Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Στην «κόψη του ξυραφιού» και πάλι η κυβέρνηση συνασπισμού – Σε δεινή θέση η Merkel

Γερμανία: Στην «κόψη του ξυραφιού» και πάλι η κυβέρνηση συνασπισμού – Σε δεινή θέση η Merkel
Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι στη Γερμανία προσπαθούν να βρουν συμβιβαστική λύση για την υπόθεση του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών
Από μία κλωστή κρέμεται και πάλι η τύχη της κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία, καθώς τα τρία κόμματα που την  απαρτίζουν- CDU/CSU και SPD- επιχειρούν να επιλύσουν τη διαφορά που τα χωρίζουν, σχετικά με την υπόθεση του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών.
Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού συμφώνησαν την Τρίτη (18/9/2018) να μεταθέσουν τον επικεφαλής κατασκοπείας Hans-Georg Maassen στο υπουργείο Εσωτερικών μετά από κατηγορίες ότι εμφορείται από ακροδεξιές απόψεις αφού αμφισβήτησε την αυθεντικότητα των βιντεοταινιών που δείχνουν ακραίους να κυνηγούν μετανάστες στην ανατολική πόλη του Chemnitz.
Ωστόσο η συμβιβαστική συμφωνία, με την οποία ο Maassen θα μετατίθετο σε άλλη θέση συνάντησε την Παρασκευή (21/9) τη σφοδρή αντίδραση της αρχηγού του SPD Andrea Nahles, που έκανε λόγο για λάθος, όπως αναφέρει το Reuters.
Η Merkel και ο Βαυαρός σύμμαχος Horst Seehofer συμφώνησαν να αναθεωρήσουν τη συμφωνία και η καγκελάριος είπε ότι οι ηγέτες των τριών κομμάτων θα πρέπει να βρουν μια βιώσιμη λύση αυτό το Σαββατοκύριακο (22 -23/9).
Η γενική γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών της Merkel,  Annegret Kramp-Karrenbauer, είπε στα μέλη του κόμματος ότι το CDU θεωρεί ότι οι προγραμματισμένες συνομιλίες πρέπει να χρησιμοποιηθούν «για να διευκρινιστεί εάν όλοι οι εταίροι του συνασπισμού μπορούν να συνεχίσουν να ενώνονται πίσω από την κοινή αποστολή».
Σημείωσε ότι δεν πρέπει πλέον να υπάρχει αμφιβολία για το αν τα κυβερνώντα κόμματα είναι ικανά και πρόθυμα να αντιμετωπίσουν τα θέματα που είχαν σημασία για τους ανθρώπους.
Ο πρώην ηγέτης του SPD Sigmar Gabriel είπε στο περιοδικό Der Spiegel: «Αν ο μεγάλος συνασπισμός δεν καταφέρει να κάνει αυτό που οι άνθρωποι περιμένουν από αυτό - δηλαδή η σταθερότητα και η ικανότητα δράσης - έχει χάσει το λόγο ύπαρξής του».
Όμως ο Olaf Scholz του SPD, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος της Γερμανίας και  υπουργός Οικονομικών, πρότεινε ότι πρέπει να διατηρηθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός μέχρι το 2021 παρά τις πρόσφατες διαμάχες.
«Η κυβέρνηση εκλέγεται για ολόκληρη τη νομοθετική περίοδο», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagesspiegel, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν θα είναι εύκολο το έργο για το συνασπισμό.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης