Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Δύσκολο να εφαρμοστεί το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Τουρκίας

Fitch: Δύσκολο να εφαρμοστεί το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Τουρκίας
Παραμένουν οι δύσκολες προκλήσεις για την τουρκική οικονομία, σημειώνει η Fitch
Αρκετές προκλήσεις αντιμετωπίζει η Τουρκία στην εφαρμογή του νέου οικονομικού προγράμματος που ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Berat Albayrak, όπως αναφέρει σε report του ο οίκος αξιολόγησης Fitch.
Σύμφωνα με τη Fitch ο βαθμός στον οποίο το νέο πρόγραμμα θα συμβάλλει στη εξισορρόπηση των μακροοικονομικών δεδομένων και θα συμβάλει στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής θα εξαρτηθεί από τον τρόπο εφαρμογής της.
Ο υπουργός Οικονομικών Berat Albayrak ανακοίνωσε την Πέμπτη τις βασικές πτυχές της νέας πολιτικής για το 2019 - 2021, η οποία βασίζεται στα θέματα της οικονομικής επανεξισορρόπησης, της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της διαρθρωτικής μετασχηματισμού.
Το πρόγραμμα αυτό είναι η πρώτη προσπάθεια εφαρμογής μίας νέας οικονομικής πολιτικής από τις εκλογές του Ιουνίου, οι οποίες προκάλεσαν τη μετάβαση σε απόλυτα προεδρικό καθεστώς και οδήγησαν σε σημαντική πτώση της λίρας.
Η έντονη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας σε 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο από μέσο όρο 5,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά το 1ο εξάμηνο 18 δείχνει ότι έχει ξεκινήσει η αναδιάρθρωση.
Ωστόσο, η ανοικοδόμηση της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς η Τουρκία αντιμετωπίζει μια δύσκολη πορεία προσαρμογής, η οποία θα συμβεί στην οικονομία το 2ο τρίμηνο, ο πληθωρισμός θα ανέβει περαιτέρω και τα ποσοστά ανατροπής των εξωτερικών υποχρεώσεων θα υποχωρήσουν κάτω από το 100%.
Σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων την προηγούμενη εβδομάδα στο 24%, η οποία μείωσε τη βραχυπρόθεσμη νομισματική πίεση, το νέο πρόγραμμα είναι σύμφωνα με την άποψή μας μία πρώτη απάντηση από τις τουρκικές αρχές.
Πιο ρεαλιστικές μακροοικονομικές προβλέψεις δείχνουν ότι οι αρχές θα ανεχτούν την ασθενέστερη αύξηση του ΑΕΠ (που κατά μέσο όρο ήταν 6,1% το 2013-2017) στο πλαίσιο της αναγκαστικής εξωτερικής προσαρμογής της Τουρκίας.
Η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί φέτος στο 3,8% και στο 2,3% το επόμενο έτος, ενώ θα αυξηθεί στο 3,5% το 2020 και θα φθάσει το 5% - κοντά στην τάση - το 2021.
Το νέο πρόγραμμα αναμένει ότι ο πληθωρισμός στο τέλος του έτους θα φθάσει στο 20,8% και θα υποχωρήσει στο 9,8% το 2020.
Το πρόγραμμα δεν προβλέπει δημοσιονομικά κίνητρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης.
Οι δημοσιονομικές προβλέψεις υποδηλώνουν ότι η πολιτική θα καταστεί αυστηρότερη για το υπόλοιπο του 2018.
Το πρόγραμα προβλέπει ότι το έλλειμμα θα παραμένει σταθερό γύρω στο 1,8% του ΑΕΠ και θα υπάρξει μια σταδιακή αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος μέχρι το 2021.
Η αναστολή των επενδυτικών σχεδίων για τα οποία δεν έχει αρχίσει η υποβολή προσφορών θα στηρίξει τα δημόσια οικονομικά βραχυπρόθεσμα, με κάποιο κόστος για την ανάπτυξη.
Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η αναστολή και τι σημαίνει για μεγάλα έργα υψηλού προφίλ που συνδέονται με την εκατονταετηρίδα της Τουρκικής Δημοκρατίας το 2023.
Τα δημόσια οικονομικά αποτελούν βασική δύναμη κυριαρχίας αξιολόγησης, αλλά παρατηρείται σταδιακή πρόσφατη επιδείνωση τόσο και εκτός ισολογισμού.
Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποσκοπούν στην αντιμετώπιση ορισμένων αιτιών του μεγάλου ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης