Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Παρά τον «εμφύλιο» ο Tria επιμένει – Στο 1,6% του ΑΕΠ το έλλειμμα για το 2019

tags :
Ιταλία: Παρά τον «εμφύλιο» ο Tria επιμένει – Στο 1,6% του ΑΕΠ το έλλειμμα για το 2019
Ο ΥΠΟΙΚ φέρεται αποφασισμένος να τηρήσει τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους
Παρά τα πυρά που δέχεται και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης Conte, o υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Giovanni Tria επιμένει στον έως τώρα σχεδιασμό του και δεν φαίνεται διατεθειμένος να υπαναχωρήσει από τις δεσμεύσεις του απέναντι στους Ευρωπαίους.
Σύμφωνα με σειρά δημοσιευμάτων από τον ιταλικό Τύπο (La Repubblica, Il Messaggero) ο Tria είναι αποφασισμένος να ορίσει ως «ταβάνι» το 1,6% του ΑΕΠ για το έλλειμμα του 2019, ποσοστό που προκαλεί έντονες αναταράξεις στο εσωτερικό της ιταλικής κυβέρνησης ενόψει και της κατάρτισης του προϋπολογισμού, προσχέδιο του οποίου θα πρέπει να εγκρίνει έως την ερχόμενη Πέμπτη 27/9 η ιταλική κυβέρνηση.
Εφόσον το έλλειμμα παραμείνει στο 1,6%, είναι προφανές πως οι βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στον ιταλικό λαό οι Matteo Salvini και Luigi Di Maio δεν έχουν πιθανότητα να υλοποιηθούν.
Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση η Ιταλία θα έχει τηρήσει το λόγο της απέναντι στους Ευρωπαίους, οι οποίοι δεν χάνουν ευκαιρία να στέλνουν σαφές μήνυμα ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει η Ιταλία να εκτροχιαστεί δημοσιονομικά και να παύσει να εξυπηρετεί με τους σημερινούς ρυθμούς το δημόσιο χρέος της.
Οι αντιδράσεις όμως παραμένουν.
Χαρακτηριστική είναι η στάση του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργού Εργασίας, Luigi Di Maio, ο οποίος επιμένει ότι το ύψος του ελλείμματος θα πρέπει να ξεπεράσει το 2%.
Μια πρώτη ένδειξη για το πώς κινείται η ιταλική κυβέρνηση στην τελική ευθεία για τη κατάρτιση του προϋπολογισμού θα δοθεί στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, το οποίο αν και ο προϋπολογισμός δεν είναι στην ατζέντα, αναμένεται να γίνει αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στον Giuseppe Conte, Giovanni Tria, Matteo Salvini και Luigi Di Maio.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης