Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Το Ιράν απειλεί τον πρόεδρο Trump οτι θα έχει την τύχη του Hussein εάν συνεχίσει τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης

tags :
Reuters: Το Ιράν απειλεί τον πρόεδρο Trump οτι θα έχει την τύχη του Hussein εάν συνεχίσει τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης
Το γεγονός ότι σας προκαλούν θυμό οι πύραυλοί μας αποδεικνύει ότι είναι τα πιο αποτελεσματικά μας όπλα
Έτοιμος να στραφεί ενάντια στις ΗΠΑ δηλώνει ο πρόεδρος του Ιράν hasan Rohani ο οποίος ανακοίνωσε πως η Τεχεράνη θα αυξάνει «μέρα με την ημέρα τις αμυντικές της ικανότητες» αναφερόμενος στους πυραύλους που αναπτύσσει η χώρα του και οι οποίοι προκαλούν την ανησυχία της Δύσης και είχαν ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015.
«Δεν θα περιορίσουμε ποτέ τις αμυντικές μας ικανότητες, αντιθέτως θα τις αυξάνουμε μέρα με την ημέρα», τόνισε σε ομιλία του πριν την έναρξη της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης στην Τεχεράνη με την ευκαιρίας της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων που γιορτάζεται σήμερα 22 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ του Ιράν και του Ιράκ (1980-1988).
«Το γεγονός ότι σας προκαλούν θυμό οι πύραυλοί μας αποδεικνύει ότι είναι τα πιο αποτελεσματικά μας όπλα», πρόσθεσε ο Rohani, «χάρη στα όσα δηλώσατε, γνωρίζουμε πλέον την αξία των πυραύλων μας».
Σύμφωνα με το Reuters, στην ομιλία του ο Ιρανός πρόεδρος συνέκρινε την κατάσταση που επικρατούσε το 1980 με τη σημερινή.
«Όπως ο πρώην δικτάτορας του Ιράκ Santam Hussein έσκισε τη συμφωνία του 1975 που καθόριζε τα σύνορα μεταξύ της χώρας του και του Ιράν προκαλώντας το ξέσπασμα του οκταετούς πολέμου, έτσι και ο Αμερικανός πρόεδρος Trump απέσυρε τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν για να ξεκινήσει «έναν ψυχολογικό πόλεμο» εναντίον της Τεχεράνης, επεσήμανε ο Rohani.
Αναφερόμενος στην αποτυχία του σχεδίου Hussein εναντίον του Ιράν, ο Ιρανός πρόεδρος προέβλεψε ότι «το ίδιο θα συμβεί στον Trump. Η Αμερική θα έχει την ίδια τύχη με τον Santam Hussein».
Την ίδια ώρα ο υπουργός εξωτερικών της χώρας Mohammad Javad Zarif στέλνοντας μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πως «το Ιράν θα απαντήσει γρήγορα και αποφασιστικά σε οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση δεχθεί στα νοτιοδυτικά του για να προστατεύσει τους πολίτες του» υπογραμμίζοντας ότι «οι τρομοκράτες επιστρατεύουν και εκπαιδεύουν και εξοπλίζουν δυνάμεις για να επιτεθούν στο Ahvaz».

Τους 24 φτάνουν οι νεκροί στο Ahvaz

Η δήλωση αυτή έρχεται μετά την σημερινή (22/9) επίθεση στο Ahvaz εναντίον πλήθους που παρακολουθούσε στρατιωτική παρέλαση, με θύματα 24 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων αρκετά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης.
Το πρακτορείο Irna ανέφερε ότι «πολλοί πολίτες σκοτώθηκαν», ενώ τουλάχιστον 53 άνθρωποι, ανάμεσά τους μία γυναίκα και ένα παιδί, τραυματίστηκαν.
Συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες για τον αριθμό των δραστών, όπως και για την τύχη τους. Σύμφωνα με το πρακτορείο Fars ήταν δύο και φορούσαν στρατιωτικές στολές, ενώ αφού άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους προσπάθησαν να πυροβολήσουν εναντίον της εξέδρας των επισήμων. Σύμφωνα με το πρακτορείο τους «εξουδετέρωσαν» οι δυνάμεις ασφαλείας.
Ορισμένα μέσα κάνουν λόγο για τέσσερις δράστες, εκ των οποίων οι δύο έχουν σκοτωθεί και οι άλλοι δύο αναζητούνται. Το πρακτορείο Mehr μετέδωσε ότι υπήρξαν νέοι πυροβολισμοί την ώρα που οι δυνάμεις ασφαλείας κυνηγούσαν τους δράστες.
Εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης κατηγόρησε Άραβες εθνικιστές για την επίθεση, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν τη στήριξη της Σαουδικής Αραβία.
Η κρατική τηλεόραση κατηγόρησε «στοιχεία των απίστων» για την τρομοκρατική επίθεση, μια αναφορά σε σουνίτες αντάρτες. Η πόλη Ahvaz βρίσκεται στην επαρχία Κουζεστάν, όπου έχουν πραγματοποιηθεί σποραδικές διαμαρτυρίες από την αραβική μειονότητα του Ιράν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης