Τελευταία Νέα
Διεθνή

May: Είμαστε σε αδιέξοδο για το Brexit - Η μη συμφωνία είναι καλύτερη από την κακή συμφωνία - Πιέσεις στη στερλίνα

May: Είμαστε σε αδιέξοδο για το Brexit - Η μη συμφωνία είναι καλύτερη από την κακή συμφωνία - Πιέσεις στη στερλίνα
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, δήλωσε πως ο,τιδήποτε δεν σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι κακή συμφωνία
Με μελανά χρώματα περιέγραψε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το Brexit.
Οι δηλώσεις της μπορούν να συνοψιστούν στα εξής: «υπάρχουν δύο μεγάλα θέματα όπου υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ», «ο,τιδήποτε δεν σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος... θα είναι μια κακή συμφωνία», «είμαστε σε αδιέξοδο».
Πιο αναλυτικά, η May επεσήμανε ότι η πρώτη προσφορά σχετικά με τις οικονομικές σχέσεις θα ισοδυναμεί με συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ και κατά συνέπεια θα καταπατούσε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
«Ο,τιδήποτε δεν σέβεται το δημοψήφισμα και ουσιαστικά διχάζει τη χώρα μας θα είναι κακή συμφωνία» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «καμία συμφωνία είναι καλύτερη από μια κακή συμφωνία.
Το καλύτερο αποτέλεσμα θα είναι η αποχώρηση από την ΕΕ με συμφωνία».
Παράλληλα, τόνισε «δεν μπορούμε να δεχθούμε ο,τιδήποτε δεν σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».
Πάντως, η Βρετανίδα πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «πρέπει και θα συνεχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για το ενδεχόμενο μη συμφωνίας.
Στην περίπτωση αυτή θα κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε τα σκληρά σύνορα με τη βόρεια Ιρλανδία».
Σε κάθε περίπτωση, η May τόνισε «δεν θα ανατρέψουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».

Tusk: Δεν χάνουμε τις ελπίδες μας για έναν έντιμο συμβιβασμό

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, αναφορικά με την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας αναφορικά με το Brexit.
Σε ανακοίνωσή του, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής, η οποία ασχολήθηκε με το ζήτημα  κ. Tusk τόνισε, ότι «παρά τις δυσκολίες θεωρώ ότι μπορούμε να επιτύχουμε έναν συμβιβασμό που θα είναι καλός και για τις δύο πλευρές».
Ο κ. Tusk επανέλαβε ότι σε θέματα όπως τα σύνορα της Ιρλανδίας αλλά και η οικονομική και εμπορική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, υπάρχουν ακόμη αρκετές δυσκολίες και χρίζουν ανάγκη περαιτέρω διαπραγματεύσεων.

Τα μηνύματα στη Σύνοδο Κορυφής

Εν τω μεταξύ, κατά τη χθεσινή (20/9/2018) Σύνοδο Κορυφής, οι 27 ηγέτες της ΕΕ προειδοποίησαν τη May ότι εάν το Λονδίνο δεν κάνει περαιτέρω συμβιβασμούς ως προς το διμερές εμπόριο και τα σύνορα με την Ιρλανδία μέχρι τον Νοέμβριο, είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν το σενάριο του Brexit χωρίς συμφωνία.
Σύμφωνα με την Daily Telegraph, τους Times και τον Guardian η May «ταπεινώθηκε» από τους Ευρωπαίους ηγέτες στο Σάλτσμπουργκ, που ομόφωνα απέρριψαν το σχέδιο Τσέκερς για το Brexit λέγοντας ότι δεν λειτουργεί.
Η πρωθυπουργός φάνηκε ότι «σοκαρίστηκε» σύμφωνα με την Daily Express καθώς τελικά πήρε ένα μεγάλο όχι από μια «εκδικητική» Ε.Ε.
Συνεργάτες της May δήλωσαν στους Financial Times ότι ανέμεναν μια σύγκρουση σε αυτή τη σύνοδο -ως μέρος μια χορογραφίας καλά συντονισμένης πριν από μια συμφωνία- αλλά η πρωθυπουργός αιφνιδιάστηκε από τη στάση των Ευρωπαίων.

Ισχυρές πιέσεις στη στερλίνα μετά το διάγγελμα May

Το βρετανικό νόμισμα υποχωρεί 1,4% έναντι του δολαρίου στα 1,3076 δολ.
Ισχυρές πιέσεις δέχεται η στερλίνα στον απόηχο τους διαγγέλματος της Theresa May, η οποία ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Brexit βρίσκονται σε αδιέξοδο.
Το βρετανικό νόμισμα υποχωρεί 1,4% έναντι του δολαρίου στα 1,3076 δολ.
Η στερλίνα είχε ενισχυθεί σε υψηλά δύο μηνών των 1,3215 δολαρίων την Τετάρτη, εν μέσω προσδοκιών για λύση στο θέμα των ιρλανδικών συνόρων.
Ωστόσο η Theresa May αποχώρησε ταπεινωμένη από τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σήμερα ο βρετανικός Τύπος.
Οι ηγέτες συμφώνησαν στη διεξαγωγή μιας νέας, ειδικής Συνόδου Κορυφής για το Brexit τον Νοέμβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης