Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κουβέλης: Η κυβέρνηση με τη Συμφωνία των Πρεσπών διασφαλίζει τα εθνικά μας συμφέροντα

Κουβέλης: Η κυβέρνηση με τη Συμφωνία των Πρεσπών διασφαλίζει τα εθνικά μας συμφέροντα
"Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με τη λήξη της προβλεπόμενης από το Σύνταγμα κυβερνητικής θητείας", τονίζει ο Φ. Κουβέλης
«Η Συμφωνία με τη FYROM, θα έρθει προς κύρωση στο ελληνικό Κοινοβούλιο, υπό την προϋπόθεση ότι η γειτονική χώρα θα έχει τηρήσει στο ακέραιο, όλα όσα προβλέπονται στη «Συμφωνία των Πρεσπών».
Η κυβέρνηση με τη συγκεκριμένη Συμφωνία διασφαλίζει τα εθνικά μας συμφέροντα και αποδυναμώνει τη δράση των δυνάμεων εκείνων που θέλουν να βάλουν τα Βαλκάνια σε νέες περιπέτειες με την επαναχάραξη των συνόρων», αναφέρει ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΥΠΟΣ της Θεσσαλονίκης».
Ο ίδιος σημειώνει ότι «εθνικιστικές δυνάμεις στην Αλβανία προβάλλουν την ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας» με τα σύνορα της «νέας χώρας» να περιλαμβάνουν ελληνικά εδάφη και εδάφη της FYROM», ενώ υπογραμμίζει «τη στρατιωτική συνεργασία της Τουρκίας με την Αλβανία και τις πιέσεις που ασκούσε η Άγκυρα όλο το προηγούμενο διάστημα προς την πολιτική ηγεσία της FYROM, να μην καταλήξει σε συμφωνία με την Ελλάδα».
Αναφέρει δε, πως  κατανοεί τη στάση μερίδας των πολιτών για τη «Συμφωνία των Πρεσπών», οι οποίοι αντιδρούν με ειλικρινή πατριωτισμό και δεν λαμβάνουν υπ΄όψιν τους τις παραμέτρους στο σύνολό τους.
«Η κυβέρνηση όμως, όπως οφείλουν να κάνουν όλοι οι πραγματικοί δημοκράτες και οι γνήσιοι πατριώτες, στέκεται απέναντι σε φασιστικές και εθνικιστικές ομάδες, οι οποίες εκμεταλλευόμενες τον γνήσιο πατριωτισμό μερίδας της κοινωνίας, ταυτίζονται με τους πραγματικούς εχθρούς της πατρίδας και του λαού και υπηρετούν σχέδια αποσταθεροποίησης στην περιοχή», προσθέτει και εκφράζει τη διαφωνία του με τις απόψεις του κ.Καμμένου.
Όπως σημειώνει «η χώρα βγήκε από τα μνημόνια και επιχειρεί να γυρίσει σελίδα.
Κατά συνέπεια οποιαδήποτε παρέμβαση που μπορεί να οδηγήσει σε ένα κλίμα πολιτικής αστάθειας, δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες στη χώρα».
 Ωστόσο, ο κ. Κουβέλης σημειώνει ότι η συνεργασία του με τον κ. Καμμένο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ήταν σε πολύ καλό επίπεδο, παρά τις διαφορετικές τους ιδεολογικές αφετηρίες και πολιτικές αναφορές και μάλιστα, το ίδιο φυσικά ισχύει και με τον κ. Βίτσα, Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Για την τουρκική προκλητικότητα απέναντι στη χώρα μας ο υπουργός αναφέρει ότι και οι διεκδικήσεις της επί ανύπαρκτων θεμάτων παραμένουν σταθερές εδώ και χρόνια, ενώ πάγια παραμένει και η αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να υπερασπισθεί τα εθνικά, κυριαρχικά μας δικαιώματα.
«Η κυβέρνησή μας ασκώντας μία πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική, έχει κατορθώσει να αναγνωρισθεί η Ελλάδα από όλους τους εταίρους μας αλλά και από τη Διεθνή Κοινότητα ως ο πλέον ισχυρός και σταθερός παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Αυτό είναι και το συγκριτικό μας πλεονέκτημα έναντι των γειτονικών μας χωρών», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
Περί εκλογών, αφού σημειώνει ότι «είναι το δικαίωμα της αντιπολίτευσης να ζητά εκλογές, αν και ο κ. Μητσοτάκης τις ζητά διαρκώς από την ημέρα που εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ», αναφέρει πως οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με τη λήξη της προβλεπόμενης από το Σύνταγμα κυβερνητικής θητείας, οπότε και οι πολίτες θα μπορούν να κρίνουν το κυβερνητικό έργο και φυσικά να συγκρίνουν τα πεπραγμένα της κυβέρνησης και τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα τετραετία και όσα θα διακηρύξουν οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις.
Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες εξαγγελίες του Προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη  στην 83η ΔΕΘ, σημειώνει ότι η ομιλία του Κ. Μητσοτάκη  εμπεριείχε ακραιφνείς νεοφιλελεύθερες διακηρύξεις, επικίνδυνες για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των πολιτών, καθώς και ότι «με τις δεσμεύσεις του για τις ιδιωτικοποιήσεις στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής ασφάλισης, για περικοπές στο δημόσιο τομέα, τόσο σε πόρους όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό, κατέθεσε τα νεοφιλελεύθερα διαπιστευτήριά του σε τμήμα της οικονομικής ελίτ».
Δηλώνει εκ νέου αισιόδοξος ότι δε θα μειωθούν , καθώς «η κυβέρνηση δίνει μία πολύ σκληρή μάχη και πιστεύω ότι οι προσπάθειες του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης θα έχουν θετικό τέλος.
Το κλίμα με τους εταίρους και τους δανειστές έχει αλλάξει».
Κατά τον ίδιο, «οι εταίροι μας έχουν πλέον κατανοήσει ότι το θέμα με τις συντάξεις δεν είναι διαρθρωτικό.
Η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος αλλά και υψηλά πλεονάσματα.
Δεν θα μπορούσε κανείς, με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα, να είναι απαισιόδοξος».
Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες της δράσης στον υπουργείο Ναυτιλίας, ο κ. Κουβέλης αναφέρει την περαιτέρω ενίσχυση της ναυτιλίας ως σημαντικού μεγέθους για την ανάπτυξη της Οικονομίας της χώρας, πλαίσιο στο οποίο επιδιώκεται και η ένταξη περισσότερων ελληνόκτητων πλοίων στο ελληνικό Νηολόγιο.
Στις προτεραιότητές βρίσκεται επίσης η καθολική εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου για τη νησιωτική Ελλάδα, η διασφάλιση του αξιόπλοου των πλοίων με την εφαρμογή του Νόμου 4504/2017, που ενισχύει το επίπεδο τω ελέγχων μέσα από τους Νηογνώμονες, η  βελτίωση του περιεχομένου των σπουδών στις παραγωγικές Σχολές του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και η διαρκής επιμόρφωση των στελεχών του Εμπορικού μας Ναυτικού, η συχνότερη ακτοπλοϊκή σύνδεση μικρών και απομακρυσμένων νησιών με την ηπειρωτική χώρα, η λήψη επιπρόσθετων μέτρων για καθαρές θάλασσες και ακτές.
Κάνοντας αναφορά στο Λιμενικό Σώμα, σημειώνει ότι «προχωράμε ήδη στον εκσυγχρονισμό των πλωτών και εναέριων μέσων του Λιμενικού και δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιμόρφωση και αξιολόγηση των στελεχών του».
Για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ο κ. Κουβέλης εκτιμά ότι η ανάπτυξή του περνάει μέσα από την ενίσχυση των εμπορευματικών μεταφορών, καθώς αποτελεί σημαντική πύλη για την ενδοχώρα της Βαλκανικής.
Παράλληλα, προσθέτει πως  πρέπει να βελτιωθεί και το σιδηροδρομικό δίκτυο για την ευκολότερη μεταφορά των εμπορικών προϊόντων που θα φθάνουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, προς την κεντρική Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης