Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εντείνονται οι πιέσεις της ΕΕ στην Ελβετία για μία νέα διμερή εμπορική συνθήκη

Εντείνονται οι πιέσεις της ΕΕ στην Ελβετία για μία νέα διμερή εμπορική συνθήκη
Η Κομισιόν αποδέχθηκε την πρόσβαση της ελβετικής χρηματιστηριακής αγοράς στην αντίστοιχη της ΕΕ, συνδέοντας οποιαδήποτε επέκταση με μία συνθήκη με την Ελβετία
Έντονες πιέσεις ασκεί η ΕΕ στην Ελβετία για την επίτευξη μίας νέας διμερούς συνθήκης, που θα ενισχύσει τους δεσμούς των δύο πλευρών ενώ απειλεί ταυτόχρονα με διακοπή της χρηματιστηριακής συμφωνίας.  
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Johannes Hahn, ο οποίος έχει επαφές με τον Ελβετό υπουργό Εξωτερικών, δήλωσε στην εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung ότι ο χρόνος εξαντλείται για να επιτευχθεί συμφωνία που οι Βρυξέλλες επιδιώκουν εδώ και μια δεκαετία.
«Για το συμφέρον και των δύο πλευρών πρέπει να έχουμε αποτελέσματα σύντομα. Οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνουν μια ατελείωτη ιστορία», ξεκαθάρισε ο Hahn.
«Αναμένω ότι μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου το αργότερο θα δούμε ξεκάθαρα αν μπορούμε να καταφέρουμε κάτι μαζί ή όχι».
Η Κομισιόν αποδέχθηκε την πρόσβαση της ελβετικής χρηματιστηριακής αγοράς στην αντίστοιχη της ΕΕ, συνδέοντας οποιαδήποτε επέκταση με μία συνθήκη με την Ελβετία, που δεν είναι μέλος της ΕΕ, όπως γράφει το Reuters.
Ερωτηθείς τι θα συμβεί στη διαπραγμάτευση των μετοχών αν δεν έχει προκύψει συμβιβαστική συμφωνία μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, ο Hahn δήλωσε: «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα επεκτείνουμε την εξαίρεση κατά ένα άλλο έτος».
Ο όγκος συναλλαγών στα ελβετικά χρηματιστήρια θα μπορούσε να «βυθιστεί» κατά 70% έως 80% σε περίπτωση που η ΕΕ δεν αναγνωρίσει τους κανόνες ανταλλαγών από την Ελβετία ως ισοδύναμους με τους δικούς της, παρατηρεί το Reuters.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean –Claude Juncker ζήτησε την περασμένη εβδομάδα από τη Βέρνη να ολοκληρωθούν γρήγορα οι διαπραγματεύσεις, καθώς η προσοχή της ΕΕ στρέφεται στις κρίσιμες συνομιλίες για το Brexit.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης