Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τακτική «κλεφτοπόλεμου» στην εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ εφαρμόζει η Κίνα - Θα επιτύχει;

tags :
Τακτική «κλεφτοπόλεμου» στην εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ εφαρμόζει η Κίνα - Θα επιτύχει;
Το Πεκίνο μειώνει τους δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων από άλλες χώρες και αυξάνει αυτούς για τα αμερικανικά
Το μεγαλύτερο μειονέκτημα της Κίνας στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ δεν είναι άλλο από το υψηλό της εμπορικό πλεόνασμα, το οποίο περιορίζει σημαντικά την ικανότητά της να επιβάλλει αντίποινα στις ΗΠΑ    αντίστοιχης αξίας με αυτά που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση Trump.
Αποτέλεσμα οι κινεζική κυβέρνηση να αναζητά εναλλακτικούς τρόπους για να επιτεθούν στις ΗΠΑ.
Μπορεί αυτές οι λύσεις να μην έχουν άμεσο στόχο τις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων αλλά μοιάζουν να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές.
Πρόσφατα ο πρωθυπουργός της Κίνας υποστήριξε ότι η χώρα του δεν πρόκειται ποτέ να υποτιμήσει το γουάν, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει τους δασμούς για τις εισαγωγές από άλλες χώρες, με στόχο τα αμερικανικά προϊόντα να μην είναι τόσο ανταγωνιστικά στην εγχώρια αγορά της.
Οι περικοπές στις εισαγωγές θα τεθούν σε ισχύ τον Οκτώβριο.
Κοινώς η Κίνα στοχεύει «με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια»:  Πλήττει τους Αμερικανούς παραγωγούς και ταυτόχρονα της επιτρέπει να υποστηρίξει ότι προχωρά σε απελευθέρωση της αγοράς της.
Η Κίνα σχεδιάζει να μειώσει τους μέσους δασμούς στις εισαγωγές από την πλειοψηφία των εμπορικών εταίρων της τον Οκτώβριο 2018, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, σε μια κίνηση που θα μειώσει το κόστος για τους καταναλωτές καθώς ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ βαθαίνει.
Στόχος της Κίνας είναι να ενισχυθούν οι εισαγωγές της, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρξει τόνωση της εγχώριας κατανάλωσης και να στηρίξει την οικονομία της, η ανάπτυξη της οποίας επιβραδύνεται.
«Με την περαιτέρω μείωση των φόρων επί των εισαγωγών, η Κίνα στέλνει ένα μήνυμα ότι θα συνεχίσει να ανοίγει και να μεταρρυθμίζει την αγορά της, ανεξάρτητα από το εάν ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ εντείνεται», υποστήριξε ο Tommy Xie, οικονομολόγος στη Oversea-Chinese Banking Corp.
Το Πεκίνο, όπως επισημαίνει το Reuters, έχει επίσης υποσχεθεί να αυξήσει τις εισαγωγές ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει με τον εμπορικό πόλεμο.
 Επιπλέον, οι φθηνότερες εισαγωγές θα συμβάλουν στην αντιστάθμιση των πληθωριστικών πιέσεων .
Επιπρόσθετα κανείς δεν ξεχνά ότι η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ ως το έθνος με την μεγαλύτερη εμπορική δραστηριότητα τόσο το 2013 όσο και το 2017, καθώς εισήγαγε αγαθά η αξία των οποίων άγγιξε τα 1,84 τρισεκατομμύρια δολάρια.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/2018.09.20chinatrade.JPG?itok=9jIHmZBw

Και ενώ η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία είναι οι δύο μεγαλύτεροι προμηθευτές της Κίνας από πλευράς εισαγωγών, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να κατέχουν την τρίτη θέση.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/2018.09.20chinatariff.png?itok=PXcI4KcM

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης