Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bild: Κλυδωνίζουν την κυβέρνηση Merkel οι σχέσεις του επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών με την ακροδεξιά

Bild: Κλυδωνίζουν την κυβέρνηση Merkel οι σχέσεις του επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών με την ακροδεξιά
Η κυβέρνηση συμφωνησε να τον αποπέμψουν λόγο της εμπλοκής του με την ακροδεξιά στο Κέμνιτς όμως αργότερα τον αναβάθμισαν σε υφυπουργό Εσωτερικών 
Αγεφύρωτες φαίνεται ότι είναι οι διαφορές στον κυβερνητικό συνασπισμό της Merkel ο οποίος περνά μια ακόμη κρίση καθώς τα τρία κόμματα προσπαθούν να επιλύσουν τις διαφωνίες τους σχετικά με την τύχη του πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Hans Georg Maaschen.
Τα τρία κόμματα του συνασπισμού συμφώνησαν στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας να τον αποπέμψουν από την υπηρεσία μετά τις καταγγελίες ότι συνέδραμε την ακροδεξιά με αφορμή τα γεγονότα στο Κέμνιτς.
Όμως αντί αυτού τον αναβάθμισαν σε υφυπουργό Εσωτερικών.
Η συμφωνία αυτή κατέρρευσε την Παρασκευή όταν η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Antrea Nalesh δήλωσε ότι η αναβάθμιση του Μάασεν είναι λάθος.
Η Merkel και ο σύμμαχός της στο Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα (CSU) Host Seehofer συμφώνησαν να εξετάσουν εκ νέου την υπόθεση, με τη Γερμανίδα καγκελάριο να επισημαίνει ότι οι επικεφαλής των τριών κομμάτων επιθυμούν να βρουν μια βιώσιμη λύση μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Ωστόσο ο Seehofer που είναι και υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, δήλωσε στην εφημερίδα Bild am Sonntag ότι οι επικεφαλής των κομμάτων θα συναντηθούν μόλις μάθει ποια είναι τα αιτήματα του SPD και πώς οι συντηρητικοί θα μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία μαζί τους.
Ο Seehofer, επικεφαλής του CSU, τόνισε ότι ο Maaschen είναι ικανός, είναι ακέραιος και δεν έχει διαπράξει κάποιοι πειθαρχικό αδίκημα. Αρνήθηκε μάλιστα ότι ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών είναι ακροδεξιός, τονίζοντας:
"Γι’ αυτό τον λόγο δεν θα τον αποπέμψω".
Από την πλευρά της η γενική γραμματέας του CDU, απέστειλε επιστολή στα μέλη του κόμματος στην οποία επισημαίνει πως οι Χριστιανοδημοκράτες πιστεύουν ότι οι σχεδιαζόμενες νέες συνομιλίες θα πρέπει να αποτελέσουν ευκαιρία "να ξεκαθαρίσουμε αν όλοι οι εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού μπορούν να συνεχίσουν ενωμένοι να στηρίζουν μια κοινή αποστολή".
Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα πρέπει να αρθεί κάθε αμφιβολία για το αν τα κόμματα της συγκυβέρνησης είναι ικανά και επιθυμούν να αντιμετωπίζουν τα ζητήματα που έχουν σημασία για τους πολίτες.
Ο πρώην επικεφαλής του SPD Sigmar Gabriel δήλωσε στο περιοδικό Der Spiegel:
"Αν ο μεγάλος συνασπισμός δεν καταφέρει να κάνει αυτό που οι πολίτες αναμένουν από εκείνον, δηλαδή να φέρει τη σταθερότητα και να επιδείξει ότι είναι ικανός να δρα, θα έχει χάσει τον λόγο ύπαρξής του".
Η Naalesh έσπευσε να δηλώσει ότι η κυβέρνηση δεν θα καταρρεύσει εξαιτίας της υπόθεσης με τον Maaschen.
Απέρριψε επίσης τις εκκλήσεις από το εσωτερικό των Σοσιαλδημοκρατών να εγκαταλείψει "τον μεγάλο συνασπισμό", τονίζοντας ότι η Γερμανία χρειάζεται μια κυβέρνηση που είναι σε θέση να ενεργεί.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, που ανήκει στο SPD, o Olaf Scholz δήλωσε στην εφημερίδα Tagesspiegel ότι η κυβέρνηση εκλέχθηκε για μια τετραετία, η οποία ολοκληρώνεται το 2021, όμως πρόσθεσε ότι τα χρόνια αυτά δεν θα είναι εύκολα για τον συνασπισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης