Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Σωστή η χρονική περίοδος για μια συντονισμένη απάντηση στα προβλήματα των ασιατικών νομισμάτων

tags :
Nomura: Σωστή η χρονική περίοδος για μια συντονισμένη απάντηση στα προβλήματα των ασιατικών νομισμάτων
Nomura: Σωστή η χρονική περίοδος για μια συντονισμένη απάντηση στα προβλήματα των ασιατικών νομισμάτων
Οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας οι οποίες αντιμετωπιζουν προβλήματα λόγω των συναλλαγματικών ισοτιμιών με αποτέλεσμα να επηρεάζονται τα συναλλαγματικά τους αποθέματα, μπορούν να στραφούν σε ένα περιφερειακό δίχτυ ασφαλείας - γνωστό ως πρωτοβουλία του Chiang Mai (Chiang Mai Initiative,CMI) εάν οι θέσεις τους επιδεινωθούν, σύμφωνα με τη Nomura.
Όπως αναφέρει η ιαπωνική τράπεζα, το CMI δημιουργήθηκε μετά την ασιατική χρηματοοικονομική κρίση του 1997.
Έχει σχεδιαστεί για να δώσει στο μπλοκ "ASEAN Plus 3" - αποτελούμενο από 10 μέλη του Συνδέσμου των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας καθώς και την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα - μια εναλλακτική πηγή σε ξένο νόμισμα σε περίπτωση προβλημάτων ρευστότητας.
Βάση της συμφωνίας, οι υπογράφοντες χώρες μπορούν να αποσύρουν ένα συμφωνημένο ποσό κεφαλαίων από μια δεξαμενή ρευστότητας ύψους 240 δισ. δολαρίων, προκειμένου να ενισχύσουν τα συναλλαγματικά τους αποθέματα μέσω συμφωνιών ανταλλαγής νομισμάτων με την Ιαπωνία, την Κίνα και τη Νότια Κορέα.
Με τα υψηλά επίπεδα εξωτερικού χρέους τους, οι χώρες όπως η Ινδονησία, η Ινδία και οι Φιλιππίνες είναι οι πιο πιθανό υποψήφιοι για να εκμεταλλευτούν τη ρευστότητα είτε από διμερείς συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων είτε μέσω του CMI.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει καχυποψία στην αγορά ότι τα βαθύτερα προβλήματα βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια.
Ένα τέτοιο "πρόβλημα στιγματισμού", όπως περιέγραψε η Nomura σε πρόσφατη έκθεση, απαιτεί μια "συλλογική, συντονισμένη" προσέγγιση.
"Παρά το γεγονός ότι έχουν εδραιωθεί πριν από αρκετά χρόνια, αυτές οι ρυθμίσεις χρηματοδότησης δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί ή ενεργοποιηθεί όταν έλαβαν χώρα εξωτερικοί κλονισμοί, όπως το κτύπημα του 2013", ανέφερε η Nomura.
Το φθινόπωρο του 2013 συνέβη αφού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) υπέδειξε για πρώτη φορά στις αγορές ότι το τεράστιο πρόγραμμα ρευστότητάς της (QE) έφτανε στο τέλος της, γεγονός που οδήγησε σε μαζική εκποίηση μετοχών και ομολόγων.
Όπως αναφέρει η Nomura "ένας σημαντικός λόγος είναι το στίγμα που συνδέεται με την αναζήτηση εξωτερικής βοήθειας κατά τις περιόδους άγχους και τις εσωτερικές πολιτικές επιπτώσεις, για να μην αναφέρουμε τον κίνδυνο ότι οι αγορές μπορούν να πάρουν ένα τέτοιο αίτημα ως ένδειξη ότι τα πράγματα πρέπει να είναι πραγματικά άσχημα".

«Συλλογική και συντονισμένη απάντηση»

Προκειμένου να περιοριστεί ο περιορισμός της αγοράς, "μια καλά συντονισμένη και δημοσίως γνωστή προσέγγιση θα μπορούσε να ληφθεί καλύτερα εάν κάποιες επίσημες κοινές δηλώσεις γίνονταν σε περιφερειακό φόρουμ, με την οποία οι αντίστοιχες χώρες προέβησαν σε δικές τους ανακοινώσεις στους ψηφοφόρους τους", ανέφερε η έκθεση της Nomura.
"Πιστεύουμε ότι είναι σωστός ο καιρός για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ασίας να αρχίσουν να εξετάζουν μια συλλογική και συντονισμένη πολιτική απάντηση εάν η υποτίμηση των νομισμάτων στην Ινδονησία, την Ινδία και τις Φιλιππίνες συνεχιστεί".
Η Nomura τονίζει ότι υπάρχουν μια σειρά πολυεθνικών περιφερειακών γεγονότων όπου μια συλλογική απάντηση θα μπορούσε να συζητηθεί και να συμφωνηθεί. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τη Σύνοδο Κορυφής ASEAN, τη Διάσκεψη Κορυφής της Ανατολικής Ασίας στη Σιγκαπούρη και τη Σύνοδο Κορυφής για την Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού στην Παπουασία-Νέα Γουινέα, οι δε τελευταίες που πραγματοποιούνται τον Νοέμβριο του 2018.
Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ινδονησίας υποχώρησαν γύρω στα 400 εκατ. δολάρια τον Αύγουστο στα 117,9 δισ. δολάρια, ανέφερε η Bank Indonesia το Σεπτέμβριο καθώς η κεντρική τράπεζα παρενέβη για να υπερασπιστεί τη ρουπία η οποία έχει χάσει περίπου το 9% της αξίας της μέχρι στιγμής το 2018.
Το ύψος των συναλλαγματικών αποθεμάτων στα τέλη του Αυγούστου, επαρκεί για να καλύψει τις εισαγωγές 6,8 μηνών, "παραμένει επαρκές, καθώς θα στηριχθεί στην εμπιστοσύνη μας στη σταθερότητα, την καλύτερη οικονομική προοπτική και τις θετικές εξαγωγικές επιδόσεις", ανέφερε η Κεντρική Τράπεζα της Ινδονησίας.
Από το Φεβρουάριο μέχρι τον Αύγουστο, τα αποθέματα μειώθηκαν κατά 14,1 δισ. δολάρια.

ww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης