Στη στήριξη της Γερμανίας ποντάρει η Τουρκία - Επαφές Albayrak με Scholz, Altmaier

Στη στήριξη της Γερμανίας ποντάρει η Τουρκία - Επαφές Albayrak με Scholz, Altmaier
Η άνοδος της τιμής του δολαρίου και η κατακόρυφη πτώση της τουρκικής λίρας, ώθησαν την εξουθενωμένη οικονομικά Τουρκία πίσω στη Γερμανία και την ΕΕ
Στο Βερολίνο βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας και γαμπρός του Erdogan, Berat Albayrak,  με αποστολή να αποσπάσει τη στήριξη της Γερμανίας.
Πρόσκομμα, οι ελλείψεις στο κράτος δικαίου.
Η άνοδος της τιμής του δολαρίου και η κατακόρυφη πτώση της τουρκικής λίρας, ώθησαν την εξουθενωμένη οικονομικά Τουρκία πίσω στη Γερμανία και την ΕΕ, σχολιάζει η Deutsche Welle.
Στο επίκεντρο αυτής της «επιστροφής» βρίσκεται η επίσκεψη του προέδρου Erdogabn στο Βερολίνο στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.
Μέχρι τότε οι προετοιμασίες κορυφώνονται με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας και γαμπρό του τούρκου προέδρου, να επισκέπτεται σήμερα το Βερολίνο, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Γερμανό ομόλογό του, Olaf Scholz, και τον υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας, Peter Altmaier.
Στόχος της Άγκυρας είναι να αποσπάσει πολιτική και οικονομική στήριξη από την ισχυρή οικονομικά Γερμανία και έτσι να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες.
Ο Εζγκούρ Ουνλουχισαρστικλί, επικεφαλής του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ GMF, τονίζει πόσο σημαντική είναι αυτή η στήριξη για την Άγκυρα σε περίπτωση που χρειαστεί να αναχρηματοδοτήσουν τα χρέη τους με δάνεια από το ΔΝΤ.
«Υπό αυτό το πρίσμα είναι πρωταρχικής σημασία να δείξει η Τουρκία ότι η Γερμανία βρίσκεται στο πλευρό της», εκτιμά.
Από την πλευρά της η Γερμανία περιμένει ως αντάλλαγμα δημοκρατία και σταθερότητα στη χώρα. «Επιθυμούμε να γίνει η Τουρκία μια σταθερή και δημοκρατική χώρα και σε αυτό μπορούν να συμβάλουν οι καλές οικονομικές σχέσεις», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας.
Ο Ερντάλ Γιαλσίν της Οικονομικής Σχολής Εφαρμοσμένων Επιστημών στην Κωνσταντία (πόλη της νότιας Γερμανίας) υποστηρίζει από την πλευρά του ότι σε περίπτωση που η οικονομική κατάσταση παραμείνει ασταθής, θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστιο κύμα προσφύγων από τη Συρία στην Ευρώπη. Γι' αυτό την ευθύνη σταθεροποίησης της οικονομίας της έχει η ίδια η Τουρκία.
Θα πρέπει για παράδειγμα να ενισχύσει την ανεξαρτησία της Κεντρικής της Τράπεζας.
«Όπως τόνισε η καγκελάριος Μέρκελ, η Γερμανία μόνο τότε μπορεί να βοηθήσει την Τουρκία, εάν πάρει τις σωστές οικονομικοπολιτικές αποφάσεις».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS