Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στις αγορές της Ασίας λόγω εμπορικών εντάσεων - Στο -1,72% ο Hang Seng, αργία σε Κίνα και Ιαπωνία

tags :
Πτώση στις αγορές της Ασίας λόγω εμπορικών εντάσεων - Στο -1,72% ο Hang Seng, αργία σε Κίνα και Ιαπωνία
Ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με πτώση της τάξεως οτυ -0,12% στις 6.186,90 μονάδες
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (24/9) οι αγορές στην Ασία, με τις κινητικότητα ωστόσο να είναι περιορισμένη, εν μέσω αργίας σε Ιαπωνία, Κίνα και Νότια Κορέα.
Ειδικότερα, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με πτώση της τάξεως του -0,12% στις 6.186,90 μονάδες, με τον χρηματοοικονομικό κλάδο να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες, ενώ ο δείκτης S&P/NZX 50 στη Νέα Ζηλανδία έκλεισε επίσης με πτώση, και συγκεκριμένα στο -0,41% και τις 9.337,51 μονάδες.
Η σημαντική άνοδος που σημειώθηκε στο πετρέλαιο δεν κατάφερε να αντισταθμίσει την πτώση που σημειώθηκε στις αγορές της Ωκεανίας, με τον δείκτη S&P/NZX 50 ωστόσο να παραμένει κοντά στα υψηλότερα επίπεδα του Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,72% στις 27.474 μονάδες, καθώς οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας εξακολουθούν να προκαλούν προβληματισμό στις τάξεις των επενδυτών.
Όπως αναφέρει η Wall Street Jouranl, επικαλούμενη πηγές με γνώση επί του ζητήματος, το Πεκίνο δεν αναμένεται να συνεχίσει τις εμπορικές συνομιλίες με την Ουάσιγκτον τουλάχιστον μέχρι τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.
«Εαν οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τις απειλές ως τακτική, δε φαίνεται να λειτουργούν», σχολίασε ο επικεφαλής αναλύτης της Westpac στην Ασία, Frances Cheung, προσθέτοντας ότι «οι αγορές έχουν χαμηλές πρσδοκίες ότι θα υπάρξει συμφωνία πριν από τις μεσοπρόθεσμες εκλογές στις ΗΠΑ».
Ο δείκτης SET στην Ταϋλάνδη καταγράφει οριακή πτώση της τάξεως οτυ -0,03% στις 1.755,66 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη είναι η πτώση για τον δείκτη IDX Composite στην Ινδονησία, και συγκεκριμένα στο -1,15% και τις 5.889,49 μονάδες.
Αντίθετα, ο δείκτης FTSE Straits Times Singapore στη Σιγκαπούρη καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,15% στις 3.222,56 μονάδες.
Σημαντική άνοδο καταγράφουν οι τιμές στο πετρέλαιο, εν μέσω προσδοκιών για σύσφιξη στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν.
Συγκεκριμένα, το Brent καταγράφει σημαντική άνοδο της τάξεως του +1,96% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 79,77 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +1,85% στα 72,09 δολ. ανά βαρέλι.
Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2015, ενώ παρά το γεγονός ότι η παραγωγή της χώρας ανέρχεται στα 11 εκατ. βαρέλια ημερησίως, η πρόσφατη υποτονική δραστηριότητα υποδεικνύει επιβράδυνση κατά το ερχόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent θα μπορούσε να ανέλθει στα 90 δολ. ανά βαρέλι μέχρι τα τέλη του έτους, και ακόμα και να ξεπεράσει τα 100 δολ. ανά βαρέλι το 2019, καθώς οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν αναμένεται να περιορίσουν την προσφορά.
Η JP Morgan δήλωσε ότι οι κυρώσεις θα μπορούσαν να περιορίσουν τις εξαγωγές του Ιράν κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ η ελβετική ενεργειακή εταιρεία Mercuria κάνει λόγο για απώλειες οι οποίες μπορούν να αγγίξουν τα 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Παράλληλα, σημαντική ώθηση έδωσε και η ανακοίνωση του ΟΠΕΚ, σύμφωνα με την οποία ο Οργανισμός θα αυξήσει την παραγωγή του μόνο εάν το ζητήσουν οι πελάτες του, την ίδια στη στιγμή που οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ δεν αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης