Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το χρέος των ΗΠΑ στα 21,5 τρισ δολ κινδυνεύει με «ελληνικού τύπου κρίση» – Το 10ετές αμερικανικό ομόλογο θα φθάσει 4,40%

Το χρέος των ΗΠΑ στα 21,5 τρισ δολ κινδυνεύει με «ελληνικού τύπου κρίση» – Το 10ετές αμερικανικό ομόλογο θα φθάσει 4,40%
Τα ελλείμματα αυξάνονται και μαζί αυξάνεται και το δημόσιο χρέος που έχει εκτοξευθεί στις ΗΠΑ στα 21,5 τρισεκ. δολάρια.
Το δημόσιο χρέος αποτελεί τον βασικότερο αποσταθεροποιητικό παράγοντα παγκοσμίως και θα είναι η αιτία της νέας επόμενης μεγάλης κρίσης.
Οι ΗΠΑ όπως υποστηρίζουν όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι, μπορεί να πληγούν με μια κρίση χρέους όπως η Ελλάδα.
Τα ελλείμματα αυξάνονται και μαζί αυξάνεται και το δημόσιο χρέος που έχει εκτοξευθεί στις ΗΠΑ στα 21,5 τρισεκ. δολάρια.
Τελευταία καταγράφεται ισχυροποίηση της αμερικανικής αγοράς, κρίση στις αναδυόμενες και το παγκόσμιο χρέος συνεχώς γιγαντώνεται.
Ποιες είναι οι βασικές τάσεις;
-Ο συνεχής δανεισμός από το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών μειώνει τις ροές κεφαλαίων των αναδυόμενων αγορών
-Οι διαρθρωτικοί παράγοντες που έχουν κρατήσει τα μακροπρόθεσμα επιτόκια χαμηλά αλλάζουν.
-Η απόδοση του αμερικανικού 10ευτούς ομολόγου θα ανέλθει στο 4,25% έως το 4,40%, πολύ νωρίτερα από ό, τι προβλέπει η αγορά
-Τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος αρχίζουν να έχουν σημασία. Είναι ενδεικτικό ότι το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ ως προς το ΑΕΠ είναι περισσότερο από 3,4 φορές υψηλότερο από όταν ανέλαβε καθήκοντα ο πρόεδρος Reagan.


Αναδυόμενες αγορές

Οι μεγάλες πιέσεις στις αναδυόμενες αγορές (Emerging Markets), ξεκίνησε το δεύτερο τρίμηνο του 2018, οι οποίες κατά μια έννοια επέδρασαν και στο αμερικανικό χρέος.
Σε ένα κλειστό χρηματοπιστωτικό σύστημα και σε μια διεθνή οικονομία που δεν στηρίζεται στην ποσοτική χαλάρωση (QE), τα επιτόκια, θα προσαρμοζόταν ώστε οι αγορές κεφαλαίου και χρέους να ισορροπούσαν σε μια πιο βιώσιμη βάση.
Η άνοδος των επιτοκίων θα αναγκάσει τις κυβερνήσεις να δανειστούν λιγότερα, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν τις  δημόσιες δαπάνες.
Οι κεντρικές τράπεζες έχει οδηγήσει το παγκόσμιο σύστημα σε μια φάση καταστολής προκαλώντας αδυναμία χρηματοδότησης σε δολάρια.
Οι παγκόσμιες αγορές, ξεκινώντας από τις πιο ευάλωτες αναδυόμενες αγορές, βιώνουν σημαντική πίεση ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ αυξάνει τις εκδόσεις ομολόγων.
Οι ΗΠΑ μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου του 2018 δανείστηκαν μέσω εκδόσεων ομολόγων 1,098 τρισεκ. δολάρια εντυπωσιακά αυξημένο έναντι του 2017.
Σχεδόν το 85% των νέων εκδόσεων χρέους από τις ΗΠΑ το 2018 ήταν με τη μορφή ομολόγων, από τα οποία το 50% ήταν έντοκα.
Λόγω των περιορισμών στην αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους το 2017, η συνολική καθαρή έκδοση του Δημοσίου από το Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2017 ήταν  αρνητική.



Ποσοτική σύσφιξη (QT)

Επιπλέον, η Fed ξεκίνησε ποσοτική σύσφιξη τον Οκτώβριο 2017, οδηγώντας σε αύξηση των επιτοκίων για τίτλους 4 τρισεκ. δολαρίων που αγοράστηκαν κατά την περίοδο της ποσοτικής χαλάρωσης.
Οι τίτλοι αξίας 4 τρισεκ. που απέκτησε η FED, μειώθηκαν κατά περίπου 231 δισεκατομμύρια δολάρια και ισοδυναμεί με το 6% της νομισματικής βάσης των ΗΠΑ.
Η FED επίσης ρευστοποίησε τίτλους του δημοσίου 145 δισεκ.

Παγκόσμια ρευστότητα

Η παγκόσμια ρευστότητα, με τη μορφή βασικών χρημάτων, συρρικνώνεται, αλλά τα νομισματικά μεγέθη συνεχίζουν να αυξάνονται, αν και αργά, γεγονός που αντανακλά την αύξηση του δανεισμού.
Ο όρος παγκόσμια ρευστότητα δεν προσδιορίζεται εύκολα, είναι μια διφορούμενη έννοια και είναι σχεδόν αδύνατο να μετρηθεί.

Αναδυόμενες αγορές - Ο δείκτης αλλαγής του οικονομικού οικοσυστήματος

Ο καλύτερος δείκτης που μπορεί να καταγράψει το συνεχώς μεταβαλλόμενο παγκόσμιο νομισματικό οικοσύστημα είναι οι αναδυόμενες αγορές.
Με όρους χρηματιστηριακών αποδόσεων η Τουρκία είχε την χειρότερη επίδοση παγκοσμίως -49%, ακολούθησε η Νότια Αφρική, Φιλιππίνες και Ελλάδα, Νιγηρία.
Η Ελλάδα είχε πτώση 19% σε ετήσια βάση.



Ο ελέφαντας είναι στο δωμάτιο

Λόγω του σχετικά μεγάλου μεγέθους της αμερικανικής οικονομίας, μόνο μια μικρή μεταβολή των χρηματοδοτικών αναγκών έχει επιπτώσεις στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Οι εκδόσεις ομολόγων από το αμερικανικό δημόσιο ανήλθαν σε 1,02 τρισεκατομμύρια δολάρια στο διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου 2018.
Αυτό είναι σχεδόν τέσσερις φορές το άθροισμα των δέκα μεγαλύτερων ελλειμμάτων τρεχουσών συναλλαγών κατά το 2018 στις αναδυόμενες αγορές.
Είναι 2,4 φορές μεγαλύτερο τα συνδυασμένα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών όλων των αναδυόμενων αγορών.
Είναι σχεδόν το 5% του ΑΕΠ όλων των αναδυόμενων αγορών εκτός Κίνας.
Οι ΗΠΑ δανείστηκαν 1 τρισεκ. δολάρια το 2018 έναντι σχεδόν μηδέν το 2017.

Τι θα συμβεί;

Τα πραγματικά μακροπρόθεσμα επιτόκια εξακολουθούν να κυμαίνονται γύρω στο 0%, κάτι που μας φαίνεται παράλογο, δεδομένου ότι η ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ ξεπερνά το 6%.
Πριν από τη Μεγάλη Οικονομική Κρίση (GFC), το πραγματικό επιτόκιο στο δεκαετές ομόλογο, προσμετρώντας και τον πληθωρισμό ήταν κατά μέσο όρο 2,71% από το 1962 έως το 2008 σε σύγκριση με 0,85% τα τελευταία δέκα χρόνια, 2008 έως 2018. Το πραγματικό επιτόκιο στις ΗΠΑ είναι 0,16% στο τέλος Αυγούστου 2018.
Το μοντέλο Bond Vigilante υποδηλώνει ότι η απόδοση των 10ετών ομολόγων του Δημοσίου τείνει να διαπραγματεύεται με βάση τον ρυθμό ανάπτυξης στο ονομαστικό ΑΕΠ σε ετήσια βάση.
Όμως διαπραγματεύεται σταθερά κάτω από την ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ από τα μέσα του 2010.
Με το ονομαστικό ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 5,4%, η απόδοση των ομολόγων είναι περίπου 3%

Το τρένο έφυγε από το σταθμό - Τα επιτόκια είναι εν κινήσει.

Τα αρνητικά και σχεδόν μηδενικά επιτόκια στην Ιαπωνία και την Ευρώπη είναι πρωτόγνωρα.
Απόδοση 10 γερμανικών ομολόγων στο 0,45% και των Ιαπωνικών στο 0,13% είναι ίσως ο ισχυρότερος θεμελιώδης λόγος που οι επενδυτές στρέφονται στα επιτόκια των Η.Π.Α.
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το 2019 να αρχίσει να ξεφουσκώνει η ευρωπαϊκή φούσκα των ομολόγων.

Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να γίνουν η επόμενη Ελλάδα

Οι ΗΠΑ εάν δεν προσέξουν με το χρέος στα 21,5 τρισεκ. δολάρια θα είναι η επόμενη Ελλάδα.
Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια κρίση χρέους τύπου Ελλάδος.
Τα επόμενα έτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να είναι σαν την Ελλάδα», η κρίση χρέους είναι ορατή στις ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ δημιουργούν μεγαλύτερα ελλείμματα και θα προκαλέσουν γενικευμένη κρίση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης