Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Ισχυρό το πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία από τον προστατευτισμό των ΗΠΑ

tags :
Fitch: Ισχυρό το πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία από τον προστατευτισμό των ΗΠΑ
Ένας λόγος για την απόκλιση των προοπτικών ανάπτυξης είναι η δημοσιονομική πολιτική
Η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ έχει πλέον φτάσει στο σημείο όπου επηρεάζει ουσιαστικά την μέχρι τώρα ισχυρή παγκόσμια προοπτική ανάπτυξης.
Αυτό αναφέρει στην τελευταία ανάλυση της η Fitch, η οποία υποβάθμισε την πρόβλεψη του παγκόσμιου ΑΕΠ του 2019.
"Ο εμπορικός πόλεμος είναι πλέον πραγματικότητα", δήλωσε ο Chief Economist της Fitch, Brian Coulton.
"Η πρόσφατη επιβολή αμερικανικών δασμών σε περαιτέρω εισαγωγές ύψους 200 δισ. δολαρίων στην Κίνα θα έχει σημαντική επίπτωση στην παγκόσμια ανάπτυξη και, παρόλο που έχουμε τώρα συμπεριλάβει το 25% του τιμολογιακού σοκ, οι κίνδυνοι καθοδικής πορείας για τις προβλέψεις μας για την παγκόσμια ανάπτυξη έχουν επίσης αυξηθεί", πρόσθεσε ο Coulton.
Οι προβλέψεις καλύπτουν πλέον την πρόσφατη σημαντική κλιμάκωση των εμπορικών περιορισμών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με συνέπεια μια μείωση της τάξης του 0,2% στην πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2019 στην Κίνα, σε 6,1%, και μείωση κατά 0,1% στο παγκόσμιο δείκτη του 2019, σε 3,1%.
Παρά τις αναπροσαρμογές αυτές, οι προοπτικές ανάπτυξης σε παγκόσμια κλίμακα στο άμεσο μέλλον παραμένουν ισχυρές με την πρόβλεψη της ανάπτυξης να φθάνει το 3,3% φέτος, από 3,2% το 2017, πολύ πάνω από τον μακροπρόθεσμο (μετά το 1990) ιστορικό μέσο όρο του 2,6% ετησίως.
Ωστόσο, η ανάπτυξη είναι πλέον πλέον λιγότερο ισορροπημένη και λιγότερο συγχρονισμένη.
Η συνολική ζήτηση επιταχύνεται πιο γρήγορα στην οικονομία με το μικρότερο περιθώριο ελεύθερης παραγωγικής ικανότητας.
Αυτό εντείνεται από την απόκλιση των παγκόσμιων ρυθμίσεων νομισματικής πολιτικής και την αύξηση της μεταβλητότητας των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Ένας λόγος για την απόκλιση των προοπτικών ανάπτυξης είναι η δημοσιονομική πολιτική, η οποία είναι επιθετικά επεκτατική στις ΗΠΑ, αλλά πολύ πιο κοντά στην ουδετερότητα στην ευρωζώνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης