Ιταλία: Πρόοδος για τον προϋπολογισμό - Κλειδώνει στο 1,9% το έλλειμμα 2019 - Υπαναχώρηση Di Maio

Ιταλία: Πρόοδος για τον προϋπολογισμό - Κλειδώνει στο 1,9% το έλλειμμα 2019 - Υπαναχώρηση Di Maio
Γιατί η Γαλλία χρηματοδοτεί έλλειμμα 2,8% του ΑΕΠ για το 2019 και δεν μπορούμε να πράξουμε και εμείς το ίδιο διερωτήθηκε ο Luigi Di Maio
(upd3) Σε συμβιβασμό φαίνεται πως καταλήγει η ιταλική κυβέρνηση για το ύψος του ελλείμματος στον προϋπολογισμό του 2019 ύστερα από τις διαδοχικές συναντήσεις που έγιναν χθες Δευτέρα 24/9 ανάμεσα στον πρωθυπουργό Giuseppe Conte, στους αντιπροέδρους M. Salvini και Luigi Di Maio και στον υπουργό Οικονομικών, Giovanni Tria.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Stampa, η κυβέρνηση φαίνεται πως κατέληξε στο να διαμορφωθεί το έλλειμμα στο 1,9% του ΑΕΠ για το 2019, δηλαδή λίγο παραπάνω από τον στόχο του 1,5% με 1,8% που είχε θέσει ο Tria όλο το προηγούμενο διάστημα.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, ο προϋπολογισμός συνοδεύεται από ένα φιλόδοξο πρόγραμμα περικοπών αλλά και από ένα ποσό 36 δις ευρώ που θα διατεθεί για επενδύσεις.
Όπως αναφέρεται ο συμβιβασμός επήλθε ύστερα από την υπαναχώρηση του Di Maio, ο οποίος διερωτήθηκε για ποιο λόγο η Γαλλία για να επιτύχει μείωση της φορολογίας της αυξάνει το έλλειμμα της από το 2,6% για το 2018 στο 2,8% το 2019 και δεν πράττει το ίδιο η Ιταλία.
«Η Γαλλία θα χρηματοδοτήσει ένα έλλειμμα 2,8% στον προϋπολογισμό της.
Είμαστε ένα κυρίαρχο κράτος όπως η Γαλλία
Υπάρχουν χρήματα που μπορούν να δαπανηθούν προς όφελος των πολιτών στην Ιταλία, όπως συμβαίνει και στη Γαλλία» υποστήριξε ο Di Maio.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που διαμηνύουν από την ιταλική κυβέρνηση ήταν ότι το μήνυμα που θέλουν να περάσουν είναι πως το τελικό ύψος του ελλείμματος θα πρέπει να σηματοδοτεί ότι το δημόσιο χρέος εξακολουθεί να μειώνεται.
Υπό αυτό το πρίσμα, θετικό είναι το κλίμα στο χρηματιστήριο του Μιλάνου,
Ειδικότερα ο FTSE MIB ενισχύεται 1% στις 21.535 μονάδες.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί 2,86%.
 

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr:

Σε καλό δρόμο φαίνεται πως κινούνται οι διαπραγματεύσεις για τον ιταλικό προϋπολογισμό του 2019, το προσχέδιο του οποίου πρέπει να εγκριθεί έως την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018.

Όπως μεταδίδει το ιταλικο πρακτορείο ειδήσεων ANSA, σημειώνεται σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό του 2019, ενώ σήμερα (24/9/2018) το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί νέα κυβερνητική σύσκεψη κορυφής.
«Εξετάζουμε τις τελευταίες λεπτομέρειες, μέχρι να καταλήξουμε σε ένα τελικό σχέδιο για τον προϋπολογισμό», δήλωσε ο πρωθυπουργός Jiuseppe Conte.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Reuters, στόχος του πρωθυπουργού της Ιταλίας είναι να υπάρξει συμφωνία έως το πρωί της Τρίτης (25/9).
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, παρά τα πυρά που δέχεται και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης Conte, o υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Giovanni Tria επιμένει στον έως τώρα σχεδιασμό του και δεν φαίνεται διατεθειμένος να υπαναχωρήσει από τις δεσμεύσεις του απέναντι στους Ευρωπαίους.
Σύμφωνα με σειρά δημοσιευμάτων από τον ιταλικό Τύπο (La Repubblica, Il Messaggero) ο Tria είναι αποφασισμένος να ορίσει ως «ταβάνι» το 1,6% του ΑΕΠ για το έλλειμμα του 2019, ποσοστό που προκαλεί έντονες αναταράξεις στο εσωτερικό της ιταλικής κυβέρνησης ενόψει και της κατάρτισης του προϋπολογισμού, προσχέδιο του οποίου θα πρέπει να εγκρίνει έως την ερχόμενη Πέμπτη 27/9 η ιταλική κυβέρνηση.
Εφόσον το έλλειμμα παραμείνει στο 1,6%, είναι προφανές πως οι βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στον ιταλικό λαό οι Matteo Salvini και Luigi Di Maio δεν έχουν πιθανότητα να υλοποιηθούν.
Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση η Ιταλία θα έχει τηρήσει το λόγο της απέναντι στους Ευρωπαίους, οι οποίοι δεν χάνουν ευκαιρία να στέλνουν σαφές μήνυμα ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει η Ιταλία να εκτροχιαστεί δημοσιονομικά και να παύσει να εξυπηρετεί με τους σημερινούς ρυθμούς το δημόσιο χρέος της.
Οι αντιδράσεις όμως παραμένουν.
Χαρακτηριστική είναι η στάση του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργού Εργασίας, Luigi Di Maio, ο οποίος επιμένει ότι το ύψος του ελλείμματος θα πρέπει να ξεπεράσει το 2% ενώ σε σημερινές του δηλώσεις  ο Claudio Borghi, οικονομικός σύμβουλος της Λέγκα του Βορρά υποστήριξε ότι το έλλειμμα θα μπορούσε να ανέλθει στο 2,5% του ΑΕΠ, καθώς αυτό δεν θα συνιστούσε καμία αναταραχή στους επενδυτές και στις αγορές για την ιταλική οικονομία.
Πάντως, ο Borghi υπογράμμισε πως δεν τίθεται κανένα θέμα για την έξοδο της Ιταλίας από την Ευρωζώνη.

Στην τελική ευθεία για τη κατάρτιση του προϋπολογισμού οι Giuseppe Conte, Giovanni Tria, Matteo Salvini και Luigi Di Maio, συναντήθηκαν πριν τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Το απόγευμα θα ακολουθήσει νέα σύσκεψη κορυφής για τον προϋπολογισμό.
Το νέο σίριαλ αντιπαράθεσης που εξελίσσεται στο εσωτερικό της ιταλικής κυβέρνησης επηρεάζει και τα ιταλικά ομόλογα, με το 10ετές να «εκτοξεύεται» σχεδόν κατά 12 μονάδες βάσης, στο 2,96%, ενώ ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο διολίσθησε κατά 0,91% στις 21.339,87 μονάδες.


Savona: Η Ιταλία να είναι έτοιμη και για έξοδο από το ευρώ

Αν και η κυβέρνησή μας είναι δεσμευμένη προς το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, η Ιταλία θα πρέπει να είναι έτοιμη και για ένα σενάριο εξόδου από το ευρώ, τόνισε σήμερα ο ευρωσκεπτικιστής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γειτονικής χώρας, Paolo Savona.
«Μια καλά προετοιμασμένη ηγεσία πρέπει να είναι έτοιμη για τα πάντα», δήλωσε ο Savona σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της RAI (23/9), προσθέτοντας πώς θα πρέπει να αποφασίσει το κοινοβούλιο το τι να κάνει.
Οι εντάσεις στην κυβέρνηση αυξήθηκαν επίσης από την ηχογραφημένη συνομιλία του εκπροσώπου του Ιταλού πρωθυπουργού, Giuseppe Conte, ο οποίος απειλούσε με «εκκαθαρίσεις» στο υπουργείο Οικονομικών, επειδή στελέχη του αντιτάσσονται στην αύξηση των δημοσίων δαπανών ενόψει κατάρτισης του νέου κρατικού προϋπολογισμού.
Ο Rocco Casalino διαμαρτύρεται στη συνομιλία ότι ο υπουργός Οικονομικών Giovanni Tria «συμμετέχει» στις προσπάθειες μείωσης των προγραμματισμένων αυξήσεων των δαπανών.
«Δεν είναι αποδεκτό ότι 10 δισεκατομμύρια δεν μπορούν να βρεθούν», αναφέρει ο Casalino λέγοντας σχετικά με τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Εισόδημα του Πολίτη».

Salvini: Θαρραλέος ο προϋπολογισμός μας, απορρίπτω τις συστάσεις της Κεντρικής Τράπεζας

Την ίδια ώρα, απορρίπτει ο επικεφαλής της Lega και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Matteo Salvini, τις συστάσεις για δημοσιονομική προσοχή από τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας.
«Θα κάνουμε έναν θαρραλέο προϋπολογισμό, το έλλειμμα δεν αποτελεί πρόβλημα», δήλωσε ο Salvini στην εφημερίδα Corriere della Sera σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.
Μια μέρα νωρίτερα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Ignazio Visco, είχε προειδοποιήσει τη κυβέρνηση για μια αρνητική αντίδραση της αγοράς και έναν «μη βιώσιμο» χρέος, εάν ο προϋπολογισμός του 2019 περιλαμβάνει αυξήσεις δημοσίων δαπανών και σχέδια για διεύρυνση του ελλείμματος.
Ο Salvini δήλωσε ότι αν ο προϋπολογισμός είναι θαρραλέος και θα είναι, «τα επιπλέον δεκαδικά ψηφία για το έλλειμμα δεν θα έχουν σημασία».
Ο ίδιος τόνισε, πως έχει μιλήσει με ξένους επενδυτές.
«Όλοι, και υπογραμμίζω όλα, μου είπαν το ίδιο πράγμα: κάνουμε έναν θαρραλέο, επεκτατικό προϋπολογισμό», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών.

Ιταλία: Την περικοπή δαπανών για τους μετανάστες ενέκρινε το υπουργικό

To «πράσινο φως» για την περικοπή των δαπανών σχετικά με τη μετανάστευση έδωσε το υπουργικό συμβούλιο της ιταλικής κυβέρνησης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Matteo Salvini.
Ειδικότερα, το σχετικό διάταγμα προβλέπει την ενοποίηση των δαπανών για την ασφάλεια και τους μετανάστες.
Ευτυχής για αυτή την απόφαση, δήλωσε ο Matteo Salvini.
«Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου ήταν ομόφωνη,
Χαίρομαι πάρα πολύ, γιατί σήμερα προχωρήσαμε ένα βήμα προς μια ασφαλέστερη Ιταλία», έγραψε στο Facebook ο υπουργός.

(πρώτη ενημέρωση Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 20:08)

bankingnews.gr

BREAKING NEWS