Επιχειρήσεις

Στο μικροσκόπιο της ιταλικής doBank 300 εταιρίες - Θα αποφασίσει ποιες θα κλείσουν

Στο μικροσκόπιο της ιταλικής doBank 300 εταιρίες - Θα αποφασίσει ποιες θα κλείσουν
Το πρόγραμμα τρέχει μέσα από τo διατραπεζικό Project Solar
Από μία κλωστή κρέμεται τον μέλλον 300 παραγωγικών επιχειρήσεων ή πιο ορθά από την άποψη που θα διατυπώσει ο ιταλός διαχειριστής doΒank που ανέλαβε χαρτοφυλάκιο δανείων προβληματικών επιχειρήσεων συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ.
Το πρόγραμμα τρέχει μέσα από τo διατραπεζικό Project Solar το οποίο επιτρέπει στο ξένο διαχειριστή να αναζητήσει την πιο σωστή λύση για την επιβίωση των 300  εταιρειών.
Μέχρι πρότινος μία επιχείρηση έπρεπε να αντιμετωπίσει τουλάχιστον τους εκπροσώπους των συστημικών τραπεζών για την αναζήτηση χρηματοδότησης και την αντιμετώπιση των δανείων.
Με το νέο καθεστώς του προγράμματος Solar αποχώρησαν οι τράπεζες από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τη θέση τους, πήρε η ιταλική τράπεζα doΒank που έχει  ως αποκλειστικό δικαίωμα να εισηγηθεί προς τις τράπεζες τη  χρηματοδότηση της εταιρείας ή τη μη χρηματοδότηση της.
Οι διοικήσεις των 300 εταιρειών ενημερώθηκαν για το νέο καθεστώς με επιστολές που έλαβαν από την τράπεζα και τους έκανε γνωστό ότι πλέον ο νέος συνομιλητή σας είναι η doΒank.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες εταιρείες έλαβαν πρόσκληση για συνάντηση με το νέο διαχειριστή μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και κάποιες άλλες για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.
Ο διευθύνων σύμβουλος εταιρείας που συμμετέχει στο διατραπεζικό Project Solar λέει στο Βankingnews ότι η νέα διαδικασία αξιολόγησης στην πράξη ανέστειλε τις τρέχουσες υποχρεώσεις της τράπεζας ή των τραπεζών για χρηματοδότηση με αποτέλεσμα η εταιρεία να μην έχει κεφάλαιο κίνησης
Σύμφωνα με πληροφορίες οι 300 επιχειρήσεις προέρχονται από τον παραγωγικό τομέα της οικονομίας και στο σύνολο τους εμφανίζουν κύκλο εργασιών που αγγίζει το 1 δις. ευρώ και συντηρούν σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας.
Η ανησυχία των διοικήσεων μεταφράζεται για την επόμενη ημέρα καθώς η διαδικασία  είναι πρωτόγνωρη και διατυπώνουν το φόβο τους ο ξένος διαχειριστής εξαντλήσει την αυστηρότητά του θα οδηγήσει αρκετές επιχειρήσεις σε λουκέτο.
Δεν είναι λίγες οι διοικήσεις εταιρειών που βλέπουν με καχυποψία τον ιταλό διαχειριστή καθώς ανήκει στη Fortress Fund αρχικά αμερικανικών συμφερόντων και στη συνέχεια πουλήθηκε στο γιαπωνέζικο «γκρουπ» Softbank.
Διατυπώνουν το επιχείρημα τι θα συμβεί αν ο διαχειριστής εισηγηθεί το τέλος της χρηματοδότηση μιας εταιρείας το επόμενο βήμα θα είναι η πώληση περιουσιακών της στοιχείων ή θα αναζητήσουν νέο επενδυτή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαχειρίστρια τράπεζα doΒank θα λάβει μία προμήθεια για τις υπηρεσίες χωρίς να έχει κάποιο άλλο δικαίωμα στο χαρτοφυλάκιο που διαχειρίζεται το οποίο ανήκει στις  τράπεζες.  
Οι πρώτες αποφάσεις αναμένεται να βγουν στο πρώτο δεκαπενθήμερο  κρίνοντας στην ουσία  την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης