Τελευταία Νέα
Διεθνή

Visco (Κεντρική Τράπεζα Ιταλίας): Η αύξηση των ελλειμμάτων θα οδηγήσει το δημόσιο χρέος σε μη βιώσιμη πορεία

Visco (Κεντρική Τράπεζα Ιταλίας): Η αύξηση των ελλειμμάτων θα οδηγήσει το δημόσιο χρέος σε μη βιώσιμη πορεία
Εάν η δημοσιονομική επέκταση συνοδευθεί από μείωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, η επίπτωση στα επιτόκια θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα έντονη, είπε ο Visco
Οποιαδήποτε αύξηση των δαπανών, που επιφέρουν ελλείμματα και δεν συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη, θα μπορούσε να θέσει το χρέος της Ιταλίας σε μια μη βιώσιμη πορεία, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Μιλώντας σε διάσκεψη σήμερα (22/9/2018) ο Ignazio Visco δήλωσε ότι, υπό το πρίσμα των σημερινών δημόσιων οικονομικών της Ιταλίας, η προσφυγή σε ελλειμματικές δαπάνες απαιτεί τη μέγιστη προσοχή.
«Μια μη παραγωγική αύξηση του ελλείμματος θα επιδεινώσει τις προοπτικές για τα δημόσια οικονομικά, ενισχύοντας τις αμφιβολίες των επενδυτών και αυξάνοντας τα ασφάλιστρα κινδύνου», σημείωσε.
Οι δηλώσεις του Visco συμπίπτουν χρονικά με την κατάρτιση του πρώτου προϋπολογισμού της κυβέρνησης του Κινήματος Πέντε Αστέρων και της Λέγκας, που αναμένεται να περιλαμβάνει φορολογικές περικοπές, υψηλότερες δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας και μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Την Παρασκευή (21/9/2018) ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte συναντήθηκε με τους κορυφαίους υπουργούς του προκειμένου να επιλύσει το αδιέξοδο στον προϋπολογισμό μεταξύ των κυβερνώντων κομμάτων και του υπουργού Οικονομίας που αντιδρά στα σχέδιά τους για την αύξηση των δαπανών.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός, που περιλαμβάνει το αντισυστημικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων και την εθνικιστική Λέγκα, θα πρέπει να καταθέσει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους στον οποίο θα περιγράφονται οι στόχοι για την ανάπτυξη και το έλλειμμα, μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου 2018.
Ο Visco, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας τα πράγματα που είχε να πει φέτος, δεν ήταν πολύ διαφορετικός από πέρυσι, τόνισε ότι οι αυξανόμενες ελλειμματικές δαπάνες χωρίς ενίσχυση της δυναμικής οικονομικής ανάπτυξης θα είχαν μόνο προσωρινά οφέλη.
Εάν η δημοσιονομική επέκταση συνοδευόταν από μείωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, η επίπτωση στα επιτόκια θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα έντονη, σημείωσε.
Ο αρνητικός αντίκτυπος αυτής της επέκτασης στην οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε να θέσει το δείκτη χρέους-ΑΕΠ «σε μια μη βιώσιμη πορεία», ανέφερε.
Η Ιταλία έχει το δεύτερο υψηλότερο χρέος στην ΕΕ μετά την Ελλάδα και πρέπει να εκδίδει κρατικά ομόλογα, ύψους περίπου 400 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότησή της, σημειώνει το Reuters.
Πάντως η ιταλική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να μειώσει το χρέος.

Σάλος με τις απειλές για «πογκρόμ» στο ΥΠΟΙΚ

Την ίδια ώρα σάλο προκαλούν στην Ιταλία, τα λεγόμενα του Rocco Casalino, στελέχους των Πέντε Αστέρων και εκπροσώπου του πρωθυπουργού Giuseppe Conte.  
Ενόψει της κατάρτισης του πρώτου προϋπολογισμού ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, σε συνομιλία του με δημοσιογράφο, που ηχογραφήθηκε, είπε, πως εάν οι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών, δεν καταφέρουν να βρουν τους απαιτούμενους πόρους, τότε «ολόκληρο το 2019 θα αφιερωθεί στις αποπομπές των στελεχών αυτών».
Μάλιστα ο Casalino χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα και προανήγγειλε «μεγάλη βεντέτα».  
Ο Casalino, δήλωσε, πως δεν αποτελεί ο Tria το πρόβλημα αλλά ανώτεροι υπάλληλοι και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.
Σε δήλωσή της το Σάββατο (22/9), η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Πέντε Αστέρων, Mirella Liuzzi, δήλωσε ότι τα λόγια του Casalino αντανακλούν τις απόψεις όλων στο Κίνημα.
Ο ηγέτης της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης Maurizio Martina δήλωσε ότι τα λεγόμενα του εκπροσώπου είναι ανήκουστα.
«Εάν ο Conte έχει την ελάχιστη θεσμική αίσθηση, θα τον αποπέμψει αμέσως», έγραψε σε ένα tweet.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης