Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Υποχώρησε περαιτέρω η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Σεπτέμβριο 2018 - Στις 54,2 μονάδες ο σύνθετος PMI

Ευρωζώνη: Υποχώρησε περαιτέρω η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Σεπτέμβριο 2018 - Στις 54,2 μονάδες ο σύνθετος PMI
Τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη αποδείχθηκαν κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών
Με έναν από τους ασθενέσθερους ρυθμούς των τελευταίων δύο ετών αναπτύχθηκε ο ιδιωτικός τομέας στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (21/9) στοιχεία της Markit, εν μέσω υποτονικής δραστηριότητας στον κατασκευαστικό κλάδο.
Συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 54,2 μονάδες, έναντι 54,5 μονάδων τον Αύγουστο, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν ο δείκτης να παραμείνει αμετάβλητος.
Παρά το γεγονός ότι ο δείκτης ήταν πολύ υψηλότερα σε σύγκριση με τη ζώνη των 50 μονάδων, υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2016, με εξαίρεση τον περασμένο Μάιο.
Ο δείκτης που αφορά τον μεταποιητικό κλάδο της Ευρωζώνης υποχώρησε στις 53,3 μονάδες, έναντι 54,6 μονάδων τον προηγούμενο μήνα και έναντι 54,5 μονάδων των εκτιμήσεων.
Αντίθετα, ο κλάδος υπηρεσιών σκαρφάλωσε σε υψηλά τριών μηνών, και συγκεκριμένα στις 54,7 μονάδες, έναντι 54,4 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.
Όπως τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, «η οριακή στασιμότητα στις εξαγωγές συνέβαλε σε έναν από τους χειρότερους μήνες για την οικονομία της Ευρωζώνης κατά τα τελευταία δύο χρόνια».
Παράλληλα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «οι εμπορικοί πόλεμοι, το Brexit, η εξασθένηση της παγκόσμιας ζήτησης, η αυξανόμενη αποστροφή έναντι του κινδύνου, η αποδυνάμωση και η αυξανόμενη πολιτική αβεβαιότητα τόσο εντός της Ευρωζώνης όσο και σε άλλες χώρες προκάλεσαν την επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης