Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σε Fulgor - ΕΛΚΑ δυο συμβάσεις 181 εκατ. ευρώ για τη διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου

Σε Fulgor - ΕΛΚΑ δυο συμβάσεις 181 εκατ. ευρώ για τη διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου
H υποβρύχια Διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου μπαίνει πλέον στην φάση της υλοποίησης θέτοντας παράλληλα τον πήχη για τέτοιου είδους διασυνδέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο
Την επιτυχή ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την υποβρύχια διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου,  ένα έργο σταθμό στην παγκόσμια ιστορία υποβρύχιων διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας, ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ.
Όπως τονίζεται,η υποβρύχια Διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου μπαίνει πλέον στην φάση της υλοποίησης θέτοντας παράλληλα τον πήχη για τέτοιου είδους διασυνδέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των τεχνικών και οικονομικών φακέλων εντός χρόνου ρεκόρ (2 μήνες) για την ιστορία παρόμοιων έργων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, αποτελεί μια επιτυχία για τον νέο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος έτσι εξασφαλίζει την απρόσκοπτη εξέλιξη ενός ακόμα έργου εθνικής σημασίας με ευεργετικές συνέπειες για την αξιόπιστη τροφοδότηση της Κρήτης.
Στο διαγωνισμό συμμετείχαν οι πλέον έμπειρες και δόκιμες εταιρείες σε έργα καλωδιακών διασυνδέσεων.
Η συγκεκριμένη διασύνδεση είναι η μεγαλύτερη σε μήκος υποβρύχια-υπόγεια AC καλωδιακή διασύνδεση στον κόσμο (134 χλμ. Υποβρύχιο τμήμα και 42 χλμ. Υπόγεια τμήματα), ενώ το μέγιστο βάθος πόντισης των καλωδίων κατά μήκος της υποβρύχιας διαδρομής την τοποθετεί στην κορυφή των πλέον απαιτητικών τεχνικά έργων πόντισης καλωδίων ηλεκτρικής ενέργειας διεθνώς (950 μέτρα μέγιστο βάθος).
Μια επιπλέον καινοτομία στις διαδικασίες του έργου αυτού αποτελεί και η νέα μέθοδος ηλεκτρονικού πλειστηριασμού που ακολουθήθηκε για την ανάδειξη των αναδόχων για τα επιμέρους τμήματα των καλωδιακών διασυνδέσεων που συνέβαλλε καθοριστικά τόσο στην εξασφάλιση σημαντικού οφέλους από τον οικονομικό ανταγωνισμό μεταξύ των υποψηφίων όσο και στην έγκαιρη ολοκλήρωση των σχετικών διαγωνιστικών τμημάτων.
 
Η ανακοίνωση της Cynergy

Την ανάθεση δύο έργων για την υποβρύχια διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου στην Ελληνικά Καλώδια και τη θυγατρική της Furgor, ύψους 181 εκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε η Cenergy Holdings. 
Συγκεκριμένα, η Cenergy Holdings ανακοινώνει ότι o ΑΔΜΗΕ ανέθεσε στη Fulgor σύμβαση αξίας περίπου 140 εκ. ευρώ για την προμήθεια και την εγκατάσταση ενός εκ των δύο υποβρύχιων καλωδίων για τη σύνδεση της Κρήτης με το εθνικό δίκτυο μεταφοράς ενέργειας στην Πελοπόννησο, καθώς και όλων των απαραίτητων χερσαίων καλωδίων για τη σύνδεση των υποβρύχιων καλωδίων με το εθνικό δίκτυο μεταφοράς ενέργειας από την πλευρά της Πελοποννήσου (Ομάδα Α). O ΑΔΜΗΕ ανέθεσε επίσης και στην Ελληνικά Καλώδια σύμβαση αξίας περίπου 41 εκ. ευρώ για την προμήθεια και εγκατάσταση των απαραίτητων χερσαίων καλωδίων για τη σύνδεση των δύο υποβρύχιων καλωδίων με το δίκτυο μεταφοράς ενέργειας της  Κρήτης στην περιοχή των Χανίων (Ομάδα Γ).   
Η ανάθεση στη Fulgor αφορά στο σχεδιασμό και την παραγωγή 135 χιλιομέτρων υποβρύχιου καλωδίου 150kV και 87 χιλιομέτρων χερσαίων καλωδίων 150 kV, την εγκατάσταση καλωδίων σε υποβρύχιο βάθος μέχρι 950 μέτρα περίπου, την προστασία καλωδίων σε υποβρύχιο βάθος μέχρι 100 μέτρα και τη σύνδεση τους με τα σημεία προσαιγιάλωσης στη Νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη.
Αντίστοιχα, η ανάθεση στην Ελληνικά Καλώδια αφορά στο σχεδιασμό και την παραγωγή 204 χιλιομέτρων χερσαίων καλωδίων 150 kV και την εγκατάσταση τους κατά μήκος της χερσαίας διαδρομής από τα σημεία προσαιγιάλωσης των υποβρυχίων καλωδίων στη Κρήτη μέχρι τον υποσταθμό Υψηλής Τάσης στα Χανιά. Και τα δύο έργα θα έχουν ολοκληρωθεί εντός 22 μηνών από την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων. 
Τα υποβρύχια καλώδια θα κατασκευαστούν στο εργοστάσιο της Fulgor στο Σουσάκι Κορινθίας, όπου οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας καθιστούν δυνατή την παραγωγή και τις δοκιμές
σε μεγάλα συνεχόμενα μήκη, από τα μακρύτερα υποβρύχια καλώδια σε παγκόσμιο επίπεδο.  Τα χερσαία καλώδια θα κατασκευαστούν στο εργοστάσιο της Ελληνικά Καλώδια στη Θήβα. 
Η ανάθεση του εν λόγω σημαντικού έργου υπογραμμίζει την ηγετική θέση της Ελληνικά Καλώδια και της θυγατρικής της Fulgor, τόσο στον κλάδο κατασκευής υποβρυχίων καλωδίων, όσο και στην παγκόσμια βιομηχανία ενέργειας γενικότερα. Επιπλέον, επιβεβαιώνει την ικανότητα τους για την επίτευξη τεχνολογικά εξελιγμένων, οικονομικά αποδοτικών και αξιόπιστων καλωδιακών λύσεων και την επιτυχή ολοκλήρωση σύνθετων έργων με το κλειδί στο χέρι. Τα τελευταία χρόνια, η Fulgor αναπτύσσει τεχνογνωσία και παράγει ένα ευρύ φάσμα τεχνολογικά καινοτόμων προϊόντων, που εκτείνεται σε υποβρύχια καλώδια υψηλής και υπερυψηλής τάσης, καθώς και σε υποβρύχια καλώδια οπτικών ινών.
 Η διασύνδεση της Κρήτης με το ελληνικό εθνικό δίκτυο μεταφοράς ενέργειας θα ενδυναμώσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της Κρήτης, ενώ παράλληλα θα οδηγήσει σε μεγάλη οικονομική ελάφρυνση για τους Έλληνες καταναλωτές σε ολόκληρη τη χώρα.

Συγκεκριμένα:

1. Μειοδότρια για το πρώτο (Δυτικό) κύκλωμα της υποβρύχιας διασύνδεσης Πελοποννήσου-Κρήτης και τις υπόγειες διασυνδέσεις της Πελοποννήσου ανακηρύχθηκε η εταιρεία FULGOR AE έναντι τιμήματος 140,2 εκατ. ευρώ.
2. Μειοδότρια για το δεύτερο (Ανατολικό) κύκλωμα της υποβρύχιας διασύνδεσης ανακηρύχθηκε η εταιρεία Prysmian Powerlink έναντι τιμήματος 125,9 εκατ. ευρώ.
3. Για τις υπόγειες διασυνδέσεις της Κρήτης στο πλαίσιο της διασύνδεσής της με την Πελοπόννησο μειοδότησε η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΑΕ έναντι τιμήματος 41,09 εκατ. ευρώ.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, «Η διασύνδεση της Κρήτης ξεκίνησε και η έγκαιρη ολοκλήρωση της εντός του 2020 θα συμβάλει καθοριστικά στην αξιόπιστη τροφοδότηση της νήσου μέσω των διασυνδέσεων που αποτελούν πλέον τον πυρήνα της στρατηγικής μας. Μετά και την σημερινή εξέλιξη και σε συνδυασμό με την «μεγάλη διασύνδεση» Κρήτης-Αττικής η οποία μας ανατέθηκε πρόσφατα και θα υλοποιήσουμε μέσω της θυγατρικής μας Αριάδνη Interconnection, προχωράμε στο φιλόδοξο επενδυτικό μας πρόγραμμα εξασφαλίζοντας στους Έλληνες καταναλωτές τα οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη που προσφέρουν οι σύγχρονες διασυνδέσεις».
Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, Ιάσων Ρουσόπουλος, επισήμανε την κομβική σημασία της έγκαιρης και απόλυτα επιτυχούς ολοκλήρωσης του διαγωνιστικού σκέλους της διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο. Το συγκεκριμένο έργο δεν βάζει μόνο τέλος στην ηλεκτρική απομόνωση της Κρήτης από το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας προς όφελος όλων των πολιτών και καταναλωτών, αλλά παρέχει απτή επιβεβαίωση στους μετόχους της Εταιρείας για υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει σε σχέση με τις προοπτικές ανάπτυξης της εταιρίας και επίτευξης των στόχων που έχει θέσει.
Η ανακοίνωση εκδίδεται ως Ρυθμιζόμενη Πληροφορία σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3556/2007 όπως ισχύει και του Κανονισμού 596/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την κατάχρηση της αγοράς.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης