μονάδες.
Την ίδια ώρα, σημαντική άνοδο 1,67% στις 7.490,23 μονάδες κατέγραψε ο FTSE 100 στο Λονδίνο, μία ημέρα αφότου οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στη διεξαγωγή μιας ειδικής Συνόδου Κορυφής για το Brexit στις 17-18 Νοεμβρίου.


Ώθηση στον FTSE 100 προσέφερε η βουτιά της στερλίνας, η οποία δέχεται σήμερα ισχυρές πιέσεις μετά το διάγγελμα της βρετανίδας πρωθυπουργού, Theresa May, που ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Brexit βρίσκονται σε αδιέξοδο.
Το βρετανικό νόμισμα υποχωρεί κατά 1,5% έναντι του δολαρίου στο 1,3076 δολ.
Η στερλίνα είχε ενισχυθεί σε υψηλά δύο μηνών των 1,3215 δολαρίων την Τετάρτη, εν μέσω προσδοκιών για λύση στο θέμα των ιρλανδικών συνόρων.
Ωστόσο η May αποχώρησε ταπεινωμένη από τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σήμερα ο βρετανικός Τύπος.
Στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής που ολοκληρώθηκε χθες στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, η βρετανίδα πρωθυπουργός δέχτηκε ασφυκτικές πιέσεις για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για το Brexit, ενδεχόμενο το οποίο απέρριψε κατηγορηματικά.
Οι «27» επιβεβαίωσαν πάντως την ανάγκη να βρεθεί μία νομικά δεσμευτική λύση για την αποφυγή σκληρών συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Β. Ιρλανδίας.
Ανοδικά κινήθηκε και ο FTSE MIB στο Μιλάνο, ο οποίος έκλεισε με κέρδη 0,69% στις 21.536,74 μονάδες, εν μέσω θετικών μηνυμάτων για τον ιταλικό προϋπολογισμό, ο οποίος θα πρέπει να έχει παρουσιαστεί έως τα μέσα Οκτωβρίου του 2018.
Σήμερα πραγματοποιήθηκε κυβερνητική σύσκεψη και -όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, Matteo Salvini- το κλίμα ήταν μάλλον θετικό.

Κέρδη στις ασιατικές αγορές

Με κέρδη ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση από τα ισχυρά κέρδη και τα ρεκόρ που σημειώθηκαν χθες στη Wall Street.
Ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη 0,86% στις 23.891,50 μονάδες, δεχόμενος ώθηση από την ανάκαμψη του δολαρίου έναντι του γιεν, ενώ η εβδομαδιαία του άνοδος διαμορφώθηκε στο +3,5%.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε άνοδο 1,73% στις 27.953,58 μονάδες.
Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη περιοχή της Κίνας, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε σημαντική άνοδο 2,50% στις 2.797,49 μονάδες, ενώ ο δείκτης SZSE Component ενισχύθηκε κατά 2,13% στις 8.409,18 μονάδες.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης KOPSI ενισχύθηκε κατά 0,68% στις 2.339,17 μονάδες, με την μετοχή της Samsung να ενισχύεται κατά 0,3%, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, και συγκεκριμένα στο +1,30% και τις 10.972,41 μονάδες.
Επιπλέον, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με άνοδο 0,41% στις 6.194,60 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη S&P/NZX 50 στη Νέα Ζηλανδία, και συγκεκριμένα στο +0,16% και τις 9.375,97 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης