Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε χαμηλό μιας εβδομάδας ο χρυσός, στο -0,8% και τα 1.201,30 δολ. ανά ουγγιά - Οριακή εβδομαδιαία άνοδος

tags :
Σε χαμηλό μιας εβδομάδας ο χρυσός, στο -0,8% και τα 1.201,30 δολ. ανά ουγγιά - Οριακή εβδομαδιαία άνοδος
Με απώλειες 0,8% έκλεισε ο χρυσός, εν μέσω αισιοδοξίας για την αμερικανική οικονομία, που ώθησε υψηλότερα το δολάριο
Με σημαντικές απώλειες έκλεισε σήμερα (21/9/2018) ο χρυσός, υποχωρώντας μάλιστα σε χαμηλό μιας εβδομάδας, εν μέσω αισιοδοξίας για την αμερικανική οικονομία, που ώθησε υψηλότερα το δολάριο.
Παρά την εκατέρωθεν επιβολή δασμών από την Ουάσιγκτον και το Πεκίνο αυτή την εβδομάδα, πολλοί επενδυτές αρχίζουν να εκτιμούν ότι ένας εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου δεν θα είναι τόσο άσχημος όσο φοβόντουσαν.
Οι δείκτες S&P 500 και Dow Jones έκλεισαν χθες σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, υπογραμμίζοντας την αισιοδοξία γύρω από την αμερικανική οικονομία, που βοήθησε να επισκιαστούν -τουλάχιστον προς το παρόν- οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας, προσφέροντας ώθηση στο δολάριο.
Σημειώνεται ότι η άνοδος του δολαρίου τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά ακριβότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Έτσι, η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε σήμερα με απώλειες 10 δολ. ή 0,8%, στα 1.201,30 δολ. ανά ουγγιά -το χαμηλότερο επίπεδο από τις 14 Σεπτεμβρίου 2018.
Την ίδια ώρα, το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,3% έναντι του δολαρίου, στο 1,174 δολ., ενώ ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- ενισχυόταν κατά 0,4% στις 94,3 μονάδες.
Σε εβδομαδιαία βάση, ο χρυσός κατάφερε να σημειώσει μια -έστω- οριακή άνοδο, μικρότερη του 0,1%.
Η άνοδος των μετοχών -που θεωρούνται ριψοκίνδυνα assets- σε συνδυασμό με την πτώση του χρυσού, υποδηλώνει ότι οι επενδυτές καθίστανται λιγότερο ανήσυχοι σχετικά με ένα απροσδόκητο γεωπολιτικό ή οικονομικό πλήγμα.
Οι επενδυτές στρέφουν πλέον το «βλέμμα» τους στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) κατά την ερχόμενη εβδομάδα, με τους αναλυτές να προβλέπουν αύξηση των επιτοκίων, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί θα φέρει νέες πιέσεις στον χρυσό.
Επίσης, με ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση που θα έχουν στη Νέα Υόρκη στις 26/9 ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Shinzo Abe, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν θέματα που αφορούν το εμπόριο, δεδομένου ότι τη Δευτέρα (24/9), ΗΠΑ και Ιαπωνία θα διεξαγάγουν τον δεύτερο γύρο των διμερών διαπραγματεύσεών τους για το εμπόριο.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης