Τελευταία Νέα
Διεθνή

S&P: Το σκάνδαλο Danske Bank μπορεί να κοστίσει ακόμη και την αξιολόγηση ΑΑΑ της Δανίας

tags :
S&P: Το σκάνδαλο Danske Bank μπορεί να κοστίσει ακόμη και την αξιολόγηση ΑΑΑ της Δανίας
Η κυβέρνηση της Δανίας, η οποία διερευνά σήμερα την τράπεζα μαζί με τις αρχές της Εσθονίας και των ΗΠΑ, αποκάλυψε ότι η τράπεζα ενδέχεται να αντιμετωπίζει πρόστιμα ύψους 4 δισ. κορώνων (630 εκατομμύρια δολάρια)
Η Δανία έχει διατηρήσει εδώ και δεκαετίες τη φήμη ως μία από τις πιο καθαρές και αξιόπιστες χώρες της Ευρώπης.
Αλλά αυτή η φήμη βρίσκεται τώρα υπό αμφισβήτηση, εξαιτίας ενός σκανδάλου που αφορά τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, την Danske Bank.
Ένας εσωτερικός έλεγχος που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από τη δανική δικηγορική εταιρεία Bruun & Hjejle επιδείνωσε μόνο την κατάσταση αποκαλύπτοντας ότι οι πιθανότητες απάτης ήταν ακόμη μεγαλύτερες από ότι αρχικά πίστευαν - με συνολικά 234 δισεκατομμύρια δολάρια σε συναλλαγές τώρα να χαρακτηρίζονται ως "ύποπτες" από την τράπεζα.
Η κυβέρνηση της Δανίας, η οποία διερευνά σήμερα την τράπεζα μαζί με τις αρχές της Εσθονίας και των ΗΠΑ, αποκάλυψε ότι η τράπεζα ενδέχεται να αντιμετωπίζει πρόστιμα ύψους 4 δισ. κορώνων (630 εκατομμύρια δολάρια).
Αυτό θα ισοδυναμούσε με το μεγαλύτερο πρόστιμο που επιβάλλεται ποτέ από τις αρχές της Δανίας, δεδομένου ότι το σκάνδαλο Danske είναι ένα από τα μεγαλύτερα περιστατικά νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στην ευρωπαϊκή ιστορία.
Αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομική υγεία της τράπεζας, κάτι που θα επηρεάσει και τους περισσότερους Δανούς, επειδή η τράπεζα κατέχει το ένα τρίτο όλων των καταθέσεων στη χώρα.
Πράγματι, το σκάνδαλο θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για το σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Δανίας και για τις δανικές εταιρείες, με τον οίκο S&P προειδοποίησε ότι η υπόθεση ενδέχεται να επηρεάσει ακόμη και την αξιολόγηση ΑΑΑ της Δανίας.
Η Γερμανία, η Νορβηγία, οι Κάτω Χώρες, η Ελβετία, η Σουηδία, το Λειχτενστάιν και το Λουξεμβούργο έχουν επίσης αξιολογήσεις ΑΑΑ από τον S&P στην Ευρώπη.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι αρχές της Δανίας άρχισαν να διερευνούν σοβαρά τους ισχυρισμούς μόνο μετά από το γεγονός ότι ένας καταγγέλλων και δημοσιογράφος έριξε φως σε αυτό πέρυσι.
Αυτές οι αποκαλύψεις ακολούθησαν προειδοποιήσεις από τις εσθονικές, αμερικανικές και ρωσικές αρχές.
Ωστόσο, η τράπεζα αρνήθηκε να ενεργήσει ως προς τις προειδοποιήσεις, με τον πρώην διευθύνων σύμβουλος, Thomas Borgen, ο οποίος παραιτήθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, να τις παρακάμπτει.
Προτού ανέβει στην κορυφαία θέση, ο Borgen ήταν υπεύθυνος για τη διεθνή επιχειρηματική δραστηριότητα της τράπεζας και το υποκατάστημα της Εσθονίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης