Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ποιος θα πληρώσει το «μάρμαρο» με τα Αφορολόγητα Είδη (ΚΑΕ) - Κίνδυνος για πρόστιμα

tags :
Ποιος θα πληρώσει το «μάρμαρο» με τα Αφορολόγητα Είδη (ΚΑΕ) - Κίνδυνος για πρόστιμα
Το ρίσκο που παίρνει η κυβέρνηση με την παράταση ενός καθεστώτος που έπρεπε να λήξει από την 1/1/2017 - Τσουχτερό το πρόστιμο αν διαπιστωθεί έμμεση κρατική ενίσχυση.
Στο κίνδυνο να πληρώσει «τσουχτερό» πρόστιμο εκθέτει το Δημόσιο και επομένως τους φορολογούμενους η κυβέρνηση, με τις διαδοχικές της αποφάσεις να παρατείνει το καθεστώς πώλησης αφορολογήτων ειδών, κόντρα σε ό,τι ισχύει, εδώ και καιρό, στην Ευρωπαική Ένωση.
Η πώληση αφορολογήτων από τα καταστήματα, που διατηρούν τα ΚΑΕ σε παραμεθόριους σταθμούς με χώρες εκτός ΕΕ, κανονικά θα έπρεπε να έχει διακοπεί από την 1η Ιανουαρίου του 2017.
Αυτό προέβλεπε το άρθρο 55 του νόμου 3842 του 2010, ο οποίος ενσωμάτωνε στο εθνικό δίκαιο την σχετική κοινοτική οδηγία.
Από τις 23 Δεκεμβρίου, όμως, του 2016 ως σήμερα, με τρεις διαδοχικές αποφάσεις, η κυβέρνηση αναστέλλει την εφαρμογή της παραπάνω διάταξης.
Με την τελευταία απόφαση, η οποία εκδόθηκε στις 31 Μαίου, η δυνατότητα πώλησης αφορολογήτων στους παραμεθόριους σταθμούς παρατείνεται ως την 30η Ιουνίου 2019.
Παράταση είχε δοθεί στα ΚΑΕ και για τις πωλήσεις αφορολόγητων πετρελαιοειδών από τα πρατήριά της σε Καστανιές, Ευζώνους και Κήπους Έβρου.
Η δραστηριότητα διακόπηκε, όπως αποκάλυψε το Bankingnews, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, μόλις στο τέλος του περασμένου Μαίου. Τ
ο 2017 οι εν λόγω σταθμοί συνεισέφεραν πωλήσεις 19,7 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 7,6 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς είναι πιθανόν όλα αυτά να προκαλέσουν έρευνα για το θέμα από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, τη γνωστή DG Comp, με το ερώτημα της έμμεσης κρατικής ενίσχυσης.
Σε μια τέτοια περίπτωση η χώρα θα κινδυνεύσει με επιβολή προστίμου, το οποίο θα κληθεί να πληρώσει η ίδια και όχι ο ελβετικός όμιλος Dufry.
Το γεγονός, μάλιστα, ότι έχει παραταθεί για δυόμιση χρόνια η πώληση αφορολογήτων καθιστά ανίσχυρη οποιαδήποτε επίκληση περιόδου προσαρμογής.
Πόσο μάλιστα, όταν το 100% των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών ελέγχεται από τον ελβετικό όμιλο Dufry, που αναπτύσσει πολυσχιδείς δραστηριότητες διεθνώς.  
Σημειώνεται ότι οι Ελβετοί αγόρασαν το 100% των ΚΑΕ από την Folli Folli σε δύο φάσεις εντός του 2013, καταβάλλοντας 375,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά και 153 εκατ. ευρώ με μετοχές της εταιρείας τους (Dufry).
Επίσης, ανέλαβαν δανεισμό περίπου 335 εκατ. ευρώ, σημαντικό μέρος του οποίου έχει ήδη αποπληρωθεί, χάρη στις ισχυρές ταμειακές ροές των ΚΑΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης