Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κουμουτσάκος (ΝΔ): Δεν αποκλείω εκλογές λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών - Θα πάθουν πανωλεθρία

Κουμουτσάκος (ΝΔ): Δεν αποκλείω εκλογές λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών - Θα πάθουν πανωλεθρία
"Η Νέα Δημοκρατία είχε πάντα και θα έχει ως προτεραιότητα μόνο το εθνικό συμφέρον", ξεκαθαρίζει ο Γ. Κουμουτσάκος
«Αδυνατώ να κατανοήσω και αρνούμαι να αποδεχθώ ότι  μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, η αναγνώριση «μακεδονικής» εθνότητας και γλώσσας, φέρει φαρδιά-πλατιά και την υπογραφή της Ελλάδας», τονίζει ο  τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, σε συνέντευξή του στη Βραδυνή της Κυριακής.
Ο ίδιος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η συμφωνία των Πρεσπών να προκαλέσει εκλογές.
Όπως αναφέρει, «δεν το αποκλείω.
Αλλά δυσκολεύομαι να φανταστώ τον κ.Τσίπρα να κάνει προεκλογική εκστρατεία με σύνθημα "Ψηφίστε με για να κυρώσω την Συμφωνία των Πρεσπών".
Τέτοιες εκλογές δεν θα είναι απλώς εκλογές ήττας ή μεγάλης ήττας, αλλά εκλογές πανωλεθρίας για τον ΣΥΡΙΖΑ».  
Ο κ. Κουμουτσάκος τονίζει  ότι στο σύνολο της η συμφωνία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καθώς είναι επιζήμια για τη χώρα και προσθέτει «το ότι δεν είχαμε συμφωνήσει τότε, το 2008, σημαίνει ότι δεν υπήρξε ένα ικανοποιητικό πακέτο λύσης.
Γιατί η Νέα Δημοκρατία δεν θα συμφωνούσε ποτέ σε μια λύση που θα άφηνε εκκρεμότητες και δεν θα έδινε μια οριστική λύση προς όφελος των συμφερόντων της χώρας».
Αναφέρει δε, πως και «το 2008,  στο Βουκουρέστι, υπήρχε διεθνές κλίμα υπέρ της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, αλλά αυτό δεν έκαμψε τη σθεναρή μας θέση. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό.
Η Νέα Δημοκρατία είχε πάντα και θα έχει ως προτεραιότητα μόνο το εθνικό συμφέρον.
Σημασία έχει το τι θεωρούμε εμείς θετικό για την πατρίδα μας, όχι το τι θεωρούν οι άλλοι».
Ξεκαθαρίζει ότι οποιαδήποτε λύση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, αλλά και πως «η σημερινή λύση, ο συνδυασμός του ονόματος με τη «μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα αποτελεί θερμοκήπιο αλυτρωτισμού.
Γι αυτό θεωρούμε ότι δεν είναι μια πλήρης και οριστική λύση».
«Ξέρετε, στα Βαλκάνια όποτε επιχειρήθηκε να δοθούν λύσεις σαθρές και όχι στιβαρές, τα προβλήματα επέστρεψαν ως εφιάλτες.
Γι ´αυτό  οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Ως προς τα περιθώρια διαπραγματεύσεων πρέπει να επισημάνουμε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ έχει δρομολογηθεί, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί, ενώ για την ενταξιακή πορεία στην ΕΕ όλα είναι ανοικτά.
Υπάρχουν λοιπόν περιθώρια», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
Κληθείς να εκτιμήσει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα που θα διεξαχθεί στα Σκόπια για τη Συμφωνία των Πρεσπών, απαντά ότι «οι πολίτες της γειτονικής χώρας έχουν πολύ ισχυρά κίνητρα για να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα, έστω κι αν αυτό έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα», ενώ εάν πουν «όχι» στο επικείμενο δημοψήφισμα «το συμπέρασμα που θα βγει ξεκάθαρα είναι ότι στη γειτονική χώρα υπάρχει ένα ισχυρό και βαθύ υπόβαθρο εθνικισμού και αλυτρωτισμού».
Περαιτέρω, για το εάν υπάρχουν οι συσχετισμοί για να κυρωθεί από την ελληνική Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών, αφού σημειώνει ότι «τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της κυβέρνησης είτε αποτελούν θέατρο του πολιτικού παραλόγου,  είτε μεθόδευση ύψιστου αμοραλισμού, είτε ανεξέλεγκτη πολιτική σχιζοφρένεια» και η αντιπολίτευση «δεν πρόκειται να βοηθήσει την κυβέρνηση να  λύσει τα μικροκομματικά της προβλήματα», τονίζει ότι «ο καθένας μας στη Βουλή έχει την ευθύνη της ψήφου του, απέναντι στους πολίτες που τον ανέδειξαν και στην Ιστορία που, για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, θα μας κρίνει.
Και εκείνους που θα πουν "ναι" και εμάς που θα πούμε "όχι" στη συγκεκριμένη Συμφωνία».
Ακόμη, ο κ. Κουμουτσάκος σημειώνει πως παρακολουθούν στη ΝΔ με προβληματισμό όσα συμβαίνουν στην Αλβανία και επηρεάζουν τις διμερείς μας σχέσεις αλλά και όσα διαμηνύονται από τα Τίρανα ως προς την επίλυση υπαρκτών ή ανύπαρκτων ζητημάτων, τονίζει ότι είναι σημαντικό θέμα η επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας του 2009 που ήταν συμφωνία-πρότυπο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και υπογραμμίζει με μεγάλη ανησυχία ότι σήμερα ο κ. Κοτζιάς «διαπραγματεύεται με εκείνους ακριβώς από την αλβανική πλευρά που "τίναξαν στον αέρα" τη συμφωνία του 2009» και ότι «θέμα “τσάμικου” δεν υφίσταται».
 Για την αποχώρηση της ΝΔ από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής καταγγέλλοντας τον κ. Κοτζιά επειδή δεν  όρισε συνεδρίαση εδώ και 16 μήνες, σχολίασε ότι «ακριβώς επειδή μας ενδιαφέρει η ουσία αποχωρήσαμε από μια συνάντηση-παρωδία» και «δεν θα νομιμοποιήσουμε την σιωπή μιας ιδιότυπης "ομερτά" γύρω από τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής που προσπαθεί να επιβάλλει ο κ. Κοτζιάς στους διπλωματικούς συντάκτες, στην κοινοβουλευτική διαδικασία, στο ΕΣΕΠ, και στο ίδιο το Υπουργείο των Εξωτερικών».
Ακόμη, σχολιάζοντας τις νέες απειλές από τον Erdogan σε Ελλάδα και Κύπρο, ανέφερε ότι «επιβεβαιώνουν την άρνηση της Τουρκίας να σεβαστεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και στη συγκεκριμένη περίπτωση της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις έντασης προκειμένου να εμποδίσει την αξιοποίηση των κοιτασμάτων από την Κυπριακή Δημοκρατία» και πως «η διεθνής κοινότητα, η Ε.Ε., σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ και τα κράτη της περιοχής οφείλουν να στείλουν σαφές μήνυμα στην Τουρκία.
Όχι μόνον με λόγια.
Δεν πρέπει να αφήσουν την Τουρκία να συμπεριφέρεται ως ταραξίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Να ξεκαθαρίσουν ότι η συμπεριφορά αυτή δεν είναι ούτε και θα γίνει αποδεκτή γιατί αντιστρατεύεται το Διεθνές Δίκαιο και υποσκάπτει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευπαθή αυτή περιοχή του κόσμου».  
«Ελπίζω η κυβέρνηση να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση και να διασφαλίσει ευρεία στήριξη στις θέσεις Ελλάδας και Κύπρου, που είναι θεμελιωμένες στο Διεθνές Δίκαιο», προσθέτει ο κ. Κουμουτσάκος.  
Περαιτέρω, υπογραμμίζει ότι «δεν κάνουμε εμπάργκο στη δημόσια τηλεόραση», αλλά «στη σκόπιμη και προκλητική παραπληροφόρηση της κυβέρνησης που, δυστυχώς, περνά μέσα από την ΕΡΤ, η οποία λειτουργεί με τα χρήματα όλων των ελλήνων φορολογουμένων».
Τέλος, χαρακτηρίζει «στάχτη στα μάτια» τις  δυσμενείς μεταθέσεις για τον ειδικό φρουρό και τον επικεφαλής του ΑΤ Ψυχικού μετά την τελευταία επίθεση του «Ρουβίκωνα» στην πρεσβεία του Ιράν και συμπληρώνει ότι δεν αρκεί.
«Χρειάζεται μια συνολική αλλαγή στάσης απέναντι στην ανομία εκ μέρους της κυβέρνησης η οποία έχει επιδείξει μια περίεργη στάση ανοχής», καταλήγει ο κ. Κουμουτσάκος.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης