Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mises Institute: Στη σοσιαλιστική Βενεζουέλα, οι φτωχοί λιμοκτονούν και οι πολιτικά ισχυροί κάνουν πάρτι

Mises Institute: Στη σοσιαλιστική Βενεζουέλα, οι φτωχοί λιμοκτονούν και οι πολιτικά ισχυροί κάνουν πάρτι
Mises Institute: Στη σοσιαλιστική Βενεζουέλα, οι φτωχοί λιμοκτονούν και οι πολιτικά ισχυροί κάνουν πάρτι
Οι σοσιαλιστικές πολιτικές της κυβέρνησης της Βενεζουέλας εξακολουθούν να δημιουργούν μια ζωντανή κόλαση για τους πολίτες της αναφέρει σε ανάλυσή του το think tank The Mises Institute.
Όπως αναφέρει το Mises Institute ο υπερπληθωρισμός έχει μετατρέψει το τοπικό νόμισμα (bolivar) κυριολεκτικά σε σκουπίδι.
Τα ποσοστά θνησιμότητας έχουν αυξηθεί στα ύψη για ηλιακές ομάδες όπως τα βρέφη, οι έγκυες μητέρες και οι ηλικιωμένοι, καθώς οι κλινικές έχουν κλείσει και τα φάρμακα είναι πλέον δυσέυρετα.
Τα τρόφιμα έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια των καταστημάτων, υποχρεώνοντας τον πληθυσμό να καταναλώνει κατοικίδια ζώα από  ζωολογικούς κήπους.
Μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 78% των κατοίκων της Βενεζουέλας «αντιμετωπίζει πρόβλημα για εύρεση καθημερινής τροφής».
Φυσικά, αυτό δεν ισχύει για όλους τους κατοίκους της Βενεζουέλας.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolas Maduro επισκέφτηκε ένα πολυτελές εστιατόριο στην Κωνσταντινούπολη, με μενού ακριβές μπριζόλες, καπνίζοντας πανάκριβα πούρα, πληρωμένα από κρατικά χρήματα τα οποία στερούνται οι πολίτες της Βενεζουέλας.
Για μια ακόμη φορά βλέπουμε ότι κάτω από το σοσιαλισμό «όλοι οι πολίτες είναι ίσοι, αλλά κάποιοι πολίτες είναι πιο ίσοι από τους άλλους».
Η αγανάκτηση για την πολυτέλεια στην οποία διαβιεί ο Maduro, χρησιμεύει ως μια απλή υπενθύμιση για το πώς λειτουργεί ο σοσιαλισμός στον πραγματικό κόσμο.
Όσο περισσότερο ελέγχεται η οικονομία, τόσο περισσότερο ωφελούνται όσοι έχουν ισχύ.
Το καθεστώς κατανοεί ότι η επιβίωσή του εξαρτάται από τη διατήρηση των όπλων κυβέρνησης στραμμένα στον λαό.
Ως εκ τούτου, η χώρα βρίθει από τη διαφθορά, με την αστυνομία και τον στρατό να προσφέρεται πρόσβαση σε τρόφιμα και προμήθειες με αντάλλαγμα την πίστη τους.
Η κυβέρνηση Maduro είναι σε θέση να επωφεληθεί από το εμπόριο με διάφορους τρόπους.
Ένας επιχειρηματίας της Νότιας Αμερικής ανέφερε το 2017 σε δημοσιογράφο του AP, ότι δωροδοκώντας το σωστό υπάλληλο κατάφερε να πουλήσει τα προϊόντα του στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας.
Μπορεί να αντέξει οικονομικά να πληρώσει, επειδή η κυβέρνηση της Βενεζουέλας του πληρώνει υψηλότερη τιμή από ότι οι διεθνείς αγορές.
Η κυβέρνηση παίρνει στη συνέχεια το φαγητό και το δίνει στο στρατό, ο οποίος είναι στη συνέχεια σε θέση να τροφοδοτήσει τις οικογένειές του και να πουλήσει τα υπόλοιπα - για δολάρια, σε αντίθεση με τους όλο και πιο άχρηστα bolivar.
Να σημειωθεί ότι στη Βενεζουέλα σήμερα οι μαύρες αγορές τροφίμων είναι «καλύτερη επιχείρηση από τα ναρκωτικά».
Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε άλλη μαύρη αγορά, η επιχείρηση είναι ακόμα καλύτερη αν βρίσκεται υπό την προστασία ενός κυβερνητικού οργανισμού.
Το καθεστώς του Maduro όχι μόνο συμμετέχει ενεργά στο να προμηθεύει τις μαύρες αγορές κυβερνητικών αξιωματούχων, αλλά εξαπολύσει την αστυνομία στους «bachaqueros - παράνομους πωλητές - που τους ανταγωνίζονται.¨
Όσοι βρίσκονται κοντά στο Maduro - συμπεριλαμβανομένων των θετών γιών του - κατάφεραν να εκμεταλλευτούν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες της κυβέρνησης με τιμές που δεν λαμβάνουν υπόψη τον υπερπληθωρισμό που συμβαίνει στη χώρα. κάτι που οδήγησε σε υπόθεση ξεπλύματος χρημάτων  1,2 δις. δολαρίων.
Στο ομοσπονδιακή δικαστήριο του Μαϊάμι, οι εισαγγελείς καταλογίζουν ότι ένα δίκτυο επιχειρηματιών και στελεχών της Βενεζουέλας με την εθνική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA κατάφερε να μετατρέψει γρήγορα bolivar αξίας 42 εκατ. δολαρίων, σε δολάρια αξίας 600 εκατομμυρίων δολαρίων απλώς κάνοντας ένα «δάνειο» στην κρατική επιχείρηση .
Η PDVSA πιέστηκε από την κυβέρνηση να εξοφλήσει το δάνειο μέσα σε λίγους μήνες και, σύμφωνα με τα αρχεία του ομοσπονδιακού δικαστηρίου, στη συνέχεια, τα μέλη της έκρυψαν τα χρήματα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και αγόρασαν ακίνητα αρχοντικά από το Cocoplum στο Wellington της Νότιας Φλόριντα.
Ο Russell Dallen, ένας επιχειρηματίας του Μαϊάμι που διαχειρίζεται μια εταιρεία επενδύσεων κεφαλαίου και πρώην κάτοχος μιας εφημερίδας στη Βενεζουέλα, χαρακτήρισε το κυβερνητικό σχήμα ως «μηχανή διαρκούς χρήματος».
«Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Βενεζουέλα δεν έχει αλλάξει αυτό το σύστημα [κρατικής ανταλλαγής]», δήλωσε ο Dallen, οικονομικός επενδυτής ο οποίος παρακολούθησε στενά την υπόθεση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Αυτή η διαφθορά, φυσικά, δεν είναι μοναδική για το καθεστώς του Maduro - αλλά απλά ένα υποπροϊόν του σοσιαλιστικού συστήματος που κληρονόμησε.
Ο Hugo Chavez μπορεί να παραμένει δημοφιλής ανάμεσα σε πολλούς στο εσωτερικό της χώρας, αλλά η δική του διαφθορά επέτρεψε στην κόρη του να απολαύσει μια πολυτελή ζωή.
Η περιουσία της ανέρχεται σε δισεκατομμύρια δολάρια, οπότε μπορεί να αντέξει ακόμα περισσότερα σπίτια από τον Bernie Sanders και τα πιο όμορφα ρούχα από την Alexandria Ocasio-Cortezez.
Ο σοσιαλισμός «πωλείται» στους  ιδεολόγους και τους αφελείς ως ο τρόπος να τερματιστεί η ανισότητα που υπάρχει σε μια ελεύθερη αγορά.
Στην πραγματικότητα αλλάζει μόνο τον τρόπο με τον οποίο εδραιώνεται η εξουσία και τα προνόμια.
Στην αγορά, ο πλούτος αποκτάται μέσω της εθελοντικής ανταλλαγής και εξυπηρετεί τις επιθυμίες των καταναλωτών - ένας από τους πολλούς τρόπους που μας κάνει πιο ανθρώπινους. Στον σοσιαλισμό αυτό αποκτάται με τη βία και τη βιαιότητα.
Όπως εξηγεί ο F.A Hayek στο The Road to Serfdom, το αποτέλεσμα είναι η χειρότερη άνοδος στην κορυφή.
Για τους πολίτες της Βενεζουέλας, το μέλλον τους δεν θα βελτιωθεί απλά αντικαθιστώντας το Maduro για έναν πιο μετριοπαθή σοσιαλιστικό ηγέτη. Μπορεί να έρθει μόνο απορρίπτοντας την ίδια την ιδεολογία που έχει καταστρέψει τον πλούτο της χώρας εδώ και δεκαετίες.
Μέχρι τότε, όσοι έχουν πολιτική εξουσία θα συνεχίσουν να ζουν εις βάρος των δικών τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης