Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πώς οι κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν επηρεάζουν τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου

Πώς οι κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν επηρεάζουν τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου
Ο ΟΠΕΚ και οι συνεργαζόμενες χώρες με επικεφαλής τη Ρωσία εξετάζουν τη δυνατότητα αύξησης των προμηθειών αργού πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως
Ο ΟΠΕΚ και οι συνεργαζόμενες χώρες με τον Οργανισμό μείωσαν την παραγωγή πετρελαίου τον Αύγουστο του 2018, καθώς η πτώση των ιρανικών εξαγωγών λόγω των αμερικανικών κυρώσεων «εκτροχιάζει» τις προσπάθειές τους να αυξήσουν την παραγωγή στα συμφωνημένα επίπεδα.
Αυτό ανέφεραν σήμερα (22/9) οι εκπρόσωποι των πετρελαιοπαραγωγών χωρών κατά τη συνάντησή τους στο Αλγέρι ενώ η εξέλιξη αυτή ασκεί πίεση στον ΟΠΕΚ για αύξηση του εφοδιασμού εν μέσω δηλώσεων του Αμερικανού προέδρου Donald Trump για μείωση των τιμών, σημειώνει το Reuters.  
Την Παρασκευή (21/9), πηγή προσκείμενη στις συζητήσεις είπε στο Reuters, πως ο ΟΠΕΚ και οι συνεργαζόμενες χώρες με επικεφαλής τη Ρωσία εξετάζουν τη δυνατότητα αύξησης των προμηθειών αργού πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) καθώς οι κυρώσεις των ΗΠΑ επηρεάζουν το Ιράν, τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό του Οργανισμού.
«Αν προταθεί αύξηση της παραγωγής, θα υπάρξει πληθώρα αντικρουόμενων παραγόντων της αγοράς που μειώνουν ακόμη περισσότερο την διαθέσιμη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα», δήλωσε ο Olivier Jakob από την εταιρεία Petromatrix.
«Η Σαουδική Αραβία έκανε το λάθος να προσπαθήσει να αντισταθμίσει την απώλεια των ιρανικών εξαγωγών με μία αντικατάσταση αλλά η αγορά πετρελαίου αναζητεί μεγαλύτερη ασφάλεια.
Ως αποτέλεσμα, η ισχύς των τιμών του πετρελαίου θέτει τώρα σε κίνδυνο την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου», πρόσθεσε.
Προσπαθώντας να αντιστρέψει την κάμψη των τιμών του πετρελαίου που ξεκίνησε το 2014, ο ΟΠΕΚ, η Ρωσία και άλλες χώρες αποφάσισαν στα τέλη του 2016 να μειώσουν την προσφορά τους κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Τον Ιούνιο του 2018, ζήτησαν, λόγω των ακούσιων μειώσεων από τη Βενεζουέλα και άλλες χώρες, να αυξήσουν την παραγωγή τους και να επιστρέψουν στο 100%.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης