Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Oilprice: Πόσο μπορούν να υποχωρήσουν οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν λόγω των κυρώσεων

tags :
Oilprice: Πόσο μπορούν να υποχωρήσουν οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν λόγω των κυρώσεων
Oilprice: Πόσο μπορούν να υποχωρήσουν οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν λόγω των κυρώσεων
Οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν άρχισαν να μειώνονται αισθητά τον Αύγουστο του 2018, καθώς βασικοί πελάτες του στην Ασία άρχισαν να περιορίζουν τις αγορές πετρελαίου είτε για να συμμορφωθούν με τις προσπάθειες των ΗΠΑ για να μειώσουν τις εξαγωγές του Ιράν στο μηδέν, είτε για να κερδίσουν την εύνοια της Ουάσιγκτον.
Οι πωλήσεις αργού πετρελαίου του Ιράν υποχώρησαν τον Αύγουστο σε επίπεδα χαμηλότερα των 2 εκατομμυρίων βαρελιών/ημέρα, το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από ένα χρόνο, σύμφωνα με τα δεδομένα παρακολούθησης των δεξαμενόπλοιων.
Τον Σεπτέμβριο του 2018, η τάση για μειωμένες εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν συνεχίζεται και οι αναλυτές αναμένουν περαιτέρω περικοπές από ορισμένους πετρελαϊκούς πελάτες του Ιράν.
Υπάρχουν δύο σημαντικοί παράγοντες για την εκτίμηση του ρυθμού μείωσης των εξαγωγών πετρελαίου από το Ιράν.
Η πρώτη είναι πόσο από το πετρέλαιο του Ιράν είναι διατεθειμένες να αγοράσουν η Κίνα, η Ινδία και η Ευρώπη τον Οκτώβριο του 2018 και στη συνέχεια το Νοέμβριο, όταν οι κυρώσεις θα ξεκινήσουν.
Ο δεύτερος παράγοντας είναι η ανησυχία ότι τα δεδομένα παρακολούθησης δεξαμενόπλοιων μπορεί να γίνουν λιγότερο αξιόπιστα, καθώς το Ιράν μπορεί να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει κάποιες «μη συμβατικές» μεθόδους ελέγχου των πωλήσεων πετρελαίου, όπως η απενεργοποίηση των συσκευών παρακολούθησης στα δεξαμενόπλοια, μια «λύση» την οποία η Τεχεράνη λέγεται ότι χρησιμοποίησε στον προηγούμενο γύρο κυρώσεων το 2012-2015.
Εντούτοις, μεταξύ 1 και 15 Σεπτεμβρίου, οι εξαγωγές αργού πετρελαίου του Ιράν αυξήθηκαν εκπληκτικά κατά περίπου 200.000 βαρέλια/ημέρα σε σχέση με την περίοδο 1-15 Αυγούστου, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Platts.
Οι εξαγωγές αργού και συμπυκνωμάτων του Ιράν ήταν κατά μέσο όρο 1,69 εκατ. βαρέλια/ημέρα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, από 1,48 εκατ. βαρέλια/ημέρα για την αντίστοιχη περίοδο 1-15 Αυγούστου.
Ωστόσο, εάν συνεχιστεί η τάση αυτή και το Σεπτέμβριο, οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν θα εξακολουθήσουν να είναι περίπου 200.000 βαρέλια/ημέρα χαμηλότερα από ό, τι τον Αύγουστο, όταν οι εξαγωγές ήταν κατά μέσο όρο 1,92 εκατ. βαρέλια/ημέρα, από 2,32 εκατ. βαρέλια/ημέρα τον Ιούλιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της S&P Global Platts.
Τις πρώτες δύο εβδομάδες του Σεπτεμβρίου, οι εξαγωγές αργού πετρελαίου του Ιράν ανήλθαν σε 1,5 εκατ. βαρέλια/ημέρα από το σύνολο 1,69 εκατ. βαρέλια/ημέρα , ενώ το υπόλοιπο ήταν το συμπύκνωμα, το εξαιρετικά ελαφρύ πετρέλαιο που παράγει το Ιράν από τα πεδία φυσικού αερίου του, σύμφωνα με στοιχεία ης S&P Global Platts.
Σύμφωνα με τα στοιχεία παρακολούθησης δεξαμενόπλοιων του Bloomberg, οι εξαγωγές αργού του Ιράν από την 1η Σεπτεμβρίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου ήταν 1,6 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα, με εξαγωγές συμπυκνωμάτων σε 190.500 βαρέλια/ημέρα περίπου, με συνολικό ποσό περίπου 1,8 εκατ. βαρέλια/ημέρα.
Οι ακαθάριστες εξαγωγές σε 1,6 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα μειώθηκαν κατά περίπου 35% σε σύγκριση με τις κορυφαίες εξαγωγές 2,5 εκατ. βαρέλια/ημέρα τον Ιούνιο, λίγο πριν οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι επεναφέρουν τις κυρώσεις πίσω στην Τεχεράνη.
Οι βασικοί πελάτες του Ιράν - η  Κίνα και η Ινδία δεν αναμένεται να διακόψουν τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου, αν και η Ινδία μπορεί να μειώσει μέρος των ιρανικών εισαγωγών καθώς προσπαθεί να κάνει ελιγμούς μεταξύ του φθηνού ιρανικού αργού και των πίεσεων των ΗΠΑ να περιορίσει τις εισαγωγές.
Η Ινδία θέλει να συνεχίσει να εισάγει πετρέλαιο από το Ιράν, επειδή η Τεχεράνη προσφέρει κάποιες εκπτώσεις και κίνητρα για τους Ινδούς αγοραστές σε μια εποχή που η ινδική κυβέρνηση αγωνίζεται με τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και την αποδυνάμωση του τοπικού νομίσματος που ζυγίζει επιπλέον τον λογαριασμό εισαγωγής πετρελαίου.
Το πρώτο εξάμηνο του Σεπτεμβρίου, οι εισαγωγές από το Ιράν της Ινδίας μειώθηκαν στα 114.267 βαρέλια/ημέρα από 134.267 βαρέλια/ημέραγια την περίοδο 1-15 Αυγούστου, παρόλο που οι αγορές από ινδικά κρατικά διυλιστήρια αναμένεται να ανακάμψουν το δεύτερο εξάμηνο αυτού του μήνα, σύμφωνα με τον Platts, οι εισαγωγές ήταν κατά μέσο όρο 428.710 βαρέλια/ημέρα για τον μήνα Αύγουστο.
Η Ινδία προσπαθεί να κερδίσει παραίτηση και οι ιρανικές της εισαγωγές αυτό το μήνα και επόμενο αναμένεται να είναι κατά 45% χαμηλότερες από τον μέσο όρο μεταξύ Απριλίου και Αυγούστου - 360.000 βαρέλια/ημέρα 370.000 βαρέλια/ημέρα για τον Σεπτέμβριο/Οκτώβριο, έναντι 658.000 βαρέλια/ημέρα για τον Απρίλιο-Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία από εμπορικές πηγές που αποκτήθηκαν από το Reuters.
Ο κορυφαίος πετρελαϊκός πελάτης του Ιράν δεν αναμένεται να μειώσει τις ιρανικές αγορές του, ειδικά με τον κλιμακωτό εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Από την 1η Σεπτεμβρίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου, οι εισαγωγές πετρελαίου της Κίνας από το Ιράν αυξήθηκαν στα 813.333 βαρέλια/ημέρα, σχεδόν διπλάσιες από τις εισαγωγές 466.333 βαρέλια/ημέρα τον Αύγουστο του 1-15.
Για ολόκληρο τον μήνα Αύγουστο, οι κινεζικές εισαγωγές από το Ιράν ήταν κατά μέσο όρο 505.033 βαρέλια/ημέρα , σύμφωνα με στοιχεία του Platts.
Οι πωλήσεις του Ιράν στην Ευρώπη κατά το πρώτο εξάμηνο του Σεπτεμβρίου σημείωσαν επίσης άνοδο, καθώς οι αγορές από την Ιταλία, την Ισπανία και την Τουρκία ήταν σταθερές.
Ενώ η Τουρκία μπορεί να κρατήσει το ρέον πετρέλαιο του Ιράν, οι αναλυτές αναμένουν ευρέως ότι οι εταιρείες της ΕΕ στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία θα διακόψουν το πετρελαϊκό εμπόριο με το Ιράν επειδή φοβούνται ότι θα αποκοπούν από το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Αν και οι αρχικές εκτιμήσεις που υποβλήθηκαν νωρίτερα αυτό το έτος υποδηλώνουν ότι το Ιράν θα μπορούσε να χάσει περίπου 500.000 βαρέλια/ημέρα εξαγωγών πετρελαίου, τις τελευταίες εβδομάδες οι αναλυτές έχουν αρχίσει να προειδοποιούν ότι οι απώλειες θα μπορούσαν να είναι υψηλότερες από 1 εκατομμύριο bpd.
Η Amrita Sen, επικεφαλής αναλυτής πετρελαίου στην Energy Aspects, αναμένει ότι οι εξαγωγές του Ιράν θα μειωθούν κατά 1,5 εκατομμύρια έως 1,7 εκατομμύρια bpd από το μέσο όρο του 2017 - από περίπου 2,7 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα -2,8 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα νωρίτερα φέτος σε περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια/ημέρα -1,2 εκατομμύρια bpd στο τέλος του τρέχοντος έτους, επιπλέον να σφίξει την αγορά και ενδεχομένως να ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου στα  90.
"Τα πράγματα γίνονται πιο αυστηρά", δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), αναμένοντας ότι ο Brent Crude θα ξεπεράσει τα 80 δολάρια εάν άλλοι παραγωγοί δεν αντισταθμίσουν τις απώλειες του Ιράν (και της Βενεζουέλας).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης