Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στη Wall Street, εν μέσω εμπορικών και πολιτικών ανησυχιών - Στο -0,68% ο Dow Jones

Νευρικότητα στη Wall Street, εν μέσω εμπορικών και πολιτικών ανησυχιών - Στο -0,68% ο Dow Jones
Το Πεκίνο δεν αναμένεται να συνεχίσει τις εμπορικές συνομιλίες με την Ουάσιγκτον, τουλάχιστον μέχρι τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου
(upd) Νευρικότητα καταγράφηκε σήμερα (24/9/2018) στη Wall Street, εν μέσω κλιμάκωσης των εμπορικών ανησυχιών, αλλά και εν μέσω πολιτικής αναταραχής στην Ουάσιγκτον.
Όπως αναφέρει η «Wall Street Journal», επικαλούμενη πηγές με γνώση επί του ζητήματος, το Πεκίνο δεν αναμένεται να συνεχίσει τις εμπορικές συνομιλίες με την Ουάσιγκτον τουλάχιστον μέχρι τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.
Απώλειες 0,68% εμφάνισε ο Dow Jones, ο οποίος διαμορφώθηκε στο επίπεδο των 26.561 μονάδων.
Ανάλογη εικόνα και για τον S&P 500 με πτώση 0,35% στις 2.191 μονάδες, ενώ οριακά θετικά κινήθηκε ο Nasdaq καθώς σημείωσε κέρδη της τάξης του 0,08% στις 7.993 μονάδες.
Θετική πορεία για τον δείκτη μεταβλητότητας VIX, με άνοδο 4,5% στις 12,1 μονάδες.



Σήμερα τέθηκε σε εφαρμογή και ο δασμός 10% που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών αξίας 200 δισ. δολ., ο οποίος μέχρι το τέλος του χρόνου θα ανέβει στο 25%.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «Xinhua» μεταδίδει πως η κινεζική κυβέρνηση θέλει μια νέα αρχή στις διαπραγματεύσεις, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα γίνουν σε ένα ισότιμο και αμοιβαία επωφελές πλαίσιο.
Συγκεκριμένα, το Πεκίνο υποστηρίζει ότι δεν φοβάται αλλά δεν επιθυμεί τον εμπορικό πόλεμο και επισημαίνει ότι εάν είναι αναγκαίο θα δώσει τη μάχη που της επιβάλλεται λόγω αυτού του «εμπορικού πολέμου».
Νευρικότητα στους δείκτες προκαλούν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο υφυπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, R. Rozenstain, υπέβαλε προφορικά την παραίτησή του στον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου.
Πάντως, πιο ενθαρρυντική είναι η εικόνα των εμπορικών διαπραγματεύσεων που διεξάγονται ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Shinzo Abe, έκανε σήμερα λόγο για πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, σε θέματα εμπορίου και επενδύσεων, ενόψει των συναντήσεων που αναμένεται να έχουν οι δύο αυτήν την εβδομάδα στις ΗΠΑ.
Ο Abe και ο Trump θα συναντηθούν την ερχόμενη Τετάρτη 16/9 στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Comcast υποχωρεί κατά 6,9%, στον απόηχο της είδησης ότι η προσφορά της για το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky, ύψους 39 δισ. δολ., επικράτησε εκείνης του Rupert Murdoch και της Twenty-First Century Fox.
Ο αμερικανικός κολοσσός της καλωδιακής τηλεόρασης, Comcast, προσέφερε 17,28 λίρες ανά μετοχή για τον έλεγχο του Sky, υπερθεματίζοντας της προσφοράς της Fox, που διαμορφωνόταν στις 15,67 λίρες, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια επιτροπή λίγο μετά την ολοκλήρωση των τελικών προσφορών.
Η εξέλιξη αυτή συνιστά πλήγμα για τον 87χρονο Murdoch και της αυτοκρατορίας του στα ΜΜΕ, καθώς ήδη κατείχε το 39% και προσπαθούσε από τον Δεκέμβριο του 2016 να αναλάβει την πλήρη κυριότητα του Sky.

Απώλειες και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με απώλειες έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους επενδυτές να παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις στο μέτωπο της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ - Κίνας.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,56% χαμηλότερα, στις 382,14 μονάδες.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,64% στις 12.350,82 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,42% στις 7.458,41 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,33% χαμηλότερα στις 5.476,17 μονάδες.


Την ίδια ώρα, ο FTSE MIB στο Μιλάνο διολίσθησε κατά 0,91% κι έκλεισε στις 21.339,87 μονάδες, ενώ η ιταλική αγορά ομολόγων δέχτηκε ισχυρές πιέσεις, καθώς μαίνεται ο «εμφύλιος» στην ιταλική κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό του 2019, αν και το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA μεταδίδει πως οι διαπραγματεύσεις φαίνεται πως κινούνται σε καλό δρόμο.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το «Reuters», στόχος του πρωθυπουργού της Ιταλίας είναι να υπάρξει συμφωνία έως το πρωί της Τρίτης (25/9).
Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Danske Bank σημείωσε βαριές απώλειες 2,2%, καθώς η Κομισιόν διατύπωσε το σαββατοκύριακο αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) να διερευνήσει την υπόθεση για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και «ξέπλυμα» χρήματος.
Πιέσεις δέχτηκαν και οι μετοχές των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, καθώς εκπρόσωποι των εταιρειών δεν κατάφεραν να επιτύχουν συμβιβασμό με τη γερμανική κυβέρνηση για τον εκσυγχρονισμό των οχημάτων ντίζελ.
Η μετοχή της BMW διολίσθησε κατά 2,7%.
Από την άλλη, η μετοχή του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου Sky «εκτοξεύτηκε» κατά 8,6%, στον απόηχο της είδησης ότι η προσφορά της για το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky, ύψους 39 δισ. δολ., επικράτησε εκείνης του Rupert Murdoch και της Twenty-First Century Fox.
Ο αμερικανικός κολοσσός της καλωδιακής τηλεόρασης, Comcast, προσέφερε 17,28 λίρες ανά μετοχή για τον έλεγχο του Sky, υπερθεματίζοντας της προσφοράς της Fox, που διαμορφωνόταν στις 15,67 λίρες, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια επιτροπή λίγο μετά την ολοκλήρωση των τελικών προσφορών.

Απώλειες στις ασιατικές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν νωρίτερα οι αγορές στην Ασία, με τις κινητικότητα ωστόσο να είναι περιορισμένη, εν μέσω αργίας σε Ιαπωνία, Κίνα και Νότια Κορέα.
Ειδικότερα, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με πτώση 0,12% στις 6.186,90 μονάδες, με τον χρηματοοικονομικό κλάδο να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε πτώση 1,62% στις 27.499,39 μονάδες, καθώς οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας εξακολουθούν να προκαλούν προβληματισμό στις τάξεις των επενδυτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης