Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Υποβάθμιση των προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη λόγω ΗΠΑ και Κίνας - Στο 3,1% το 2019

Fitch: Υποβάθμιση των προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη λόγω ΗΠΑ και Κίνας - Στο 3,1% το 2019
«Ο εμπορικός πόλεμος είναι μια πραγματικότητα» επισημαίνεται στην ανάλυση της Fitch
Σε υποβάθμιση των προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη του 2019 προχώρησε η Fitch λόγω της εμπορικής διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
«Ο εμπορικός πόλεμος είναι μια πραγματικότητα, τώρα» επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Fitch, Brian Coulton και προσθέτει «οι πρόσφατες ανακοινώσεις των ΗΠΑ για νέους δασμούς 200 δισ. δολ. στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων θα έχουν πραγματική επίπτωση στην παγκόσμια ανάπτυξη και παρ' όλο που έχουμε συμπεριλάβει τους δασμούς σοκ 25% στο βασικό GEO (Global Economic Outlook) οι καθοδικοί κίνδυνοι στις προβλέψεις μας για την παγκόσμια ανάπτυξη έχουν επίσης αυξηθεί».
Οι προβλέψεις της Fitch πλέον περιλαμβάνουν την κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ-Κίνας, με αποτέλεσμα την κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες μείωση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη της Κίνας στο 6,1% και μια 0,1 ποσοστιαία μονάδα μείωση στην πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη του 2019 που πλέον διαμορφώνεται στο 3,1%.
Παρά αυτές τις προσαρμογές προβλέψεων, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης παραμένουν ισχυρές καθώς αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,3% το 2018 (έναντι 3,2% το 2017).
Η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2019 θα συνοδευτεί από μια σημαντική μετάβαση στην παγκόσμια νομισματική πολιτική.
Η Fitch αναμένει τώρα ότι το QE των τεσσάρων κεντρικών τραπεζών (Fed, EKT, Τράπεζα της Ιαπωνίας και Τράπεζα της Αγγλίας) θα μειωθεί το 2019.
«Με τις τέσσερις κεντρικές τράπεζες να έχουν αγοράσει μέσω των QE assets άνω του 1 τρισ. δολ. σε ετήσια βάση μετά το 2009, η προοπτική μιας απότομης μείωσης της ρευστότητας της κεντρικής τράπεζας αναμένεται να έχει σημαντικές συνέπειες.
Σε αυτές θα μπορούσε να περιλαμβάνονται ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις των ομολόγων παγκοσμίως και ενίσχυση της μεταβλητότητας στη χρηματοοικονομική αγορά» επεσήμανε ο Coulton.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης