Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Η εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη συνοδεύτηκε από αυξημένη ανισότητα, στην Κίνα

ΔΝΤ: Η εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη συνοδεύτηκε από αυξημένη ανισότητα, στην Κίνα
Αύξηση της ανισότητας στην Κίνα διαπιστώνει το ΔΝΤ 
Η εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη των 20+ τελευταίων ετών συνοδεύτηκε από αύξηση των ανισοτήτων στην Κίνα, ωθώντας πολλά εκατομμύρια πολίτες σε συνθήκες φτώχειας, αναφέρει σε ανάλυσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Όπως υπογραμμίζει το ΔΝΤ, η οικονομική ανάπτυξη δεν ωφέλησε εξίσου όλα τα τμήματα του πληθυσμού, με αποτέλεσμα η Κίνα να έχει μεταμορφωθεί πλέον σε μία από τις πιο άνισες κοινωνίες παγκοσμίως.
Μάλιστα, η ανισότητα είναι πιθανό να αυξηθεί περαιτέρω χωρίς σημαντικές πολιτικές αλλαγές.
Με βάση τον δημοφιλή συντελεστή «Gini», η ανισότητα έχει αυξηθεί κατά 15 μονάδες από το 1990, σε 50 (μια μηδενική τιμή θα έδειχνε ότι όλοι έχουν το ίδιο εισόδημα, ενώ επίδοση ίση με 100 θα σήμαινε ότι ο πλουσιότερος άνθρωπος παίρνει όλα τα έσοδα, επισημαίνεται).



«Τι σημαίνει το άλμα;
Οι διαφορές στην εκπαίδευση είναι ένας σημαντικός παράγοντας ανισότητας, σύμφωνα με πρόσφατο έγγραφο εργασίας του ΔΝΤ.
Οι ταχείες τεχνολογικές αλλαγές και η εκβιομηχάνιση έχουν ενισχύσει τη ζήτηση και επομένως τα εισοδήματα για τους εργαζομένους υψηλής ειδίκευσης.
Οι διαφορές στα εισοδήματα μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών, είναι ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας.
Η εκπαίδευση είναι χαμηλότερη στις αγροτικές περιοχές και το σύστημα της Κίνας για την καταχώρηση των νοικοκυριών, περιορίζει τη μετανάστευση σε αστικές περιοχές, όπου οι μισθοί είναι υψηλότεροι.
Η Κίνα έχει εφαρμόσει πολιτικές για τον περιορισμό των ανισοτήτων, γεγονός που εξηγεί τους λόγους για τους οποίους έχει μειωθεί ή και ελαφρώς μειωθεί από το 2008.
Η Κίνα έχει αυξήσει τον κατώτατο μισθό και το ελάχιστο όριο φόρου εισοδήματος πολλές φορές.
Επίσης, βοήθησε τους γεωργούς, καταργώντας τους γεωργικούς φόρους και βελτιώνοντας τις δημόσιες υπηρεσίες και την κοινωνική προστασία στην ύπαιθρο.
Ωστόσο, η ανισότητα είναι πιθανό να αυξηθεί περαιτέρω χωρίς πρόσθετες πολιτικές αλλαγές.
Για παράδειγμα, η Κίνα θα μπορούσε να βασιστεί περισσότερο στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και λιγότερο στους φθίνους φόρους κατανάλωσης.
Ο σχεδιασμός των φόρων εισοδήματος φυσικών προσώπων και των φόρων κοινωνικής ασφάλισης, θα μπορούσε να γίνει πιο προοδευτικός.
Υπάρχει επίσης περιθώριο για περαιτέρω αύξηση των δαπανών για τις κοινωνικές υπηρεσίες, ιδίως στις αγροτικές περιοχές, μειώνοντας ακόμη περισσότερο την ανισότητα», σχολιάζει το Ταμείο.

Διαβάστε: ΔΝΤ: Η ανισότητα πλούτου παγκοσμίως, ξεπερνά κατά πολύ τις εισοδηματικές διαφορές

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης