Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Λόγω ανεπτυγμένης Πολωνίας "εφάπαξ" εισροή 70 εκατ με ράλι σε τράπεζες +7% και ΧΑ +2,60% στις 698 μον. – Η άνοδος δεν πείθει, το road show δεν πήγε καλά

Λόγω ανεπτυγμένης Πολωνίας
Η αναβάθμιση της Πολωνίας επέδρασε θετικά στο χρηματιστήριο, ενώ ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη +2,60% στο υψηλό της ημέρας στην δημοπρασία
(upd16) Ράλι σε τράπεζες και FTSE 25 σημειώθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο απόρροια των 70 εκατ. εισροών στην Ελλάδα καθώς αυξάνεται το ειδικό βάρος στους δείκτες FTSE Russell.... λόγω της αναβάθμισης της Πολωνίας σε ανεπτυγμένη από αναδυόμενη αγορά από 24/8/2018.
Οι τράπεζες σημείωσαν ισχυρά κέρδη με την Πειραιώς +6,74% αλλά η Εθνική μόλις +1,17%.
Ισχυρά κέρδη και στον FTSE 25 έως +7,66% στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ακολούθησαν ΑΔΜΗΕ +5,06%, ΟΠΑΠ +4,78%, Τιτάν +4,12% κ.α. 
Ο Γενικός Δείκτης στο χρηματιστήριο πλησίασε την κρίσιμη τεχικά ζώνη των 700 μονάδων.
Πως εξελίχθηκε η συνεδρίαση;
Στο πρώτο πεντάλεπτο η χρηματιστηριακή αγορά κατέγραψε αρνητικό πρόσημο καθώς εμφανίστηκαν οι πρώτες τραπεζικές πιέσεις οι οποίες συνεχίστηκαν έως τις 11:15 όπου άρχισαν έντονα να διαφαίνονται οι πρώτες αγοραστικές διαθέσεις σε τράπεζες και FTSE 25 με κορύφωση στις 13:00 όπου ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε τα μεγαλύτερα κέρδη +1,16% και ο Τραπεζικός Δείκτης +2,01%
Έως τις 14:00 κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ μετά την λήξη των παραγώγων ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε ανοδικά μέχρι το τέλος της συνεδρίασης, όπου έκλεισε στο +2,60% στο υψηλό της ημέρας στην δημοπρασία με στηρίξεις από τις τράπεζες ειδικότερα από την Πειραιώς αλλά και από την πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips 
Εισροές σημειώθηκαν σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο λόγω αναδιάρθρωσης του FTSE 25 Russell με την Πολωνία να μετατρέπεται από αναδυόμενη σε ώριμη αγορά.
Αυτό σημαίνει ότι υπήρξε αύξηση των ειδικών βαρών των αναδυόμενων αγορών, καθώς μοιράστηκε το ποσοστό της Πολωνίας γεγονός που επηρέασε και την ελληνική αγορά.

Επίσης αναμένεται σήμερα αργά το βράδυ και η ψυχολογικού τύπου αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s κατά μία βαθμίδα σε Β2 από Β3, η οποία έχει προφανώς προεξοφληθεί και η οποία είναι αδιάφορη καθώς ο οίκος Fitch έχει κατατάξει την χώρα σε ανώτερη βαθμίδα.
Εν τω μεταξύ οριακή επιδείνωση καταγράφεται στην απόδοση των ελληνικών ομολόγων με την 10ετία στο 4,07% ενώ στην Ιταλία οριακά βελτιώνεται στο 2,85% αντίστοιναδιαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 122 μονάδες βάσης
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε ανοδικά στο +2,60% στις 698 μονάδες έχοντας υψηλό στις 698,74 μονάδες και χαμηλό στις 679,90 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και επικεντρώθηκε στον Τραπεζικό κλάδο
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 105,4 εκατ. ευρώ εξ αυτών 19 εκατ. σε πακέτα και ο όγκος 48,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων οι 34,12 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 18,90 εκατ. ευρώ και όγκου 12,38 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 8,45 εκατ. τεμάχια αξίας 10,28 εκατ. ευρώ, η Εθνική 2,22 εκατ. τεμάχια αξίας 3,8 εκατ. ευρώ και η Eurobank 1,25 εκατ. τεμάχια αξίας 801 χιλ. ευρώ
Ο ΟΤΕ 100 χιλ. τεμάχια αξίας 1,06 εκατ. ευρώ, η Motor Oil 20 χιλ. τεμάχια αξίας 436 χιλ. ευρώ, η Grivallia 267 χιλ. τεμάχια αξίας 2,14 εκατ. ευρώ και η ΚΡΙ - ΚΡΙ  75 χιλ. τεμάχια αξίας 341 χιλ. ευρώ


Δραματική κατακρήμνιση των τραπεζικών μετοχών

Στα στατιστικά, στα χαμηλά τους έτους διαπραγματεύονται οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της αγοράς, Γενικός, Τραπεζικός και FTSE 25 ενώ συγκεκριμένα οι τράπεζες έχουν τις παρακάτω αποκλίσεις από τις τιμές των τελευταίων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου του 2015 σύμφωνα με το χθεσινό κλείσιμο
Τρ. Πειραιώς: -67% (τιμή ΑΜΚ 0,30 ευρώ ήτοι 6 ευρώ με την προσαρμοσμένη τιμή από το reverse split 1 νέα στις 20 παλαιές τον Ιούλιο 2017)
Εθνική Τράπεζα: -43% (τιμή ΑΜΚ 0,30 ευρώ ήτοι 3 ευρώ με την προσαρμοσμένη τιμή από το reverse split 1 νέα στις 10 παλαιές τον Σεπτέμβριο 2018)
Alpha Bank:  -40% (τιμή ΑΜΚ 2 ευρώ)
Eurobank:  -36% (τιμή ΑΜΚ 1 ευρώ)
Από τα στοιχεία αυτά είναι κατανοητό ότι η προβληματική εικόνα και η επιφυλακτικότητα των εγχώριων και ειδικότερα των ξένων επενδυτών είναι έκδηλη και αυτό φάνηκε και στα αποτελέσματα του 13ου road show του ελληνικού χρηματιστηρίου στο Λονδίνο καθώς δεν θεωρούν την Ελλάδα επενδύσιμη
Οι ελληνικές τράπεζες δεν πείθουν ότι θα  επιτύχουν τους στόχους μείωσης των NPEs και τους στόχους των προϋπολογισμών τους ενώ όλο και περισσότερο βλέπουν ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος αυξήσεων κεφαλαίου για την επιστροφή του πραγματικού ρόλου που δεν είναι άλλος από την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Μείωση τιμών στόχων από την Alpha Finance

Μέσα σε αυτό το κλίμα της αμφισβήτησης σε σημαντικές μειώσεις των τιμών στόχων  και των εκτιμήσεων για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Alpha Finance, χαρακτηρίζοντας ως "αδύναμα" τα αποτελέσματα του β' 3μηνου του 2018 .
Ειδικότερα, για τη Eurobank η τιμή στόχος διαμορφώνεται στα 0,90 ευρώ,από 1,05 ευρώ, για την Εθνική η τιμή στόχος είναι στα 2,55 ευρώ από 3,40 ευρώ, και για την Πειραιώς είναι στα 2,50 ευρώ, από 3,50 ευρώ.

Η αναβάθμιση της Πολωνίας σε ανεπτυγμένη αγορά στον FTSE Russell

Σηματικές εισροές καταγράφηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο λόγω της επικείμενης και εδώ και μήνες προαναγγελθείσας αναβάθμισης της Πολωνίας από αναδυόμενη – emerging markets – σε ανεπτυγμένη – development markets.
O FTSE Russell είχε ανακοινώσει ότι μετά από 10 χρόνια – και πρώτη φορά για αγορά της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης – θα αναβαθμίσει την Πολωνία από αναδυόμενη αγορά σε ανεπτυγμένη αγορά.
Η αλλαγή αυτή έλαβε χώρα στο κλείσιμο των αγορών στις 21 Σεπτεμβρίου και επίσημα στις 24 Σεπτεμβρίου του 2018.
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια σημαντική αναβάθμιση της Πολωνίας και επιβεβαίωση ότι με οικονομικούς όρους και χρηματιστηριακής αγοράς η χώρα ανακάμπτει.
Κάθε φορά που γίνεται τέτοια αναδιάρθρωση και μια χώρα μετακινείται από τις αναδυόμενες στις ανεπτυγμένες αυτομάτως μεταβάλλει τα ειδικά βάρη κάθε αγοράς.
Πρακτικά από 11 αγορές στην κατηγορία advanced emerging θα μείνουν 10 αγορές μεταξύ αυτών η Ελλάδα, η Τουρκία, το Μεξικό, η Τσεχία, η Ουγγαρία η Βραζιλία.
Από την στιγμή που αποχωρεί η Πολωνία από τις αναδυόμενες αγορές αυτό σημαίνει ότι το ειδικό βάρος της Πολωνίας μοιράζεται αναλογικά στις υπόλοιπες 10 αναδυόμενες αγορές.
Τα index funds εκ των πραγμάτων ακολούθησαν μια αναδιάρθρωση – άπαξ και παρακολουθούν τους δείκτες – και αναλογικά αύξησαν και επενδυτικές θέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι θα υπήρξαν εισροές πάνω από 120 εκατ ευρώ αν και οι εισροές οι οποίες κατέληξαν τελικά στα 70 εκατ. ευρώ εξαρτήθηκαν και από την αναλογία των ειδικών βαρών όπως τελικώς διαμορφώθηκαν στις αναδυόμενες αγορές μετά την αποχώρηση της Πολωνίας.
Για την Πολωνία δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι μια μεγάλη αναβάθμιση δικαιώνεται πλήρως η πολωνική κυβέρνηση η οποία έχει στοχοποιηθεί από την ΕΕ.
Όμως η αναβάθμιση της Πολωνίας θα ωφελήσει και άλλες αναδυόμενες αγορές αρκεί βέβαια την περίοδο της αναβάθμισης 21 και 24 Σεπτεμβρίου δεν ανακύψει κάποιο νέο κύμα κρίσης στις αναδυόμενες αγορές.
Η Τουρκία ως αναδυόμενη χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει να αποτελεί απειλή για τους επενδυτές.




Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Τα δύο κρίσιμα μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά για την κυβέρνηση, η οικονομία και κυρίως το θέμα της περικοπής των συντάξεων αλλά και το Σκοπιανό τροφοδοτούν τα σενάρια των εκλογών στο έπακρο, εντείνουν τη φημολογία για μετακινήσεις πολιτικών κι ενίοτε δημιουργούν αναταράξεις στην συγκυβέρνηση.
Μεγάλη ψυχρολουσία δέχτηκε η κυβέρνηση από τη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις ο οποίος τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της περικοπής των συντάξεων ενώ κατέστησε σαφές ότι το εν λόγω μέτρο ψηφίστηκε το 2017 και δεν αποτελεί κάτι νέο ενώ επισήμανε ότι η εφαρμογή του βελτιώνει την μακροοικονομική εικόνα και στέλνει μήνυμα στις αγορές.
Όσο αφορά το Σκοπιανό η σκυτάλη θα μεταφερθεί στο ελληνικό έδαφος όταν η συνταγματική αναθεώρηση περάσει και λήξει επιτυχώς στη FYROM
Τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο αναμένεται να έρθει στην Βουλή προς κύρωση η συμφωνία των Πρεσπών καθώς επίσης, όπως διευκρίνισε και ο Νίκος Κοτζιάς και η συμφωνία εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
Στη Νέα Υόρκη για την 73η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ μεταβαίνει την ερχόμενη Κυριακή 23/9 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος παράλληλα με τις εργασίες του ΟΗΕ αναμένεται να έχει επαφές με μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οργανισμούς, αλλά και με τον πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, στον απόηχο μάλιστα των νέων απειλών της Άγκυρας.
Συγκεκριμένα, διπλωματική πηγή ανέφερε πως ανάμεσα σε αυτά τα ιδρύματα, είναι η Bank of America, η Merrill Lynch, η Morgan Stanley κ.ά., ενώ επισημαίνεται ότι ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε γεύματα εργασίας με εκπροσώπους μεγάλων επενδυτικών οργανισμών και εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων
Σύμφωνα με έκθεση του καναδικού οίκου DBRS για την Ευρωζώνη έκανε αναφορά  ότι η αγορά εργασίας στην Ελλάδα βελτιώθηκε αισθητά κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018,  παρατηρώντας, παράλληλα, ότι η χώρα μας ήταν εξ αυτών στις οποίες ο τραπεζικός δανεισμός συνέχισε να υποχωρεί.
Οι τελευταίοι μήνες όπου ΗΠΑ και Κίνα «ανταλλάσσουν» δασμούς ενδέχεται να είναι η αρχή μιας διαρκούς οικονομικής σύγκρουσης σύμφωνα με την Jing Ulrich της JP Morgan Chase ενώ το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στο τεχνολογικό πεδίο, όπου τόσο η Κίνα όσο και οι ΗΠΑ θέλουν να έχουν ηγετικό ρόλο

Με ισχυρά κέρδη οι ασιατικές αγορές

Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,86%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με ισχυρή άνοδο +2,50% στις 2.797,49 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε στο +1,76% στις 27960 μονάδες

Με ανοδικές τάσεις τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με θετικά πρόσημα κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ειδικότερα ο DAX στην Γερμανία καταγράφει άνοδο +0,54%, ο CAC 40 στο +0,65%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται ανοδικά +0,60%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,01% ενώ ο FTSE 100 κινείται με άνοδο +1,52%
Στην Wall Street o Dow κινείται ανοδικά στο +0,21%, ο S&P 500 καταγράφει οριακά κέρδη +0,09% και το ETF GREC στο +1,68 (8,46δολ.)

Το πραγματικό μήνυμα του road show στο Λονδίνο είναι ότι τα ελληνικά assets παραμένουν μη επενδύσιμα.

Η ανακοίνωση του ελληνικού χρηματιστηρίου για την συμμετοχή των 96 funds στο διήμερο road show στο Λονδίνο των ελληνικών τραπεζών και επιχειρήσεων αφήνει την εντύπωση ότι υπήρχε μεγάλη συμμετοχή άρα και μεγάλο ενδιαφέρον
Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική την οποία το bankingnews είχε αποκαλύψει ήδη από χθες 19 Σεπτεμβρίου 2018.
Οι τράπεζες είναι αληθές δέχθηκαν ισχυρά πυρά αμφισβήτησης, ενώ με βάση πολύ καλά ενημερωμένες πηγές οι ξένοι που συμμετείχαν σε κλειστές συσκέψεις με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο του πέρασαν το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι project για αργότερα.
Είναι προφανές ότι οι τράπεζες αποτελούν βασική πηγή ανησυχίας για τους διεθνείς επενδυτές.
Τα διεθνή funds αμφισβήτησαν την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να πετύχουν τους νέους αναθεωρημένους στόχους προβληματικών δανείων ενώ σε ορισμένες τράπεζες αμφισβήτησαν ότι θα πετύχουν και τους στόχους των προϋπολογισμών καθώς η κάμψη των προ προβλέψεων εσόδων έχει ανησυχήσει
Δεν πείστηκαν από τις αναφορές των ελλήνων τραπεζιτών ότι δεν θα χρειαστούν αυξήσεις κεφαλαίου ενώ είναι πεπεισμένοι ότι θα χρειαστούν αυξήσεις κεφαλαίου μετά τις εκλογές..
Η κυβέρνηση Τσίπρα θεωρούσε ότι οι τράπεζες θα ακολουθούσαν μια πορεία συμβατή με την πορεία της χώρας η οποία θα είχε θετικό αντίκτυπο στην άνοδο των μετοχών και την πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων ενώ στην πραγματικότητα έχει συμβεί το ακριβώς αντίθετο
Υπάρχουν ορισμένες σκέψεις να δημιουργηθεί ένα άτυπο capital buffer από το απόθεμα ρευστότητας 30 δισεκ. που έχει δημιουργηθεί ως μηχανισμός ασφαλείας για πιθανές μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου με την συμμετοχή  του κράτους ως μετόχου και στην συνεχεία το κράτος θα πουλούσε τις μετοχές που θα κατείχε στις τράπεζες μέσω placement σε διεθνείς επενδυτές.

Ανοδικές κινήσεις στις τράπεζες στο επίκεντρο η Πειραιώς

Με κέρδη έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με ικανοποιητικό τζίρο και όγκο συναλλαγών
Τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψε η Πειραιώς +6,74% στο υψηλό της ημέρας και ακολούθησε η Eurobank +3,70% και η Alpha Bank +3,40%.
Η Εθνική έκλεισε στο +1,17% καθώς δεν κατάφερε να διατηρήσει τα κέρδη της που έφτασαν ενδοσυνεδριακά στο +3,58% 
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,7230 ευρώ με άνοδο +1,17% με όγκο 6,01 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,58 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0066 ευρώ προ RS ή 0,099 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1νέα).
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1νέα δωρεάν στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό προσαρμόστηκε στα 0,99 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank βρίσκεται στα 1,2460 ευρώ με άνοδο +3,40% με όγκο 16,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,92 δισεκ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Alpha Βank είναι στα 0,9490 ευρώ ή προ RS στα 0,01898 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1νέα)
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,0900 ευρώ με άνοδο +6,74% με όγκο 1,67 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 913 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,00067 ευρώ προ RS ή 0,067 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) . Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό προσαρμόστηκε στα 1,34 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,6580 ευρώ με άνοδο +3,70% με όγκο 6,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,44 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 2,17 ευρώ με πτώση -2,47% και με κεφαλαιοποίηση 968 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1754 ευρώ με άνοδο +1,98% με όγκο 63 χιλ. μετοχές και κεφαλαιοποίηση 81 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,40 ευρώ με άνοδο +0,35% και κεφαλαιοποίηση 286 εκατ. ευρώ.

Με ισχυρά κέρδη οι μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα

Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Motor Oil, ΕΧΑΕ 
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισε μόνο η μετοχή της Grivallia
Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλές μετοχές του FTSE 25 θεωρούνται ακραία υπερτιμημένες ακόμη και σε αυτές τις τιμές. 
Η Coca Cola έκλεισε στα 28,92 ευρώ αμετάβλητη με την κεφαλαιοποίηση στα 10,74 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,70 ευρώ με άνοδο +2,79% και αποτίμηση 5,24 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων. 
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,4720 ευρώ με άνοδο +2,01% και αποτίμηση 342 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,7020 ευρώ με άνοδο +5,06% και κεφαλαιοποίηση 395 εκατ ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,4300 ευρώ με άνοδο +4,78% έχοντας κεφαλαιοποίηση στα 3 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 21,50 με άνοδο +4,12% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,66 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,64 ευρώ με άνοδο +1,33% και κεφαλαιοποίηση 2,34 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 22,60 ευρώ με άνοδο +3,91% και κεφαλαιοποίηση 2,50 δισ. ευρώ. 
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,74 ευρώ με άνοδο +2,70% και κεφαλαιοποίηση 1,25 δισεκ. ευρώ. 
Η Jumbo έκλεισε στα 12,44 ευρώ με άνοδο +2,13% και κεφαλαιοποίηση 1,69 δισ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,40 ευρώ με άνοδο +1,89% και με την κεφαλαιοποίηση στα 279 εκατ. ευρώ
Η MIG που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0840 ευρώ με πτώση -0,12% με την κεφαλαιοποίηση 81 εκατ. ευρώ

Οριακή επιδείνωση στα ομόλογα το ελληνικό 10ετές στο 4,07%, ενώ οριακή βελτίωση στην Ιταλία στο 2,85% με διαφορά spread 122 μ.β.

Οριακή επιδείνωση σημειώνεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 4,07%
Τα ελληνικά ομόλογα δεν μπορούν να βελτιωθούν περαιτέρω καθώς το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στην ζώνη των 122 μονάδων βάσης.
Η Ιταλία βρίσκεται στην ζώνη του 2,85% και το ελληνικό 10ετές στο 4,07%.
Είναι οριοθετημένη πλέον η κίνηση της αγοράς έως τις 110  μονάδες βάσης spread.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές εάν το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων θα είχε απόδοση 4,35% με 4,40% ενώ η Κύπρος πέτυχε απόδοση στο 10ετές στο 2,40%.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 102,16 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,86%...
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 105 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 2,98% με απόδοση αγοράς 3,01% και απόδοση πώλησης 2,95%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 102,03  μονάδες βάσης και απόδοση 2,99%
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 99 μονάδες βάσης και απόδοση 3,55% επαναπροσεγγίζει σταδιακά το ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 98 μονάδες βάσης και απόδοση 4% με απόδοση αγοράς 4,07% και απόδοση πώλησης 3,99%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 91,98 μονάδες βάσης και απόδοση 4,68%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 87,63 μονάδες βάσης και απόδοση 5,05%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 87,64 μονάδες βάσης και απόδοση 5,12%
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 354 μονάδες βάσης από 355 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 386 μονάδες βάσης από 375 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,86% ή 386 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Οριακή βελτίωση στην Ιταλία το 10ετές στο 2,85%

Οριακή βελτίωση καταγράφεται και σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, ωστόσο οι αβεβαιότητες διατηρούνται.
Οι σχέσεις Ιταλίας – Βρυξελλών συνεχίζουν να τελούν υπό όρους δοκιμασίας.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 21/9/2018 στο 0,46% με υψηλό 1,5 έτους 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,95% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,83% που σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,87% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που  σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το παλαιό 10ετές το 2016 είχε φθάσει έως το 4,18% και ιστορικό χαμηλό 1,74% στις 20 Δεκεμβρίου 2017….
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,51% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 2,85% από 2,82%, με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% όταν η Ιταλία έχει επιτόκιο 2,84%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης